«Εύχομαι να εδραιωθεί η σύγχρονη δημοτική ταυτότητα που αξίζει στον 9,84 ώστε να είναι το αδιάψευστο επιχείρημα στη συνείδηση των πολιτών κατά της φίμωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όταν άνοιξε ήταν ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός και τώρα είναι ο μόνος δημόσιος. Οφείλει να κρατήσει το διακριτό του ρόλο», λέει στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Δωρή, λίγες ώρες μετά την επιστολή παραίτησής της από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. του «Αθήνα 9,84».
Οι κατηγορίες που εκτόξευσε προς την πλευρά Καμίνη για υπόκλιση της παράταξής του
«στις επιταγές της ευκολίας των ιδιωτικών συμφερόντων, των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών επιλογών» είναι καθαρά πολιτικές , όπως τονίζει στο «Βήμα», υπογραμμίζοντας, ότι
«ποτέ δεν έχει προσβάλλει την προσωπικότητά μου ευθέως ο ίδιος».
Αποτελούν συνολική κριτική στον τρόπο που κινείται η παράταξη Καμίνη. Σε αυτό τον καμβά εντάσσει και την κατάσταση που επικρατεί στον 9,84 , με έμφαση στο ζήτημα προσωπικών χειρισμών της διεύθυνσης του σταθμού-σαφείς οι αιχμές αλλά και η παράθεση γεγονότων …αυταρχικής διοίκησης προς τον κ. Τάκη Καμπύλη. Εγκαλεί ότι επικρατεί έλλειψη διαφάνειας ως προς την ενημέρωση για τα ζητήματα που υπάρχουν και τις πολιτικές αντιμετώπισής τους, και μιλά για «φατριασμό στη λειτουργία».
Η κυρία Δωρή αποχώρησε από την παράταξη του δημάρχου Αθηναίων και παραμένει στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητη.
Η …απόσχιση δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλήγμα για τον κ. Γιώργο Καμίνη, ενόψει , μάλιστα, των εκλογών του Μαϊου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις οποίες θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχικό θώκο στην Αθήνα. Παράλληλα, οι ισορροπίες εντός του δημοτικού συμβουλίου, στη λήψη αποφάσεων γίνονται πιο εύθραυστες.
Αντιμνημονιακά τα πυρά της , στην επιστολή παραίτησή της, με ρητορική , που σύμφωνα με στελέχη από επιτελείο Καμίνη, «επιβεβαιώνει ότι κινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ».
Η ίδια, πάντως, μιλώντας στο «Βήμα» επιμένει στους λόγους που περιγράφει στην επιστολή της , ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε άλλα κίνητρα ή …έξωθεν προτροπές . «Δεν ξέρω το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει. Δεν διστάζει όμως να πει ότι «μια σοβαρή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατα προτιμότερη από τα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί και θα με έβρισκε σύμφωνη, αν μπορούσε να διαμορφωθεί μια λύση για δημοκρατική διέξοδο με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη φασιστική Χρυσή Αυγή».
Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις με πολιτικό «χρώμα» αλλά παράλληλα δημιουργεί ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του 9,84. Τρεις παραιτήσεις προέδρων του διοικητικού συμβουλίου του Αθήνα 9,84 , από το 2011 έως σήμερα, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του κ. Καμίνη, δεν είναι άνευ σημασίας.
Η 46χρονη αρχιτέκτων εξελέγη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη», έχοντας πλούσιο βιογραφικό με την 25ετη συμμετοχή της σε εταιρεία αρχιτεκτονικών μελετών Δ΄τάξης, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ (που δημιούργησε ο κ. Σταύρος Μπένος). Προέρχεται από πολιτική οικογένεια με βαριά ιστορία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-η μητέρα της Ελένη ήταν αντιδήμαρχος επί Δημήτρη Μπέη για μια οκταετία από το 1979 έως το 1986 και ο πατέρας της , ο αρχιτέκτων Μιχάλης Δωρής, (συνδέθηκε με τη διάσωση του εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι) ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού στην πρώτη διετία.
Η ίδια τοποθετεί τον εαυτό της στην ευρύτερη κεντροαριστερά.
Το Φεβρουάριο του 2011 η κυρία Δωρή ορίστηκε πρόεδρος στην Διπλή Ανάπλαση ΑΕ . Την ίδια περίοδο αναλάμβανε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αθήνα 9.84 η συγγραφέας κυρία
Ρέα Γαλανάκη και γενικός διευθυντής του σταθμού ο κ.
Τάκης Καμπύλης. Λίγους μήνες
αργότερα, στις
28 Δεκεμβρίου 2011 η κυρία Γαλανάκη υπέβαλε την παραίτησή της, τόσο από τη θέση της προέδρου του ΔΣ του «9,84» όσο και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη»- έκανε λόγο για «σοβαρούς επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους» που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες για αναδιοργάνωση του σταθμού «που, κατά γενική παραδοχή, να αποτελεί πιλοτικό παράδειγμα εξυγίανσης και μάλιστα σε ζοφερές συνθήκες».
Τη θέση της στην προεδρία του «Αθήνα 9,84» πήρε προσωρινά ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. , εργατολόγος κ. Κώστας Παπαδημητρίου και στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου 2013 παραιτήθηκε. Τη θέση του ανέλαβε ως πρόεδρος του Δ.Σ. του «9,84» η κυρία Κατερίνα Δωρή, η οποία άφησε –ή σωστότερα κλήθηκε να αφήσει, λόγω διαφωνιών σε πολεοδομικά θέματα – τη θέση της αντιδημάρχου Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας.
Δέκα μήνες αργότερα, 23 Δεκεμβρίου 2013, η κυρία Δωρή εξηγούσε με επιστολή της προς τον κ. Καμίνη τους λόγους της δικής της παραίτησης από τη θέση της προέδρου του ΔΣ του «9,84».
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι διαφοροποιήσεις της σε αποφάσεις της παράταξης Καμίνη είχαν γίνει πιο έντονες. Η ίδια θυμίζει το «λευκό» στο θέμα με τον Εθνικό Κήπο, τη διαφωνία με την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνα, την αντίδραση με προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση σημειακής τροποποίησης για την αδειοδότηση κέντρου διασκέδασης στην Ιερά Οδό , «λευκό» στην κανονιστική για τα καταστήματα (τζαμαρίες, νομιμοποίηση κατασκευών).
Πάντως, όπως υπογραμμίζει η κυρία Δωρή, η τοπική αυτοδιοίκηση και η γειτονιά που καταρρέει είναι το πρωτεύον για εκείνη. «Το όριο της κοινωνικής συνοχής έχει ξεπερασθεί. Φεύγουν άνθρωποι από τις γειτονιες και περιμένουν στην ουρά για τα σισσιτία. Όταν φτάνεις στα σισσίτια για να σώσεις τη βιολογική αντοχή, έχει χαθεί το παιχνίδι της κοινωνικής συνοχής στη γειτονιά», τονίζει.
Η επιστολή παραίτησής της κυρίας Δωρή είναι η εξής :
«Κύριε Δήμαρχε, με την παρούσα θέτω υπόψη σας την παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑ).
Η αποστολή, την Παρασκευή 20 / 12 / 2013, προς όλα τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΡΑ, με e-mail, ημερήσιας διάταξης για τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία έφερε το όνομά μου χωρίς να ερωτηθώ, δίχως την προηγούμενη ενημέρωσή μου από τον Γενικό Διευθυντή, τόσο για τον τύπο, όσο και για την ουσία του ζητήματος, με αποτέλεσμα να «ενημερωθώ» κι εγώ, όπως όλοι, αφού το έλαβα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επισφραγίζει την ήδη διαμορφωμένη άποψή μου για τον αυταρχικό, αδιαφανή, αντιδημοκρατικό και εκτός κάθε κοινά αποδεκτού κανόνα λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης του σταθμού.
Για όλα αυτά τα αρνητικά σας έχω ήδη, εγκαίρως και αναλυτικά, με έντονο τρόπο ενημερώσει από τον Ιούνιο του 2013, όταν είχε εμποδιστεί η προσπάθειά μου να ανοίξει, με ουσιαστικό τρόπο, στο ΔΣ της ΔΕΡΑ, αλλά και ευρύτερα, η συζήτηση για το πνεύμα και τη λειτουργία του σταθμού, για το ρόλο του στο παρόν αλλά και στο μέλλον, σε ουσιαστική σύνδεση με το παρόν και το μέλλον της πόλης, τη λειτουργία και το ρόλο που ήδη διαφαινόταν, με τη φίμωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ότι θα τεθεί στο στόχαστρο.
Παρότι εξάντλησα με πολλή προσπάθεια και υπομονή κάθε λογικό περιθώριο στοιχειώδους συνεργασίας, είναι σαφές ότι η αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι θεσμικοί παράγοντες, η έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης για τα ζητήματα που υπάρχουν και τις πολιτικές αντιμετώπισής τους, και ο φατριασμός στη λειτουργία, δεν καταδεικνύουν μόνο το γνωστό προσωπικό έλλειμμα τήρησης στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς και συνεννόησης, αλλά συνιστούν πολιτική με μονιμότερα, διαχρονικά χαρακτηριστικά, που είναι εκτός των όσων έχουμε διακηρύξει και έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους δημότες να υλοποιήσουμε.
Αντί για το συνεγερτικό όραμα που υποσχεθήκαμε, επιλέξαμε και δυστυχώς συχνά πρωτοστατήσαμε σε πολιτικές οι οποίες δεν αναβάθμισαν τον θεσμικό ρόλο του πρώτου Δήμου της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, όλο και συχνότερα, επιλέγουμε την υπόκλιση στις επιταγές της ευκολίας των ιδιωτικών συμφερόντων, των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών επιλογών.
Πιστεύω ότι πιο επικίνδυνοι από αυτούς που επιτίθενται στους θεσμούς με χυδαίο λαϊκισμό είναι οι προσχηματικοί θεματοφύλακές τους.
Οι βαθύτεροι λόγοι της παραίτησής μου καθιστούν αδύνατη την παραμονή μου στην παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη». Θα συνεχίσω την προσπάθεια για την Αθήνα που έχουμε ανάγκη, ως ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος.
Με τιμή,
Κατερίνα Δωρή»