Γράψαμε νέα ρεκόρ

Στις 26 Μαρτίου του 2012 ο καναδικής καταγωγής σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε με ένα ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, το «Deepsea Challenger», στο Challenger Deep της Τάφρου των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.

Στις 26 Μαρτίου του 2012 ο καναδικής καταγωγής σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε με ένα ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, το «Deepsea Challenger», στο Challenger Deep της Τάφρου των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης. Δεν ήταν ο πρώτος που έκανε τη συγκεκριμένη «βουτιά» –ο Ζακ Πικάρ και ο Ντον Γουέλς κατέχουν αυτή την πρωτιά καταδυόμενοι στο ίδιο σημείο με ένα άλλο βαθυσκάφος, το «Trieste», το 1960. Οι ίδιοι επίσης κατέχουν και το ρεκόρ του μεγαλύτερου βάθους, φθάνοντας τα 10.911 μ. Ο κ. Κάμερον, πραγματοποιώντας τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στην Ιστορία, το «έχασε» παραλίγο, φθάνοντας στα 10.898,4 μ. Σημείωσε όμως δύο άλλα πολύ σημαντικά ρεκόρ: είναι ο πρώτος που έκανε αυτό το «ταξίδι» μόνος, όπως επίσης είναι ο πρώτος που έμεινε σε αυτή την άβυσσο για ένα σημαντικό διάστημα (τρεις ώρες) εξερευνώντας τον άγνωστο βυθό. Το «Trieste» ήταν ένα «θαύμα» της τεχνολογίας της εποχής του και το ίδιο ισχύει με τα σημερινά δεδομένα για το «Deepsea Challenger», το οποίο μετά την αποστολή δωρήθηκε στο Ωκεανογραφικό Ιδρυμα Γουντς Χόουλ. Τα δύο βαθυσκάφη είχαν και κάτι άλλο κοινό –«φορούσαν» σε ειδικό βραχίονα πρότυπα ρολόγια Rolex που κατέχουν αντίστοιχα το «ωρολογιακό» ρεκόρ βάθους (Deep Sea Special το 1960, Deepsea Challenge το 2012). Το «Deepsea Challenger» ήταν επίσης διαμορφωμένο έτσι ώστε να επιτρέψει στον σκηνοθέτη να κινηματογραφήσει τον άγνωστο κόσμο του απόλυτου θαλάσσιου σκοταδιού. Πώς ήταν εκεί κάτω; «Σαν σεληνιακό τοπίο, πολύ έρημο, η αίσθηση που είχα ήταν αυτή της απόλυτης απομόνωσης… Σαν να ήμουν σε άλλον πλανήτη» δήλωσε στην πρώτη παρουσίαση των πλάνων που τράβηξε.
Ο ταξιδιώτης του χρόνου
Στις 10 Οκτωβρίου 2005, πατώντας το πόδι του στο κοσμοδρόμιο του Καζακστάν ερχόμενος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο ρώσος κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ «έσπασε» το ρεκόρ που κατείχε ο Σεργκέι Αβντέγεφ από το 1999 και έγινε ο άνθρωπος με τον μεγαλύτερο συνολικό χρόνο παραμονής στο Διάστημα: 803 ημέρες, 9 ώρες και 39 λεπτά. Οι επιδόσεις του είδους δεν καταρρίπτονται εύκολα, οπότε ο δημοφιλής ρώσος κοσμοναύτης (ο οποίος βρισκόταν στον διαστημικό σταθμό MIR όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση το 1991) αναμένεται ότι θα διατηρήσει το ρεκόρ του μάλλον για καιρό ακόμη. Πριν από μερικούς μήνες ο Σεργκέι Κρικάλεφ κατέκτησε επίσης έναν ακόμη σπανιότερο τίτλο: επιστήμονες υπολόγισαν ότι είναι ο άνθρωπος που έχει ταξιδέψει περισσότερο στον χρόνο. Οι ώρες παραμονής του στο Διάστημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο της διαστολής του χρόνου που προκύπτει από τις θεωρίες του Αϊνστάιν σημαίνουν ότι έχει ζήσει 0,02 δευτερόλεπτα λιγότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο ζει στη Γη –ουσιαστικά έχει ταξιδέψει για 0,02 δευτερόλεπτα στο ίδιο του το μέλλον!
Πιο γρήγορα από τον ήχο
Στις 14 Οκτωβρίου του 2012 ο αυστριακής καταγωγής αλεξιπτωτιστής και κασκαντέρ Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ ανέβηκε με ένα αερόστατο στη στρατόσφαιρα επάνω από το Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οταν έφθασε σε ύψος 39 χλμ., βγήκε από την ειδική κάψουλα και έπεσε σε κάθετη πτώση στο κενό. Κατεβαίνοντας έφθασε τη μέγιστη ταχύτητα των 1.357,64 χλμ. (1,25 Mach) και κατέκτησε πολλά ρεκόρ: είναι ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς να «ταξιδεύει» μέσα σε σκάφος, ενώ επίσης κατέρριψε τα ρεκόρ ύψους για πτήση με αερόστατο και για πτώση με αλεξίπτωτο, καθώς και το ρεκόρ ταχύτητας σε ελεύθερη πτώση. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα. Ο αυστριακός λάτρης του ιλίγγου έχει πολλές διακρίσεις: μεταξύ άλλων, το 2003 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε με ελεύθερη πτώση τη Μάγχη, με ένα ειδικά σχεδιασμένο «φτερό», το 2004 ήταν ο πρώτος που πήδηξε με άλμα βάσης στη γέφυρα του Μιγιό στη Γαλλία, την ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο, το 2008 ήταν ο πρώτος που έπεσε με ελεύθερη πτώση και στη συνέχεια πήδηξε από τον περιστρεφόμενο πύργο Torso στο Μάλμε της Σουηδίας, ενώ το 2010 σημείωσε το ρεκόρ του χαμηλότερου άλματος βάσης πηδώντας από το χέρι του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η «βουτιά» από τη στρατόσφαιρα ήταν ωστόσο οπωσδήποτε η κορύφωση της ριψοκίνδυνης σταδιοδρομίας του. Γι’ αυτό και είχε δηλώσει ότι έπειτα από αυτό θα αποσυρόταν από τα επικίνδυνα εγχειρήματα –κάτι το οποίο ως τώρα έχει τηρήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.