Αντονι Φόουτσι
(24 Δεκεμβρίου 1940 – )
Ο εχθρός του AIDS
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ανοσολόγος των ΗΠΑ. Ο Αντονι Φόουτσι (Anthony Fauci) είναι διευθυντής από το 1984 του φημισμένου Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους των ΗΠΑ (ΝΙΑΙD –πρόκειται για ένα από τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας), στο οποίο οι επιστήμονες μάχονται καθημερινά ενάντια σε σοβαρές νόσους όπως το AIDS και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, η γρίπη, η φυματίωση, η ελονοσία, οι αλλεργίες, το άσθμα αλλά και νόσοι που μπορούν να προκύψουν από βιοτρομοκρατικό χτύπημα. Ο ίδιος ο δρ Φόουτσι ασχολείται επί έτη με τον ιό HIV του ΑIDS –είναι μάλιστα από τους βασικούς συμβούλους της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα που αφορούν το ΑΙDS αλλά και άλλες σοβαρές για τον πληθυσμό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως οι πανδημίες γρίπης. Κατέχει ακόμη εδώ και χρόνια τη θέση του επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσορύθμισης του ΝΙΑΙD –οι μελέτες του έχουν αποκαλύψει πολλά σχετικά με το πώς ρυθμίζεται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός μας απέναντι στους εχθρούς. Είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο επιστήμονας που έφερε στο φως τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες (όπως αυτοί που λαμβάνουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς) τροποποιούν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανέπτυξε μάλιστα αποτελεσματικές θεραπείες για φλεγμονώδεις νόσους που κάποτε ήταν θανατηφόρες (οζώδης πολυαρτηρίτιδα, κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα, λεμφοματοειδής κοκκιωμάτωση). Θεωρείται ένας από τους επιστήμονες στων οποίων τις μελέτες γίνονται οι περισσότερες αναφορές από συναδέλφους τους (μεταξύ εκατομμυρίων επιστημόνων διαφορετικών πεδίων και όχι μόνο της Ιατρικής). Κύριος στόχος του παραμένει η νίκη ενάντια στο AIDS και διερευνά νέες θεραπείες αλλά και πιθανά εμβόλια για τον ιό HIV.
Κλοντ Σαπ
(25 Δεκεμβρίου 1763 – 23 Ιανουαρίου 1805)
Εφτιαξε μηχανικό «Internet» Σε νεαρή ηλικία ο γάλλος μηχανικός Κλοντ Σαπ (Claude Chappe) έκανε ένα σημαντικότατο για την εποχή βήμα ώστε να χαρίσει στην ανθρωπότητα επικοινωνία εξ αποστάσεως –θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «πατέρα του μηχανικού Internet». Το 1792 παρουσίασε την πρώτη στην ιστορία συσκευή οπτικού τηλεγράφου, η οποία σταδιακά μετετράπη στο… παλαιάς κοπής Διαδίκτυο ολόκληρης της Γαλλίας. Τι ήταν ο οπτικός τηλέγραφος του Σαπ, ο οποίος ουσιαστικώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πρώτο πρακτικό σύστημα τηλεπικοινωνιών της βιομηχανικής εποχής; Αποτελoύνταν από ένα σύστημα αξόνων, που ελέγχονταν από σxοινιά και τροχαλίες και έπαιρναν θέσεις αντίστοιχες σε γράμματα της αλφάβητου ή σε συμβατικά σήματα. Διαδοχικοί σταθμοί, εφοδιασμένοι με τηλεσκόπιο, μεταβίβαζαν το σήμα και έτσι εξασφαλίστηκε το 1792 η επικοινωνία Παρισιού – Λιλ, με 16 σταθμούς (ένας σταθμός ανά 14 χιλιόμετρα). Το 1794 ο οπτικός τηλέγραφος του Σαπ πληροφόρησε τους Παριζιάνους για το ότι οι Αυστριακοί κατέλαβαν το Conde-sur-l’Escaut μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από το συμβάν. Σταδιακώς δημιουργήθηκαν και άλλες γραμμές, ενώ το σύστημα αντιγράφηκε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χρησιμοποιήθηκε από τον Ναπολέοντα για να συντονίζει τον στρατό του.
Το κίνητρο για τη δημιουργία του οπτικού τηλεγράφου ήταν άκρως… επαναστατικό. Ενας από τους τέσσερις αδελφούς του Κλοντ ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Με πρόταση της οικογένειας Σαπ η Συνέλευση υιοθέτησε την ιδέα να δημιουργηθεί μια γραμμή ταχείας επικοινωνίας μεταξύ Παρισιού και Λιλ. Αρχικώς ο Κλοντ Σαπ ονόμασε την εφεύρεσή του «ταχύγραφο». Ωστόσο τελικώς, έπειτα από παρότρυνση ενός φίλου του, προέκυψε το όνομα τηλέγραφος (αυτός που γράφει από μακριά).
Το 1805, σε ηλικία μόλις 42 ετών, ο Σαπ αυτοκτόνησε στο Παρίσι πέφτοντας σε ένα πηγάδι στο ξενοδοχείο όπου διέμενε –πιστεύεται ότι εμφάνιζε σοβαρή κατάθλιψη εξαιτίας ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε. Το «τέκνο» του όμως συνέχισε να ζει και να ενώνει τους ανθρώπους επί σχεδόν 40 επιπλέον έτη, οπότε και ο ηλεκτρικός τηλέγραφος έσβησε τελικώς τον οπτικό.
Γκέρχαρντ Χέρτζμπεργκ
(25 Δεκεμβρίου 1904 – 3 Μαρτίου 1999)
Είδε τις ελεύθερες ρίζες
Αλλος ένας νομπελίστας (Νομπέλ Χημείας 1971 για τη συνεισφορά του στη γνώση της ηλεκτρονικής δομής και γεωμετρίας των μορίων και ιδίως των ελευθέρων ριζών), ο γερμανοκαναδός φυσικός
Γκέρχαρντ Χέρτζμπεργκ (
Gerhard Herzberg) γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα. Η βασική ερευνητική δουλειά του αφορούσε την ατομική και μοριακή φασματοσκοπία. Είναι γνωστός για τη χρήση αυτών των τεχνικών που προσδιορίζουν τη δομή των διατομικών και πολυατομικών μορίων, συμπεριλαμβανομένων των άκρως δύσκολων στην ανάλυση ελευθέρων ριζών. (Πρόκειται για χημικά ασταθή μόρια που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό ο οποίος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί και τα εξουδετερώνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται σε πολύ αυξημένες ποσότητες, τέτοιες που το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων, πρόωρο γήρας κτλ.) Βέβαια, μεγάλο παιδικό όνειρο του Χέρτζμπεργκ ήταν να γίνει αστρονόμος –έκανε μάλιστα αίτηση στο Παρατηρητήριο του Αμβούργου, η οποία δεν έγινε αποδεκτή καθώς οι υπεύθυνοι του πρότειναν να ακολουθήσει μια άλλη επαγγελματική πορεία, αφού η καριέρα στο συγκεκριμένο πεδίο χρειαζόταν απαραιτήτως ιδιωτική χρηματοδότηση, την οποία ο ίδιος δεν διέθετε. Παρά το επαγγελματικό αυτό… ναυάγιο, ο Χέρτζμπεργκ συνέχισε να ακολουθεί ερασιτεχνικά το όνειρό του ταυτοποιώντας μόρια κομητών, της ατμόσφαιρας πλανητών αλλά και του διαστρικού κενού. Η προσφορά του ήταν τεράστια και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Νομπέλ ο Χέρτζμπεργκ προλογίστηκε ως
«ο σπουδαιότερος μοριακός φασματοσκόπος του κόσμου».