Αγαπητέ ΚεΠρωθυπουργέ,
Τί πιό απλό και αυτονόητο: Η μείωση μισθών και συντάξεων (σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση) μειώνει το εισόδημα, άρα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, άρα αφ’ενός δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους κι αφ’ετέρου πέφτει η ζήτηση και οι τζίροι στην αγορά. Όταν μειώνεται ο τζίρος στην αγορά (1) το κράτος θα εισπράξει λιγώτερα από φόρους αφού μειώνονται τα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, (2) επιχειρήσεις θα κλείνουν και θ’αυξάνεται η ανεργία, (3) θα μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές και θα δημιουργούνται ανοίγματα, και (4) ποιός θα επενδύσει σε μια αγορά όπου μειώνεται συνεχώς η αγοραστική δύναμη, και άρα πώς θα υπάρξει ανάπτυξη…Και ξαναπάμε στην αρχή του φαύλου κύκλου.
Ποιά εναλλακτική υπάρχει; Τον φαύλο κύκλο τον πιάνεις από εκεί που ξεκινάει, δηλ. από την μείωση των εισοδημάτων που πρέπει να αναστραφεί, γιατί μόνο έτσι θα πάρει ανάσα η αγορά και θ’αντιστραφούν όσα περιέγραψα πιο πάνω. Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Ή θα πείσουμε τους δανειστές μας για τα αυτονόητα, ή θα μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου που επηρεάζουν λιγώτερο την αγορά. Και ας πιέσουμε περισσότερο τους δανειστές μας, τώρα που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Ένα άλλο αυτονόητοάλλά που -περιέργως- δεν γίνεται κατανοητό από την κυβέρνηση είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη των φόρων είναι ο πολίτης να έχει εισόδημα και φοροδοτική ικανότητα. Ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Και μιλάω για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ετοιμάζεται για το 2014.
Παράδειγμα: Ένας άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος έχει από 30-40 χρόνια3 ήκαι 4ακίνητα από κληρονομιά ή αγορασμένα με το τότε φορολογηθέν εισόδημά του που δεν υπάρχει πλέον, τα οποία δεν αποδίδουν ΚΑΝΕΝΑ εισόδημα, π.χ. ένα χέρσο χωράφι στο χωριό καταπατημένο, ένα διαμέρισμα στο οποίο μένει ο ίδιος, και 2 πουμένουν τα παιδιά του με δωρεάν παραχώρηση,ή και η πρώην γυναίκα του για την οποία η δωρεάν παραχώρηση ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έχει την ίδια φορολογική μεταχείρηση. ΠΩΣ θα πληρώσει τον φόρο ο άνθρωπος αυτός; Να πετάξει τα παιδιά του στο δρόμο, να γίνει κλέφτης ή να αυτοκτονήσει;
Εκτός από άδικος και αναποτελεσματικός ο ΕΦΑ, αλλά και γενικά η υπερφορολόγηση των ακινήτων, είναι και η χαριστική βολή για την οικονομία γιατίπροκαλεί τον πλήρη εκτροχιασμό της «ατμομηχανής της οικονομίας», που -ως γνωστόν- είναι η οικοδομή, με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εξαρτώνται απ’ αυτήν.
Όμως η υπερφορολόγηση των ακινήτωνκαταφέρει ένα επί πλέον καίριο πλήγμα στο τραπεζικό μας σύστημα, γιατί αφ’ ενός -λόγω της μεγάλης μείωσης της αξίας των ακινήτων- μειώνει σημαντικά την αξία των εγγυήσεων που έχουν οι τράπεζες με τις προσημειώσεις ακινήτων που έχουν για τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν, και αυξάνει την επισφάλεια τωνκόκκινων δανείων. Και ιδού γιατί: Εάν κάποιος δανείστηκε και χρωστάειπ.χ. 100.000 ευρώ για ένα ακίνητο αξίας 100 ή 110 χιλ. ευρώ (τότε που συνήψε το δάνειο), τώρα που το ακίνητο αξίζει 50 ή 60 χιλ. ευρώ, δεν τον συμφέρει να το εξοφλήσει. Έχει μεγάλο κέρδος να το αφήσει απλήρωτο, κι ας προστεθεί κι αυτό στις χιλιάδες των πλειστηριασμών που θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις αξίες των ακινήτων.
Εξ άλλου, η μείωση των εσόδων του Δημοσίου λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, τους φόρους ακινήτων, μεταβιβάσεως, υπεραξίας κ.α., και την αναπόφευκτη μείωση των αντικειμενικών αξιών, είναι προφανής.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα αντελήφθει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ανέστειλε πρόσφατα τον φόρο ακινήτων.
Ευχαριστώ.
Ο κ. Π. Πετρόπουλος είναι Καθηγητής Οικονομικών
Μια απάντηση στο «Η απλή αλήθεια που κανείς δεν λέει για την έξοδο από την κρίση»
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.