Ποιοι πυροβολούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις... Και η εικόνα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να κάθεται μόνος στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… Και η εικόνα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να κάθεται μόνος στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής υποστηρίζοντας την κυβερνητική κατά τα άλλα απόφαση για την επιβολή του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων επί τρεις ημέρες τα έλεγε όλα.

«Καλά, δεν ήλθαν ούτε οι υφυπουργοί σου να σε στηρίξουν»
του είπε κάποια στιγμή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον οποίο συνδέονται από τα φοιτητικά χρόνια της Οξφόρδης. Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη πράξη του έργου που θέλει τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αντιπολιτεύονται τον υπουργό Οικονομικών και στο τέλος να ψηφίζουν (όλοι πλην Πολύδωρα) τον νόμο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει ξεσηκώσει ακόμη και τις… πέτρες της Εκάλης.
Οι αντιδράσεις, πέρα από τις εξάρσεις λαϊκισμού βουλευτών της περιφέρειας για τον φόρο στους αγρούς, είχαν πυροδοτηθεί εδώ και μήνες από κέντρα που είχε κατονομάσει (ως landlords της Εκάλης) μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υπουργός. Και κυρίως από βουλευτές του λεγόμενου καραμανλικού στρατοπέδου. Υστερα από τέσσερα χρόνια σιωπής ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να αισθάνεται ακόμη και σήμερα ότι ο κ. Στουρνάρας τον αποδομεί θεωρώντας την περίοδο Καραμανλή βασική αιτία για την κατάρρευση της χώρας.
Η αντεπίθεση των καραμανλικών


Είναι χαρακτηριστικό ότι προτού περάσει μία ημέρα από την ψήφιση του νόμου για τα ακίνητα άρχισε η δεύτερη πράξη. Οι 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, υπέγραψαν ερώτηση για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αίτημα το οποίο διατύπωσε πρώτος μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε σύσκεψη που έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τα πυρά βουλευτών συνεχίστηκαν. Οπως σημειώνει ο υπουργός, οι 41 βουλευτές και ο κ. Σταϊκούρας έχουν ψηφίσει τον νόμο για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το 2012. Αποκλειστικός σκοπός του μέτρου ήταν να μπει τέλος στο λαθρεμπόριο των καυσίμων.
Το πετρελαϊκό λόμπι


Η τρίτη πράξη (μέσω τηλεόρασης) ήθελε τον Γιάννη Στουρνάρα να απομακρύνεται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να γίνεται ή υπουργός Εθνικής Οικονομίας ή υπουργός Ευρωπαϊκών Yποθέσεων –θέση που δεν υπάρχει –με αποκλειστική ευθύνη τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και στις δύο εκδοχές το υπουργείο Οικονομικών θα «έσπαγε» και θα ήταν αυτοκέφαλο.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι αντιδράσεις αυτές βγήκαν στον αέρα έπειτα από τηλεφωνήματα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρηματικών παραγόντων οι οποίοι ζητούσαν να τακτοποιηθούν φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες που απασχολούν τον χώρο των πετρελαιοειδών.
Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας του είπε «συνέχισε τη δουλειά σου, ψύχραιμα», το ζήτημα ανέλαβε να ξεκαθαρίσει δημοσίως ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης.

«Δεν γνωρίζω ποιος αφήνει να διαρρεύσουν τέτοια πράγματα. Εμείς δεν διαρρεύσαμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όπως φαίνεται, κάποιοι πάνε να φάνε τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Δεν πρέπει να φύγει ο Στουρνάρας από υπουργός Οικονομικών»
.
To νέο crash test


Μέσα σε αυτό το κλίμα το επόμενο crash test για τον υπουργό, ενδεχομένως και για την κυβέρνηση, θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Με αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεπεράσει τον σκόπελο της πώλησης μετοχών των τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που πλήρωσε το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία για να προχωρήσει πριν απ’ όλα η είσοδος επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου με την τρόικα, που δεν είναι «περίπατος», αφού μένουν πολλά ανοιχτά θέματα.
Η επιδίωξη είναι να βρεθεί λύση και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό όχι μόνο για το 2014 αλλά και για το 2015 ως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Το κενό της διετίας προσδιορίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ και, όπως ξεκαθαρίζει το οικονομικό επιτελείο, αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικώς με στοχευμένες περικοπές δαπανών καθώς είναι προφανές σε όλους ότι «άλλα μέτρα δεν μπορεί να πάρει αυτή η κυβέρνηση».Οι δύσκολες αποφάσεις όμως τις οποίες θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση αφορούν το Ασφαλιστικό, όπου η εισπραξιμότητα των εισφορών έχει υποχωρήσει στο 40% στον ΟΑΕΕ και στο 80% στο ΙΚΑ. Επιπροσθέτως η τρόικα απαιτεί να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τέσσερις μονάδες περίπου ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας. Στα διαρθρωτικά μέτρα πιέζει να ολοκληρωθούν και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.