Pharmathen: Παγκόσμιος παίκτης στην έρευνα

Είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση σε επενδύσεις έρευνας, η 46η μεταξύ των 4.577 φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η 435η μεταξύ των 1.000 μεγαλύτερων ερευνητικών εταιρειών -

Είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση σε επενδύσεις έρευνας, η 46η μεταξύ των 4.577 φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η 435η μεταξύ των 1.000 μεγαλύτερων ερευνητικών εταιρειών –ανεξαρτήτως κλάδου –της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για την εταιρεία Pharmathen της οικογένειας Κάτσου.
Είναι μια αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με διεθνή δραστηριοποίηση. Με αιχμή της επιχειρησιακής λειτουργίας της την επιστημονικότητα, η Pharmathen κατέχει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων που διατίθενται παγκοσμίως και περιλαμβάνει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Βέβαια, για να τα πετύχει όλα αυτά, κάθε χρόνο η διοίκηση της εταιρείας επενδύει σταθερά 20 εκατ. ευρώ. Και οι εξαγωγές της πλέον αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων η ελληνική φαρμακευτική αγορά άλλαξε δραματικά. Σε αυτό το διάστημα πολλές επιχειρήσεις γνώρισαν τον ίλιγγο της ανόδου και την περιδίνηση της πτώσης. Ωστόσο αυτή η περίοδος ήταν ίσως η πιο γόνιμη για τη μικρή και άσημη το 1993 φαρμακευτική εταιρεία Pharmaten του Νίκου Κάτσου, η οποία εξαντλούσε τη δραστηριότητά της σε ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής αγοράς, παράγοντας αντίγραφα επώνυμων φαρμάκων.
Αντιλήφθηκαν αρκετά νωρίς ότι η ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να στηριχθεί μόνο στην ελληνική αγορά.
Ανάπτυξη σε τρεις άξονες


Και στόχος τους έγινε η είσοδος στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πολλοί τούς χλεύασαν, αφού η εξαγωγή ελληνικού φαρμάκου και τεχνογνωσίας στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελούσε εκείνη την εποχή «όνειρο απατηλό» για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τα δύο αδέλφια γνωρίζουν ότι η μακροχρόνια και βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη συνήθως στηρίζεται σε τρεις άξονες: ισχυρές εμπορικές ονομασίες, προϊόντα με ισχυρή διαφοροποίηση και προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά στο θέμα τιμής.
Αν και η οικονομική κρίση σηματοδότησε το τέλος εποχής όλων εκείνων τα οποία γνώριζαν επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Πέρυσι, το 2012, η ελληνική και οικογενειακή φαρμακευτική εταιρεία των δύο αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου εξήγαγε φάρμακα αξίας 130 εκατ. ευρώ και στη διάρκεια του 2013 αξίας περίπου 145 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούν πλέον στο 80% των ετήσιων πωλήσεών της.

Εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες και συνεργάζεται με περισσότερες από 200 ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.
Επανεπενδύοντας διαρκώς τα κέρδη της τα αδέλφια Κάτσου αποσκοπούν να καταστήσουν τη Pharmathen σημαντικό παράγοντα της διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς.
Μεταξύ των βασικών επιλογών είναι η παραγωγή ιδιαίτερων προϊόντων που παρουσίαζαν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην ανάπτυξή τους. Με τις συνεχείς επενδύσεις η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει 10-12 νέα γενόσημα μόρια κάθε χρόνο, ενώ κατέχει σήμερα 60 διεθνείς πατέντες.
Ο έλεγχος των προϊόντων


Παράλληλα διαθέτει τρία ερευνητικά εργαστήρια –στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία –και είναι σε θέση να ελέγχει τα προϊόντα της από την πρώτη ύλη ως και το τελικό προϊόν στο φαρμακείο. Επίσης έχει παρουσία στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στην Ιορδανία και στην Κίνα.
Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και δύο βιομηχανικές μονάδες, με αποτέλεσμα η Pharmathen να καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη ως τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων.
Προσφάτως εξάλλου η εταιρεία δημιούργησε γραφεία στην Ιορδανία και στην Αυστραλία και απέκτησε μόνιμη αντιπροσώπευση στη Νότια Αμερική.

Στο διάστημα από το 2005 ως και το 2010 η Pharmathen επένδυσε συνολικά 60 εκατ. ευρώ. Για τη δημιουργία του εργοστασίου στις Σάπες Ροδόπης δαπάνησε 41 εκατ. ευρώ, όπου απασχολεί 160 εργαζομένους, με το 90% της παραγωγής του να εξάγεται. Από το 2010 ως και το 2015 πρόκειται να επενδύσει συνολικά 110 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια του 2012 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ και το 2013 υπολογίζονται σε 185 εκατ. ευρώ, απασχολώντας συνολικά 850 εργαζομένους, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιούργησε 300 νέες θέσεις εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.