Αποφασισμένες να αγωνιστούν κατά του συστήματος, να συντρίψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν την Τρίτη, μία ημέρα μετά την αποφυλάκισή τους, η Μαρία Αλιόχινα και η Νάντια Τολοκονίκοβα, μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.
Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο του Κρασνογιάρσκ. «Θα περάσουν μαζί δύο ημέρες στο Κρασνογιάργκ. Θα εξετάσουν στο διάστημα αυτό τα σχέδιά τους για την υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Intefax ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, Πιότρ Βερζιλόφ.
Κοντά στις δύο γυναίκες βρέθηκε και ο φωτογράφος Ντενίς Σινιάκοφ, ένας εκ των συλληφθέντων κατά την κινητοποίηση της Greenpeace στην Αρκτική, στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι παλιός μας φίλος και φωτογράφησε πολλές από τις κινητοποιήσεις μας» εξήγησε ο Βερζιλόφ, προαναγγέλλοντας ότι οι δύο γυναίκες θα μεταβούν στη Μόσχα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.
«Θα συντρίψουμε τον Πούτιν»
Η Μαρία Αλιόχινα και η Νάντια Τολοκονίκοβα καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 γιατί τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του Πούτιν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Αφέθηκαν ελεύθερες τη Δευτέρα, βάσει του νόμου περί αμνηστίας. Κανονικά θα αποφυλακίζονταν τον Μάρτιο του 2014.
Κατά την έξοδό τους από τη φυλακή μίλησαν με σκληρά λόγια για τις ρωσικές αρχές και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν υπέρ της προστασίας των κρατουμένων και της βελτίωσης του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος.
Δηλώνοντας την αποφασιστικότητα και τη βούλησή της να πολεμήσει το σύστημα, η Τολοκονίκοβα έγραψε στο προφίλ της στο Twitter: «Τώρα θα συντρίψουμε τον Πούτιν με όλα τα δυνατά μέσα». Την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει ο ρώσος πρόεδρος στις αρχές του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας, λέγοντας πως θα «συντρίψει τους τρομοκράτες».
Στο αεροδρόμιο του Κρασνογιάρσκ η Μαρία Αλιόχινα δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις συγκρατούμενές της.
«Στην τελευταία φυλακή, είχα συγκρατούμενες που διηγήθηκαν τις συνθήκες κράτησής τους σε υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα κάνω τα πάντα ώστε αυτές να μην υποστούν αντίποινα» τόνισε.
Η Τολοκονίκοβα δήλωσε από την πλευρά της ότι θα αγωνιστεί για να αλλάξει η κατάσταση στη Μορντόβια, μια περιοχή 600 χλμ. ανατολικά της Μόσχας όπου εξέτισε μέρος της ποινής της.
Στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατείτο πραγματοποίησε απεργία πείνας υποστηρίζοντας ότι απειλείτο η ζωή της μετά την επιστολή που είχε γράψει για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης που παραπέμπουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Κατόπιν είχε μεταφερθεί στο Κρασνογιάρσκ.
«Η Μορντόβια θα έχει αυτό που τής αξίζει. Δέστε τις ζώνες σας» έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter, ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι θα αγωνιστεί για να πετύχει την αποπομπή του περιφερειακού διοικητή της υπηρεσίας εφαρμογής ποινών.