SNDC: Εφερε στην Πάτρα τη Samsung

Οι προσπάθειες της Samsung Nanoradio Design Center (SNDC) για βελτιστοποίηση του υλικού και λογισμικού ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi αποσκοπούν στη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές του λεγόμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).

Οι προσπάθειες της Samsung Nanoradio Design Center (SNDC) για βελτιστοποίηση του υλικού και λογισμικού ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi αποσκοπούν στη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές του λεγόμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).
Αυτό επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλ. Μανιατόπουλος τονίζοντας ότι η Samsung επενδύει όταν βλέπει ότι κάποια προσπάθεια έχει δυναμική. «Αυτό είναι και το ζητούμενο αφού, αν οι προσπάθειές μας καρποφορήσουν, αυτό θα σημάνει επέκταση και του αντίστοιχου τμήματος, δηλαδή της SNDC, σε Ελλάδα και Σουηδία αντίστοιχα» εξηγεί μιλώντας για τις προσδοκίες του 2014.

«Η
SNDC παρέχει την πλέον ολοκληρωμένη λύση της αγοράς σε software και hardware, στο πιο μικρό μέγεθος και με πολύ χαμηλή κατανάλωση ισχύος» εξηγεί ο κ. Μανιατόπουλος και σημειώνει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και λογισμικό υψηλής προστιθεμένης αξίας ώστε η SNDC να γίνει ένα πολύτιμο τμήμα της Samsung».
Η SNDC ενσωματώνει σε ένα και μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα –δηλαδή, σε ένα τσιπάκι –τις συναρτήσεις software και hardware που επιτρέπουν τη σύνδεση κάθε συσκευής στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi. «Αυτή η λύση θα επιτρέψει στις λεγόμενες «χαζές» συσκευές, όπως π.χ. ο οικιακός θερμοστάτης, να επικοινωνήσουν με υπολογιστικά συστήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές στο Διαδίκτυο» εξηγεί.
Η SNDC που βρίσκεται στην Πάτρα είναι γνωστότερη ως πρώην Nanoradio και αποτελεί τμήμα της Samsung, καθώς το καλοκαίρι του 2012 η κορεατική πολυεθνική είχε εξαγοράσει τη σουηδική Nanoradio, παράρτημα της οποίας αποτελούσε η Nanoradio Hellas.
Το τσιπάκι της SNDC σχεδιάζεται κατά 80% στη Σουηδία, ενώ η Ελλάδα κάνει συσχεδίαση υλικού και λογισμικού και παράλληλα μέσω του τμήματος Integration & Verification εγγυάται στον τελικό πελάτη ότι το Wi-Fi είναι πιστοποιήσιμο εκτελώντας όλες τις δοκιμές που απαιτούνται βάσει της Wi-Fi Alliance. Καθ’ ότι το προϊόν τελεί υπό την εμπορική εκμετάλλευση της Samsung, η SNDC έχει ως έναν και μοναδικό πελάτη την κορεατική πολυεθνική και ως εκ τούτου είναι πάντα κερδοφόρος.
Ο κ. Μανιατόπουλος θεωρεί ότι, όπως έδειξε το παράδειγμα της Nanoradio, με καινοτομία και κυρίως πρωτοτυπία η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία. «Μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung έχουν ειδικά τμήματα που ανιχνεύουν startup σε όλον τον κόσμο που μπορούν να τους δώσουν ένα πρωτότυπο προϊόν αλλά και εταιρείες με τις οποίες μπορούν να συμπράξουν. Και μέσω εξαγορών και μέσω συνεργασιών μεγάλες εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν τμήματα στην Ελλάδα» τονίζει.
Ο κ. Μανιατόπουλος αναφερόμενος στο 2014 εξηγεί ότι δεν περιμένει θαύματα, επισημαίνει την ανησυχία του για τυχόν αύξηση της ανεργίας, ενώ υπογραμμίζει τον μαρασμό της ανώτατης εκπαίδευσης. «Υπάρχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να πληρωθούν από νέους αποφοίτους διότι οι υποψήφιοι, χωρίς να φταίνε, έχουν αποπροσανατολιστεί από τις ίδιες τις σπουδές τους. Το Πανεπιστήμιο τείνει να αποκοπεί από τον έξω κόσμο και τη βιομηχανία. Προσπάθειες όπως ο θεσμός της επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης που φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη συγκαταλέγονται στα λίγα θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν» λέει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.