Βερολίνο.

Η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ανοίγει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, νέους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ορίζοντες στη χώρα. Καθώς οι Ιρανοί προσβλέπουν σε άρση των διεθνών κυρώσεων, πολλές δυτικές εταιρείες ετοιμάζονται για «μεγάλες δουλειές» στο Ιράν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

«Ο Ντάνιελ Μπέρνμπεκ, έχει μάθει ότι στη Τεχεράνη δεν αξίζει να εκνευρίζεται κανείς για πράγματα όπως η κίνηση μεταξύ του Γκόλακ, της γειτονιάς του στο βόρειο τμήμα της πόλης και του κέντρου, όπου βρίσκεται το γραφείο του. Εδώ είναι και πάλι, κολλημένος στην κίνηση, με τους πάντες να κορνάρουν. Η Τεχεράνη είναι μία δολοφονική πόλη, λέει ο Μπέρνμπεκ, ακόμη και χωρίς τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές του Ισραήλ. Ο Μπέρνμπεκ κάθεται σε ένα ασημί SUV. Είναι ένας μυώδης, ψηλός, ξανθός άνδρας που φοράει γυαλιά δικηγόρου» γράφει το Spiegel.
Ο Μπέρνμπεκ είναι ο επικεφαλής του Γερμανο – Ιρανικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου στη Τεχεράνη. Η σύναψη επιχειρηματικών δεσμών στο Ιράν είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων ειδικά από το 2006 και μετά, όταν η Τεχεράνη άρχισε να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Από τις 24 Νοεμβρίου, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τη Γερμανία και το Ιράν, υπέγραψαν τη συμφωνία για τα πυρηνικά στη Γενεύη η ζωή του Μπέρνμπεκ εκεί, σύμφωνα με το Spiegel, έχει γίνει πολύ πιο εύκολη.
Όπως λέει ο ίδιος, πρόκειται για την «ευκαιρία του αιώνα» για τις επενδυτικές του δραστηριότητες στο Ιράν, αν και φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι πισωγύρισμα όπως έγινε το 2005. Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν παραλύσει την οικονομία του Ιράν και ο νέος πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί χρειάζεται ιστορίες οικονομικής επιτυχίας για να προχωρήσει.

«Πρέπει να απομακρύνει τις κυρώσεις, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, να κινηθεί πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό, ο οποίος κατατρώει το ήδη πενιχρό εισόδημα εκατομμυρίων Ιρανών. Ο μηνιαίος βασικός μισθός είναι μόλις 140 ευρώ. Οι Ιρανοί υποφέρουν από το εμπάργκο και δεν θεωρούν μόνο τους Αμερικανούς υπεύθυνους για αυτό. Η τιμή της βενζίνης έχει πολλαπλασιαστεί. Το γάλα και το τυρί κοστίζουν τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Αλλά φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία οικονομική άνθιση στο Ιράν. Αν και καμία από τις κυρώσεις δεν έχει αρθεί, πλήθος επιχειρηματιών από τη Δύση καταφθάνει ήδη στη Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η τέταρτη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η δεύτερη σε φυσικό αέριο. Επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να γίνουν εδώ» γράφει το Spiegel.

Ο Μπέρνμπεκ είπε στο γερμανικό περιοδικό μία ιστορία, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στη Τεχεράνη: όταν ορκίστηκε ο πρόεδρος Ροχανί κανείς ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέστη στην ορκωμοσία του. Αλλά την επόμενη ημέρα η ιταλική κυβέρνηση έστειλε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για να συγχαρεί προσωπικά τον νέο πρόεδρο.

Τώρα τα αεροπλάνα από την Ευρώπη «είναι γεμάτα Ιταλούς», μεταξύ αυτών και διευθυντές του ενεργειακού κολοσσού Eni. Η Γαλλία επίσης δείχνει ενδιαφέρον. «Και Αμερικανοί ήδη βρίσκονται εδώ με την ExxonMobil, τη Chevron Corporation και άλλες αμερικανικές εταιρείες» σχολίασε ο Μπέρνμπεκ, προσθέτοντας: «Είναι υπεύθυνοι για να αποκαταστήσουν τις παλαιές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και να ερευνήσουν για νέες πετρελαιοπηγές. Πρόκειται για δουλειές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ».