Και το…τσίπουρο θέλει τον Γερμανό του

Φανταστείτε την έκπληξη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Φανταστείτε την έκπληξη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όταν μόλις διάβηκε την Παρασκευή το πρωί την πύλη της Βουλής των Ελλήνων τον πλησίασε ένας βουλευτής και τον ρώτησε ευθέως: «Τι ποτά αλήθεια πίνετε;». Ο Γερμανός απάντησε αμέσως, λέγοντας ότι είναι φαν του… ούζου, το οποίο πίνει και στη Γερμανία. Ο βουλευτής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Χρ. Κέλλας (εκ Λαρίσης ορμώμενος), ο οποίος επιχείρησε να αλλάξει τις συνήθειες του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στα… ποτά: «Είναι καλύτερο το τσίπουρο από το ούζο. Είναι πιο υγιεινό, αυτό να προτιμάτε» του είπε σε άψογα γερμανικά, αφού ο κ. Κέλλας έχει σπουδάσει (και μάλιστα στο ίδιο πανεπιστήμιο με τον κ. Σταϊνμάγερ) στη Γερμανία.
nnn
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόφερε τη λέξη «τσίπουρο» δυο-τρεις φορές και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του έκανε και ένα δωράκι: ένα καλάθι γεμάτο τσίπουρο (με γλυκάνισο και χωρίς) και λευκά και κόκκινα κρασιά. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κέλλας σκέφθηκε πιο πρακτικά απ’ όλους. Και διαφήμισε τα προϊόντα της εκλογικής του περιφέρειας και απέφυγε τα συνηθισμένα δώρα που δίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, για παράδειγμα, του προσέφερε μια σειρά από γκραβούρες της παλαιάς Αθήνας. Το ερώτημα είναι τι είδους δώρα έφερε ο Γερμανός στους έλληνες βουλευτές. Θα σας αποκαλύψω λοιπόν: Σοκολατάκια!
nnn
Προτού πάει όμως στη Βουλή για να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ένα τηλεφώνημα. Τηλεφώνησε στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και την προσκάλεσε σε πρόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Και όταν λέμε πρόγευμα, μην πάει το μυαλό σας σε αυτά τα πλούσια, βρετανικού τύπου και με πολλά λιπαρά προγεύματα, αλλά με γιαούρτι και μέλι: «Είμαι φαν και του ελληνικού γιαουρτιού και του ελληνικού μελιού» είπε στην κυρία Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, τι να κάνει, προσαρμόστηκε και αυτή στις προτιμήσεις του Γερμανού. Πήρε μόνο μία φρυγανιά και έναν χυμό πορτοκάλι. Μάλλον όμως αυτό δεν κράτησε για πολύ, γιατί νωρίς το μεσημέρι είχε κανονικό γεύμα με τον πατέρα της κ. Κ. Μητσοτάκη.
nnn
Στη συνεδρίαση όμως της Επιτροπής η εικόνα άλλαξε: Με μια Ντόρα Μπακογιάννη να λέει στον κ. Σταϊνμάγερ ότι θα πρέπει να καταλάβει καλά η κυβέρνησή του πως «οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα λιτότητας» και ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέχει ώστε να μη δημιουργηθεί τείχος ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Με τον κ. Χρ. Λαζαρίδη να ζητεί να κτιστούν νέες γέφυρες συνεργασίας για την ανάπτυξη, χωρίς όμως να ληφθούν άλλα μέτρα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεργίας. Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτση να λέει στον Γερμανό ότι «όποτε θέλετε μπορείτε να συναντηθείτε με τον αρχηγό μας και να τα πείτε εν εκτάσει», ζητώντας παράλληλα και κούρεμα του χρέους. Και τέλος με τον βουλευτή Εβρου κ. Μάριο Ουζουνίδη να του λέει στα γερμανικά για τα ποσοστά ανεργίας που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
nnn
Εκπληξη όμως δοκίμασαν και οι βουλευτές, όταν είπαν στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής. Ο κ. Σταϊνμάγερ τούς κοίταξε και τους είπε μία και μόνο λέξη: «Noch», δηλαδή… «ακόμη». Οταν συνειδητοποίησαν τι ακριβώς ήθελε να πει ο υπουργός Εξωτερικών, ότι δηλαδή «ακόμη είναι πρεσβευτής στην Ελλάδα», του είπαν: «Εμείς εκθειάσαμε τον πρεσβευτή για να μείνει, όχι για να φύγει…».


Το μυστικό του Κατάρ

Μαθαίνω ότι ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δώσει σημεία ζωής ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ. Κυρ. Γριβέας –ούτε η σύζυγός του κυρία Αναστασία (Τασούλα) Βάτσικα. Μου λένε ότι δεν τον ψάχνουν μόνο στην Αγγλία, όπου έχει επιχειρήσεις, ούτε στην Κουρσεβέλ όπου διαθέτει σπίτι, αλλά ακόμη και στο Κατάρ, όπου τελευταίως πηγαινοερχόταν για μπίζνες.


Οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Ξέρετε ποιος περίμενε εναγωνίως το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Αλ. Τσίπρα με τον κ. Π. Τατσόπουλο; Ο κ. Α. Λοβέρδος. Γιατί; θα ρωτήσετε. Μα αν τον διέγραφαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν σηκωνόταν να φύγει μόνος του από το κόμμα, η δύναμη των ανεξάρτητων βουλευτών θα έφθανε τους…13: «Με 13 βουλευτές θα μιλάμε στη Βουλή πριν από το ΚΚΕ» έλεγε χαμογελώντας.


Κοπή πίτας με προεδρικό διάταγμα

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα βάσει… προεδρικού διατάγματος. Τι προβλέπει; Το πρώτο κομμάτι στον Χριστό, το δεύτερο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το τρίτο στον Πρόεδρο της Βουλής, το τέταρτο στον Πρωθυπουργό, το πέμπτο στον κ. Τσίπρα και το έκτο στον υπουργό (στον ίδιο δηλαδή). Μάλιστα προτού κόψει την πίτα διάβασε δημοσίως τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για τις βασιλόπιτες. Το φλουρί (συνοδευόμενο από μια πολυτελή κασετίνα και ταξίδι) το κέρδισε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αθ. Τσέλιος. Αλλά ο υπουργός έκοψε και άλλες… έξι πίτες, εκτός προεδρικού διατάγματος, για το προσωπικό. Δώρο εξαήμερες διακοπές σε νησί.

Εκλογές γαρ…

Δικαιούται ο δήμαρχος να παύει τον πρόεδρο ή ακόμα και μέλος κοινότητας, επειδή ανεξαρτητοποιήθηκε από τη δημαρχική παράταξη; Όπως ξέρετε έχουμε θίξει το θέμα αυτό με αφορμή την αυθαίρετη ενέργεια του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμ. Μαργαρίτη, φίλα προσκείμενου στη Ν.Δ., που καθήρεσε πριν ένα χρόνο με μια απλή ανακοίνωση στο δημοτικό συμβούλιο τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νάξου κ. Βαρσαμά Συμεώνογλου, επειδή ο τελευταίος…τόλμησε να ανεξαρτητοποιηθεί!

***
Και δεν είναι το μόνο ανά την Ελλάδα περιστατικό, άσχετα αν άλλοι δήμαρχοι δεν υπέπεσαν στην παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 4071/2012. Τι νέο προέκυψε; Έστω και καθυστερημένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη και εμπεριστατωμένη γνωμοδότησή του διατρανώνει ότι, σύμφωνα με το νόμο, η ανεξαρτητοποίηση δεν συνεπάγεται την απώλεια του αξιώματος του προέδρου. Μόνο που ο υπουργός κ. Γιάννης Μιχελάκης δεν συμφωνεί και κλωσά την απόφαση επί δυόμισι μήνες. Εκλογές γαρ.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.