Ο… αντιμιλιταριστής Γερμενής, ο δημοκράτης Αρχηγός και ο «ανδρεϊκός» Μπούκουρας στις απολογίες τους: «Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα»

Πλήρη άγνοια για τις «εγκληματικές ενέργειες» που αποδίδονται σε βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής δήλωσαν οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

«Δεν ξέρω», «δεν έχω ακούσει» για τις έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν στους ανακριτές απολογούμενοι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που προφυλακίστηκαν Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας. Όλοι τους καταδίκασαν τη βία και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Στη γραμμή της διαφοροποίησης, όπως την είχε επιλέξει στο απολογητικό του υπόμνημα που δημοσιοποιήθηκε στο «tovima.gr», και η στάση του βουλευτή Κορινθίας Ευ. Μπούκουρα που αποκήρυξε τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής: «Αν η Χρυσή Αυγή αποδειχτεί εγκληματική οργάνωση, εγώ δεν έχω θέση σε αυτή». Μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά «συνεργαζόμενος με τη ΧΑ» και εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γ. Γερμενής: «Δεν είναι του γούστου μου η παραλλαγή»

«Είμαι αθώος και ο μέχρι σήμερα προηγούμενος βίος μου στην κοινωνία είναι τύπος και υπογραμμός» λέει στις ανακρίτριες ο κατηγορούμενος και τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πολιτικό κόμμα και σε καμία περίπτωση οργάνωση. Και για να πείσει τις δύο ανακρίτριες επιχειρεί να απομειώσει τη στρατιωτική δομή της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας, όπως είχαν κάνει και άλλοι συγκατηγορούμενοί του βουλευτές όταν βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι σε καμία περίπτωση δεν όριζαν οι βουλευτές το τι θα φορέσουν οι υποστηρικτές του κόμματος.

«Ρόπαλα φυσικά και δεν είχαμε, αυτά ήταν σημαίες» ανέφερε ο Γ. Γερμενής για να σημειώσει: «Ποτέ δεν είπαμε σε κανένα να φορέσει επί τόπου ένα μπλουζάκι, ή ένα παντελόνι παραλλαγής….Και εγώ ειδικά πρώτος ποτέ δεν ντυνόμουν έτσι, δεν μου αρέσει δεν είναι του γούστου μου». Μάλιστα, επισημαίνει ότι ποτέ δεν του άρεσε ο στρατός και δεν ήταν φανατικός του.

Σε ερώτηση των ανακριτριών για δηλώσεις του Ν. Μιχαλολιάκου σε εκδήλωση του κόμματος στις Θερμοπύλες στις 26.8.2012 ότι «δεν αισθανόμαστε καλά μέσα στο κοινοβούλιο», ο Γ. Γερμενής δηλώνει ότι για όλα φταίνε τα κανάλια. «Αισθανόμαστε οι παρακατιανοί του κοινοβουλίου. Μας βομβάρδιζαν τα κανάλια, παρ’ ότι εμείς από το Σύνταγμα είχαμε δικαίωμα να έχουμε δικό μας αντιπρόεδρο στη Βουλή» λέει ο κατηγορούμενος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση των ανακριτριών για τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου περί απόλυτης πειθαρχίας στρατιωτικού τύπου στο κόμμα, ο Γ. Γερμενής απαντά: «Εννοεί την πειθαρχία κόμματος. Όπως βλέπουμε και πρόσφατα από το Σαμαρά, όποιος δεν έχει τη πειθαρχία κόμματος διαγράφεται. Εμείς δεν το έχουμε κάνει αυτό. Όλα τα κόμματα έχουν αυτή τη γραμμή, όπως έγινε και με το ΣΥΡΙΖΑ».

Ο προφυλακισθείς Γ. Γερμενής καταδικάζει απερίφραστα, όπως λέει, τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου εναντίον μελών του ΠΑΜΕ. «Τις καταδικάζω απερίφραστα. Και μόνο που το ακούω είναι αποκρουστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταθέτει ότι έμαθε για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από την τηλεόραση, πράξη που επίσης καταδικάζει.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Π. Φύσσα ο κατηγορούμενος βουλευτής υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει για τα περίπου 40 άτομα που αποτέλεσαν το τάγμα εφόδου που ειδοποιήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του νεαρού μουσικού ούτε όμως και τον Γ. Ρουπακιά που έχει ομολογήσει ότι μαχαίρωσε το νεαρό άνδρα. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της απολογίας του αφήνει αιχμές ότι κάποια πρόσωπα μπορεί να μπήκαν στην Χρυσή Αυγή με στόχο να πλήξουν με συγκεκριμένες πράξεις τους την εικόνα της.

«Δεν γνωρίζω, δεν ξέρω ότι τα άτομα αυτά είναι μέλη της Χρυσής Αυγής» λέει χαρακτηριστικά στην απολογία του και σημειώνει: «Τότε ο καθένας μπορούσε να πει ότι είναι μέλος της ΧΑ… Μπορεί κάποιοι να ήταν ευερέθιστοι αλλά και βαλτοί».

Ο Γ. Γερμενής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις επιθέσεις μελών της ΧΑ σε βάρος μεταναστών στην Κρήτη και στην Αθήνα. Όταν ερωτάται όμως για τον Άγιο Παντελεήμονα αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είναι γεμάτη αλλοδαπούς. Η παρουσία μας έγινε έντονη με συγκεντρώσεις σε καφενεία, στην πλατεία με ενημέρωση του κόσμου». Ο ίδιος αναφέρει ότι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής ειδοποιήσουν μέλη του κόμματος για βοήθεια και ένιωθαν, όπως λέει, «συμπαράσταση από το κόμμα μας».

«Δεν γνωρίζω τι έγινε σχετικά με το σπάσιμο των πάγκων στη Ραφήνα, εγώ ήμουν στην εκκλησία» λέει ο Γ. Γερμενής, ενώ σε ό,τι αφορά την είσοδο μελών της ΧΑ σε νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και αυτών της Τρίπολης, κατηγορούμενος βουλευτής υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή το μόνο που έκανε ήταν ότι συνομίλησε με ασθενείς και εργαζόμενους. «Σεβόμαστε τους νόμους και τη δημοκρατία, τα υπόλοιπα τα θεωρώ λόγια του αέρα» λέει ο ίδιος.

Ο βουλευτής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τις ανακρίτριες για τον τρόπο λειτουργίας της ΧΑ αλλά και των κατά τόπους γραφείων, για τα οποία μάλιστα λέει ότι ανοίγουν με πρωτοβουλία των κατοίκων της κάθε περιοχής και με την έγκριση του κόμματος! Στο σημείο αυτό της απολογίας του ο βουλευτής εκ νέου αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για τις βίαιες ενέργειες της κόμματος, διότι όπως λέει: «Εγώ προσωπικά δεν τα γνώριζα, δεν μου τα έλεγαν γιατί θα φοβόντουσαν τη κατσάδα. Λέγοντας κατσάδα εννοώ γιατί εννοώ είμαστε πέμπτο κόμμα και προσπαθούμε να ανέλθουμε αλλά ασήμαντα γεγονότος μας πήγαιναν πίσω».

Ο προφυλακισμένος πλέον βουλευτής κάνει μάλιστα και την αυτοκριτική του λέγοντας ότι το κόμμα δεν είχε τον χρόνο να ελέγξει τα άτομα που έμπαιναν σε αυτό ενώ χαρακτηρίζει τον Γ. Ρουπακιά εγκληματία. «[…] λόγω της μεγάλης εισροής του κόσμου στα γραφεία μας, ακούγοντας διάφορα από τα ΜΜΕ, παρεισέφρησαν και άτομα, άλλης νοοτροπίας ακόμη και εγκληματίες. Δηλαδή ο άνθρωπος ο Ρουπακιάς που σκότωσε το Φύσσα, εγώ δεν θα τον πω εγκληματία; Δεν είχαμε το χρόνο να ελέγχουμε το ποιόν των ανθρώπων που έρχονταν στο κόμμα. Η εισροή του κόσμου ήταν τεράστια. Είναι άνθρωποι που ήρθαν, μπήκαν και έκαναν αυτά τα πράγματα».

Π. Ηλιόπουλος: «Ο Ν. Μιχαλολιάκος ο πιο δημοκρατικός»


Κατά τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλο, «ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο πιο δημοκρατικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου» και είναι κατά της βίας, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει τάγματα εφόδου μόνο ομάδες περιφρούρησης. Μάλιστα όπως ισχυρίσθηκε ενώπιον των ανακριτριών οι ομιλίες του όλες είχαν μοναδική θεματική ενότητα τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για μια εθνική διακυβέρνηση, ενώ καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα.

«Εγώ στη Χρυσή Αυγή δεν έχω δει τάγματα εφόδου. Στις ανοικτές συγκεντρώσεις του κόμματος είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα το οποίο όταν κάνει μια πολιτική συγκέντρωση ταυτόχρονα σχεδόν αναγγέλλεται και μια αυτοσυγκέντρωση. Οι εικόνες που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από τη ΧΑ είναι κάποιες ομάδες περιφρούρησης. Όπως αυτό συμβαίνει και στα υπόλοιπα κόμματα ειδικά στο ΚΚΕ… Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κατ’ αρχάς ηγετικό μέλος του κόμματος».

Η ανακρίτρια τον παραπέμπει στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου στην εκδήλωση στις Θερμοπύλες όπου μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στα τάγματα εφόδου ενώ σε άλλο σημείο «ευχαριστεί τα παιδιά με τα μαύρα». «Δεν μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου. Νομίζω ότι ο καθένας εκφράζει τις απόψεις του, εννοώντας ότι ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του..»

Σε ερώτηση για το «πίστευε – υπάκουε – πολέμα» απάντησε: «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου οτιδήποτε έχει σχέση με αυστηρές εντολές και τιμωρία».

– Δηλαδή εννοείτε ότι δεν υπάρχει ως αρχή της Χρυσής Αυγής η υπακοή στους ανωτέρους;
«Εγώ δεν έχω ακούσει να υπάρχει τέτοια αρχή και δεν το έχω βιώσει. Εγώ δεν έχω κομματικά καθήκοντα. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για τις θέσεις και το κόμμα της Χρυσής Αυγής, σαφώς και πίστεψα σε αυτά που έλεγε, τα ασπάστηκα… Όλες οι ομιλίες μου έχουν μια θεματική ενότητα και ένα τίτλο “οι θέσεις της Χρυσής αυγής για μια εθνική διακυβέρνηση”…»

– Ποια η γνώμη σας επί των δημοσίων δηλώσεων Μιχαλολιάκου: είμαστε στρατιώτες, είμαστε πειθαρχημένοι, είμαστε σαν στρατιώτες, σαν στρατός, πειθαρχημένοι, να ευχαριστήσω τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες;
«Δεν έχω να σχολιάσω δημόσιες δηλώσεις, τα έχω δει σε βίντεο και εγώ. Εγώ δεν έχω βιώσει τέτοια πράγματα. Εάν είχα διαπιστώσει τάγματα εφόδου, τέτοια στρατιωτική πειθαρχία σε κόμμα, βία, ο πρώτος που θα αντιδρούσε θα ήμουν εγώ».

Για τις δηλώσεις του αρχηγού και ηγετικών στελεχών που αποτυπώνονται προτροπές βίας, να βγουν τα λειόκαννα κτλ. «Κατάλληλος να το κρίνει το αρχειακό υλικό είναι ο ελληνικός λαός. Ο κόσμος έρχεται πλέον και μετά τη δίωξή μου, γιατί έγινα πιο αναγνωρίσιμος, μας σταματάει στο δρόμο και μας λέει μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της φυσικής τους κατάστασης. Αυτή είναι η άποψή μου και την υπογράφω και με χέρια και με πόδια. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βία, δεν την αποδέχομαι για κανένα λόγο στη ζωή μου».

Για τη δήλωση Κασιδιάρη ότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας που είναι ψυχιατρείο έχει τα ίδια δικαιώματα απάντησε: «Με κάθε τρόπο δηλώνω ξεκάθαρα ότι όλοι οι Έλληνες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Και η απόδειξη στην ομιλία μου που πραγματοποιήθηκε εντός κοινοβουλίου».

Για την ομιλία Κασιδιάρη, Μίχου, Παππά, Μπαρμπαρούση περί όπλων, ότι «έχουμε ασυλία βουλευτών, δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις» είπε: «Δεν νομίζω ότι αυτό προτρέπει σε βία δεν έχει κάτι το αξιόποινο». Για τα προνόμια Κασιδιάρη είπε ότι «δεν έχει εκμεταλλευθεί κανένα από όταν μπήκε στην πολιτική».

Η ανακρίτρια του επιδεικνύει φωτογραφία του που κρατά το όπλο του σε επεισόδια στη Λάρισα ρωτώντας: «Παράνομη οπλοφορία, τι έχετε να πείτε;» «Πρόκειται για πολιτική δίωξη…» ήταν η απάντησή του.

Για την οργανωμένη επίθεση στο Πέραμα, εναντίον αιγύπτιων ψαράδων, είπε: «Δεν γνωρίζω πραγματικά περιστατικά αλλά καταδικάζω κάθε πράξη βίας. Δεν γνωρίζω αν ο Λαγός γνώριζε εκ των προτέρων την οργάνωση της συγκεκριμένης επίθεσης ή αν ενημερώθηκε εκ των υστέρων».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ό,τι την ακολούθησε: «Καταδικάζω απερίφραστα το γεγονός αυτό της δολοφονίας. Είμαι βέβαιος και σίγουρος ότι δεν υπήρχε από κανέναν να γίνει μια δολοφονία όταν ένα πολιτικό κόμμα που η χαμηλότερη δημοσκόπηση μας δίνει 15% θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να δοθεί τέτοια εντολή να σκοτωθεί ο Π. Φύσσας. Γνωρίζω ότι μέσα στα γραφεία των τοπικών οργανώσεων υπήρχαν άτομα που εκτελούσαν υπηρεσίες επίβλεψης και ασφάλειας του κτιρίου. Οποιοσδήποτε μπορούσε να εισέλθει στο γραφείο, χωρίς να υπάρξει έλεγχος. Για την κινητοποίηση με μηνύματα δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα κινητοποίησης».

Για την επίθεση στο στέκι ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ απάντησε ότι το περιστατικό το πληροφορήθηκε όταν διάβασε τη δικογραφία.

Για περιστατικό στην πλατεία Ηλιούπολης τον Ιούνιο 2013, στο οποίο συμμετείχαν 100 χρυσαυγίτες με μαύρες μοτοσικλέτες και διακριτικά στις μπλούζες, είπε: «Το περιστατικό το πληροφορήθηκα την επομένη ημέρα από το Διαδίκτυο. Δεν γνωρίζω τα πρόσωπα που συμμετείχαν…»

Για τις επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα, για εκκαθαρίσεις στις περιοχές Αχαρνών, πλατεία Αττικής κτλ. απάντησε: «Το έχω ακούσει να λέγεται ότι έχουμε μπει μέσα σε σπίτια και τα έχουμε βάψει. Οι ξένοι υπάρχουν ακόμα εκεί, δεν καταλαβαίνω πώς την εννοούμε την εκκαθάριση. Δεν πιστεύω ότι η ηγετική ομάδα της ΧΑ καθοδηγεί σε οποιαδήποτε πράξη βίας. Θεωρώ τον Μιχαλολιάκο από τους δημοκρατικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στις συζητήσεις που έχουμε κάνει».

Για προπηλακισμούς αλλοδαπών είπε ότι «δεν έχω ακούσει για τα περιστατικά», ενώ για τη Σκορδέλη ανέφερε ότι δεν ήταν μέλος του κόμματος. Για τα στουπιά με βενζίνη σε χώρο προσευχής μουσουλμάνων απάντησε. «Το έχουμε καταδικάσει επίσημα και δεν νομίζω να συμμετείχαν μέλη της Χρυσής Αυγής».

Για την επίθεση σε πάγκους μικροπωλητών στη Ραφήνα που συμμετείχε και ο ίδιος απολογήθηκε: «Κακώς εγώ έλεγξα άδειες μικροπωλητών… Το έκανα μόνο για να κατευνάσω αυτούς που είχαν έρθει. Αποδείχθηκε τραγικό λάθος αλλά δεν είχα την πολιτική ωριμότητα να το αντιληφθώ γιατί ήμουν μόλις δύο μηνών βουλευτής».

Ο Π. Ηλιόπουλος ισχυρίσθηκε ότι γνωρίζει το καταστατικό του κόμματος που υπάρχει στη δικογραφία, δεν το έχει δει ποτέ στην ζωή του, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει στρατιωτική εκπαίδευση στη Χρυσή Αυγή.

Το εγκώμιο του προφυλακισμένου γενικού γραμματέα του κόμματος έπλεξε στη συνέχεια όταν η ανακρίτρια αναφέρθηκε στις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις του Μιχαλολιάκου κατά τη διάρκεια των ομιλιών του σε οπαδούς του κόμματος: «Ο Μιχαλολιάκος σέβεται τους θεσμούς και τα όργανα του κράτους, τις δημοκρατικές διαδικασίες και για αυτό σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή και την κάθοδο του κόμματος στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις. Σαν άνθρωπος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ βία και από τις γενικότερες συζητήσεις που έχουμε κάνει είναι εναντίον της. Σε εκατοντάδες ομιλίες προτρέπει σε μη βία. Το κλείσιμο των συνόρων ήταν μια συμβολική πολιτική κίνηση η οποία έχει γίνει και από άλλες οργανώσεις”.

Ευ. Μπούκουρας: «Ανατριχιάζω με τις δολοφονικές ενέργειες»

Στην απολογία του ο Ευ. Μπούκουρας αναφέρει: «Φοβόμουν και ντρεπόμουν που ο Ρουπακιάς είχε προβεί σε αυτή την πράξη» ενώ ερωτώμενος για δολοφονικές ενέργειες σε βάρος μεταναστών, τις οποίες βέβαια ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι είχαν συμβεί, απάντησε: «Ανατριχιάζω με όσα ακούω, δεν με εκφράζουν όλα αυτά, δεν μου το επιτρέπει η θρησκεία μου».

Σε ό,τι αφορά τα όπλα που βρέθηκαν σε σπίτια συγκατηγορουμένων του, συμπεριλαμβανόμενου του Ν. Μιχαλολιάκου, είπε: «Σαφώς το αποδοκιμάζω… Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του έλληνα πολίτη και του έλληνα βουλευτή. Ο βουλευτής πρέπει να δίνει το παράδειγμα και να συντάσσεται με τους νόμους του κράτους». Έσπευσε όμως να εισφέρει και την… εκτίμηση ότι τα ευρήματα αυτά «ίσως να δείχνουν κάποιο χόμπι συλλογής όπλων».

Ενδεικτικά είναι και τα αποσπάσματα της απολογίας του που ακολουθούν:

– Σε συνέντευξή σας στις 2.1.2013 λέτε ότι από «το 2003 παρακολουθώ εξ αποστάσεως τη Χρυσή Αυγή (σ.σ. ενώ στο υπόμνημά του αναφέρει ότι εντάχθηκε το 2011) και τις δράσεις της και από το 2009 έχω την τιμή να ανήκω ως απλός στρατιώτης δίνοντας πρώτες μάχες στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα απελευθερώνοντας την πρώτη πλατεία της πατρίδας μας».
«Επειδή στην τοπική Κορινθίας κατέβηκα μετά τα μέσα του 2011 και δεν ήμουν αποδεκτός και αρεστός από τους παλιούς υποστηρικτές-μέλη της ΧΑ, το έλεγα αυτό για να αρχίσω να κερδίζω την αποδοχή τους. Δεν ήμουν αποδεκτός Επειδή προέρχομαι από το ΠαΣοΚ».

– Στην ίδια συνέντευξη όμως, παρ’ ότι νεοφώτιστος στη ΧΑ, όπως λέτε, υπερθεματίζετε υπέρ του καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
«Αναφέρομαι σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις της επταετίας που είναι τα αγροτικά δάνεια που έδωσε στους αγρότες για να φτιάξουν σπίτια με τον μοναδικό όρο η τουαλέτα να είναι εντός της οικίας».

– Έχετε πει μιλώντας σε κοινό στην ΤΟ Σαλαμίνας: «Δεν αποδεχόμαστε τον όρο του βουλευτή. Εκεί μέσα το μόνο που νιώθουμε είναι σιχασιά και αηδία».
«[…] δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν ευτελίσει αυτή την ιδιότητα του βουλευτή και δεν τον αποδέχομαι τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πεινάει, κρυώνει, αυτοκτονεί, εγώ παίρνω 10.000 ευρω το μήνα και να με περιτριγυρίζουνε άνθρωποι μέσα στη Βουλή που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας…».

– Σχετικά με το παράγγελμα σε μια μικρή ομάδα προκειμένου να παραταχθεί σωστά με ιδιαίτερα βροντώδη φωνή «παραταχθείτε σωστά, όπως προβλέπεται. Στη Χρυσή Αυγή είσαστε, ρε,» τι έχετε να πείτε;

«Αναφέρεστε έξω από το στρατόπεδο την ημέρα που έβαλαν τους μετανάστες, που ήμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση γιατί λίγες ώρες πριν μου είχαν κάψει το μαγαζί… Ήμουν εκτός εαυτού… Καταστράφηκαν οι μοναδικοί πόροι που είχα για να ζήσω».

Ακόμα ο Ευ. Μπούκουρας, που δηλώνει ότι μιλάει και… πακιστανικά, για να συνεννοείται, όπως ισχυρίζεται, με τους αλλοδαπούς υπαλλήλους του, έχει πει:

* «Δεν είμαι μέλος της ΧΑ».

* Αναφερόμενος στους αλλοδαπούς μετανάστες: «έλεγα πάντα ότι δεν φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, αλλά αυτοί που τους επιτρέπουν να μπαίνουν παράνομα στην πατρίδα μας».

* «είναι βαθιά χαραγμένο μέσα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου το “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Με αυτό το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου με μεγάλωσε ο πατέρας μου…».

* «Δεν με εκφράζουν οι απόψεις της Ελένης Ζαρούλια» (σ.σ.: είχε χαρακτηρίσει ως «υπάνθρωπους, γεμάτους αρρώστιες» τους μετανάστες).

* «Δεν έχει σταλεί ποτέ «εγκύκλιος” που να αναφέρεται σε ομοιόμορφη εμφάνιση. είναι μια μόδα που δημιουργήθηκε από τους ψηφοφόρους και υιοθετήθηκε από το πλήθος».

* «Δεν ηγήθηκα σε καμία ομάδα υπό την έννοια του παραστρατιωτικού αγήματος. Μια φορά, αν θυμάμαι καλά, σε μια εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων ο τελετάρχης του δήμου ξέχασε ή αγνόησε να δώσει εντολή για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και σαν έλληνας πατριώτης θεώρησα υποχρέωσή μου να πω στο πλήθος να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο…».

* «Δεν συμμετέχω στα όργανα του κόμματος, δεν μπορώ να αναλύσω τι εννοούν με το «είμαστε στρατιώτες, είμαστε πειθαρχημένοι, υπακούμε πιστά στις εντολές των ανωτέρων”».

* «Δεν ενστερνίζομαι τις προτροπές βίας… Καταδικάζω την όποια μορφή βίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.