Η πρώτη ασθενής που υπεβλήθη σε μερική μεταμόσχευση προσώπου Ιζαμπέλ Ντινουάρ
Επί δεκαετίες οι ειδικοί μεταμοσχεύουν όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, το ήπαρ ή οι πνεύμονες. Ωστόσο η μεταμόσχευση προσώπου αποτελούσε έναν εν πολλοίς άγνωστο (και άπιαστο) τόπο για τους επιστήμονες –ως το 2005. Τότε ήταν που στη Γαλλία διεξήχθη η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στην 38χρονη τότε Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η οποία υπέστη σοβαρές βλάβες όταν δαγκώθηκε από τον σκύλο της. Δότρια της καινούργιας μύτης, χειλιών, σαγονιού και μέρους των παρειών ήταν μια 46χρονη. Μάλιστα 18 μήνες μετά την επέμβαση η ασθενής δήλωνε άκρως ευχαριστημένη από το καινούργιο της πρόσωπο (παρά τις δυσκολίες στις οποίες μεταφράζονταν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που πρέπει να λαμβάνει εφ’ όρου ζωής). Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες μερικές μεταμοσχεύσεις προσώπου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως τον Μάρτιο του 2010, οπότε στη Βαρκελώνη γράφτηκε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο του πεδίου με την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου. Ενας ισπανός αγρότης, ο Οσκαρ, ο οποίος δεν ήταν σε θέση ούτε καν να αναπνεύσει μόνος του έπειτα από αυτοπυροβολισμό στο πρόσωπο, υπεβλήθη σε 24ωρη επέμβαση από μεγάλη ιατρική ομάδα. Οι γιατροί τοποθέτησαν ένα ολόκληρο καινούργιο πρόσωπο δότη –συμπεριλαμβανομένων της σιαγόνας, της μύτης, των ζυγωματικών, των δοντιών, των μυών και των βλεφάρων –σαν… μάσκα επάνω στο πρόσωπο του Οσκαρ. Πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρές παραμορφώσεις και τραυματισμούς αντικρίζουν με νέο (κυριολεκτικώς) πρόσωπο τη ζωή χάρη στην επιστήμη.
Απογείωση στα βλαστοκύτταρα
Τα «ανήθικα»
O «πατέρας» της κλωνοποίησης ανθρώπινων κυττάρων δρ. Σουκράτ Μιταλίποφ
Ολοι θα θυμάστε την Ντόλι, τη διάσημη προβατίνα που μπορεί να είναι πλέον… μακαρίτισσα αλλά θα μείνει στη μνήμη ως το πιο γνωστό θηλαστικό του πλανήτη και αυτό διότι αποτελούσε προϊόν κλωνοποίησης (γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια). Μετά τη γέννησή της υπήρξαν πολλές και διαφορετικές επιτυχημένες προσπάθειες κλωνοποίησης άλλων ζώων –από γάτες και σκύλους ως άλογα, χοίρους, ποντίκια, κουνέλια και λύκους (μάλιστα η κλωνοποίηση ζώων έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια της επιστήμης και έχει αποκτήσει σε αρκετές περιπτώσεις εμπορική χροιά, καθώς διαφορετικές εταιρείες προσφέρουν κλωνοποίηση κατοικιδίων). Δεν ήταν όμως εξίσου επιτυχημένη η πορεία των ερευνών σε ό,τι αφορούσε την κλωνοποίηση κυττάρων του ανθρώπου με στόχο την προαγωγή της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πεδίο γράφτηκε και μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες: το 2004-2005 ο Γου Σουκ Χουάνγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ έγινε διάσημος καθώς με δύο δημοσιεύσεις του στην επιθεώρηση «Science» ανέφερε ότι κατάφερε να δημιουργήσει ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με την τεχνική της πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου (κοινώς με τη μέθοδο της… Ντόλι). Το 2006 όμως αποκαλύφθηκε ότι είχε παραποιήσει στοιχεία των μελετών του (η μόνη «πατρότητα» που ακόμη παραμένει δική του είναι εκείνη της κλωνοποίησης του πρώτου σκύλου, του Σνάπι, το 2005). Μέσα στο 2013 όμως το πολύπαθο πεδίο φάνηκε να παίρνει νέα πνοή όταν ομάδα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Cell» μελέτη σύμφωνα με την οποία η κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων μέσω της μεθόδου κλωνοποίησης που γέννησε την Ντόλι αποτελεί πλέον γεγονός. Οι ειδικοί με επικεφαλής τον δρα Σουκράτ Μιταλίποφ περιέγραψαν ότι μεταμόσχευσαν γενετικό υλικό ενός ενήλικου κυττάρου σε απύρηνο ωάριο και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα έμβρυο μερικών ημερών, από το οποίο και εξήγαγαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, ικανά να μετατραπούν σε κύτταρα διαφορετικών ιστών του οργανισμού. Η εξέλιξη αυτή (αν όντως είναι αληθινή, καθώς υπήρξε αρκετός σκεπτικισμός) εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην αναγεννητική ιατρική. Πάντως και οι δύο σημαντικότερες επιστημονικές επιθεωρήσεις, οι «Science» και «Nature», κάνουν στον απολογισμό του 2013 αναφορά στο συγκεκριμένο επίτευγμα αλλά και στον δρα Μιταλίποφ στον οποίον ανήκει.
«Ανταλλακτικά» όργανα
- Το 2006 η ουροδόχος κύστη έγινε, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Lancet», το πρώτο όργανο σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο δημιουργήθηκε στο εργαστήριο με κύτταρα των ίδιων των ασθενών και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε στο σώμα τους. Οι μεταμοσχεύσεις είχαν ήδη όμως διεξαχθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ υπό τον δρα Αντονι Ατάλα και σήμερα τουλάχιστον 30 άνθρωποι ζουν με ένα τέτοιο όργανο «ψημένο» στο εργαστήριο και φτιαγμένο από τα κύτταρά τους.
- Το 2008 μεταμοσχεύθηκε για πρώτη φορά σε μια γυναίκα από την Κολομβία, την Κλαούντια Καστίγιο, που έπασχε από χρόνια φυματίωση, μια νέα τραχεία (πρόκειται για τον αεραγωγό που επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο του αέρα στους πνεύμονες και ο οποίος διακλαδίζεται στους δύο κύριους βρόγχους, έναν για κάθε πνεύμονα), φτιαγμένη από καλούπι πτωματικού δότη και «ντυμένη» με βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών της ίδιας της ασθενούς. Η μεταμόσχευση έγινε από τον καθηγητή Πάολο Μακιαρίνι στη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
- Το 2011 ο καθηγητής Μακιαρίνι μεταμόσχευσε για πρώτη φορά την πρώτη συνθετική τραχεία σε έναν 36χρονο ασθενή στη Σουηδία που έπασχε από προχωρημένο καρκίνο. Με την τεχνική αυτή καταργήθηκε ουσιαστικώς η ανάγκη χρήσης μοσχεύματος δότη αφού το «καλούπι» που ντύθηκε με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς ήταν συνθετικό.
- Το 2011 η ομάδα του δρος Ατάλα δημιούργησε ουρήθρα στο εργαστήριο. Οι ερευνητές αφαίρεσαν τμήμα ιστού με μέγεθος που δεν ξεπερνούσε εκείνο ενός γραμματοσήμου από την ουρήθρα ασθενών που είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και καλλιέργησαν τον ιστό σε ένα ειδικό «βιοκαλούπι» επί τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια «έψησαν» τον ιστό επί επτά ημέρες στους 37 βαθμούς Κελσίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα η ουρήθρα ήταν έτοιμη για μεταμόσχευση –έχει μάλιστα ήδη μεταμοσχευθεί σε πέντε αγόρια με καλά αποτελέσματα.
- Το 2012 ο καθηγητής Μακιαρίνι μεταμόσχευσε με επιτυχία σε δύο ασθενείς στη Ρωσία συνθετικά τμήματα του λάρυγγα.
- Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα χρησιμοποίησαν κύτταρα iPS και με την προσθήκη των κατάλληλων γονιδίων δημιούργησαν πρόδρομες δομές του ήπατος. Μεταμόσχευσαν τις δομές σε ποντίκια και αυτές ωρίμασαν αρχίζοντας να επιτελούν πολλές από τις λειτουργίες του φυσιολογικού ήπατος. Εκτιμάται πάντως ότι θα παρέλθουν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού γίνει μεταμόσχευση ήπατος εργαστηρίου σε ασθενείς.
- Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα μετέτρεψαν βλαστικά κύτταρα ποντικών σε βασικές δομές του έσω ωτός. Τα βλαστικά κύτταρα αναπτύχθηκαν σε επιθήλια του έσω ωτός –περιείχαν τριχωτά κύτταρα, υποστηρικτικά κύτταρα και νευρώνες –τα οποία ανιχνεύουν τον ήχο, τις κινήσεις του κεφαλιού και τη βαρύτητα.
- Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών δημιούργησαν μίνι εγκεφάλους στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα με χρήση ενός νέου τρισδιάστατου συστήματος καλλιέργειας κυττάρων. Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι συνεχίζουν να ζουν σε έναν βιοαντιδραστήρα.
- Εναν λειτουργικό νεφρό (με διάμετρο μόλις λίγων χιλιοστών) δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο επιστήμονες από την Αυστραλία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και επέτυχαν να τα διαφοροποιήσουν σε όλους τους τύπους κυττάρων που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ενός νεφρού. Παραδέχονται πάντως ότι το να παραγάγουν τέτοιους αντίστοιχους νεφρούς σε… ανθρώπινο μέγεθος απαιτεί πολλή ακόμη δουλειά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ