Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη μεγάλη πολιτική σύγκρουση του 2014 κινείται ο κ. Αλ. Τσίπρας, με έναν στόχο να κυριαρχεί στις φιλοδοξίες του: τη νίκη στις ευρωεκλογές με μια διαφορά που θα του δίνει τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι ανατρέπει τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα και κλονίζει ανεπανόρθωτα τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μια αντιπαράθεση… πανευρωπαϊκής κλίμακας, ελπίζοντας με έναν τρόπο την ίδια στιγμή ότι πολύ σύντομα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα είναι συνομιλητές των θεσμικών εκπροσώπων της Ενωσης και των δανειστών.
Το μεγάλο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη μιας ενδεχόμενης αριστερής κυβέρνησης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με την Ευρώπη. Από τις πρόσφατες επαφές του κ. Τσίπρα με θεσμικούς εκπροσώπους της Ενωσης και της Επιτροπής διεφάνη ότι το κλίμα δεν είναι το ίδιο με αυτό της άνοιξης του 2012, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεωρούν τον κ. Τσίπρα έναν αξιόπιστο ή ισότιμο συνομιλητή.
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πιθανό ότι η Ευρώπη θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις στον κ. Τσίπρα ζητώντας την υπογραφή του εν όψει νέου Μεσοπρόθεσμου, που αναμένεται να αρχίσει να συζητείται εντός των προσεχών εβδομάδων. Παρά τη σχετική φημολογία, από τις Βρυξέλλες δεν διαφαίνεται ότι θα ακολουθηθεί τέτοια πρακτική, καθώς σταδιακά αρχίζουν να κατανοούν ακόμη και στην Επιτροπή πως τέτοιου είδους εκβιασμοί υπό τις παρούσες συνθήκες ενδέχεται να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το πεδίο αντιπαράθεσης εν όψει του νέου Μεσοπρόθεσμου, με καταληκτική ημερομηνία τις συνεδριάσεις του Εurogroup που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αποτελεί και τον πρώτο μεγάλο στόχο του κ. Τσίπρα για την ενίσχυση του αντιμνημονιακού μετώπου.
Αυτό που αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι όροι με τους οποίους θα συνοδευτεί η πιθανολογούμενη συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας. Και θεωρούν φυσικά βέβαιον ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο το οποίο θα φέρει σε δυσμενέστερη θέση την κυβέρνηση.
Την αντιμνημονιακή «πρεμιέρα» του για το νέο έτος ετοιμάζει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα για τις 9 Ιανουαρίου. Αφορμή δίδεται από την επίσκεψη στην Αθήνα των συνεισηγητών της έκθεσης για τον ρόλο της τρόικας και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων κκ. Οτμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Διάχυτη είναι πάντως η αίσθηση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτιμά να τηρεί στάση αναμονής. Γνωρίζοντας ότι το σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης θα διαμορφωθεί με τη συζήτηση και κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου και της όποιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας δεν δείχνουν να βιάζονται.
Κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να θεωρούν πιθανές τις τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο· κάποιοι άλλοι όμως βλέπουν ως βολικότερη από πολλές απόψεις μια τελική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον θα έχουν ρυθμιστεί βασικές εκκρεμότητες της χώρας με τους δανειστές.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να υποστηρίξει και να διαφημίσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει ευρωεκλογών.
Θεωρείται βέβαιον ότι ο χρόνος απουσίας του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα αυξηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και εν όψει αυτών των υποχρεώσεων επιχειρείται η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που δεν θα απειλεί να φέρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση λόγω των απουσιών του από τις εσωτερικές υποχρεώσεις.

Επαφές
«Γέφυρα» με την Ιταλία

Στην κορυφή της ατζέντας των διεθνών επαφών του κ. Τσίπρα βρίσκεται μια προσπάθεια για την ενίσχυση των επαφών και των προσβάσεων στους αντιπολιτευτικούς χώρους της Ιταλίας, με την ελπίδα ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα καταστεί δυνατή η συσπείρωση ετερόκλητων μέχρι στιγμής δυνάμεων.
Μια πρώτη βολιδοσκόπηση διαθέσεων, με μέτρια καθώς φαίνεται αποτελέσματα, έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Τσίπρας με πολιτικά στελέχη της ιταλικής αντιπολίτευσης, τα οποία κινούνται σε ένα φάσμα δυνάμεων που ξεκινά από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Δημοκρατικό Κόμμα και φτάνει ως τις παρυφές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του κ. Μπέπε Γκρίλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ