Διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στα 80 χρόνια της περίφημης μπλε πολυκατοικίας των Εξαρχείων, οργανώνεται την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο στο νέο Floral (Θεμιστοκλέους 80), το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του πρωτοποριακού κτιρίου.
Η πολυκατοικία-σταθμός στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε την περίοδο 1932-1933 στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, σε μια γειτονιά της Αθήνας που τότε δεν είχε παρά χωματόδρομους, μικρομάγαζα και σπίτια ισόγεια ή διώροφα με κεραμοσκεπή.
Κατασκευάστηκε για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο (Κούλη) Παναγιωτάκο, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της, στο οποίο οφείλει και το όνομά της, που κάλυπτε αρχικά τον κύριο όγκο της πολυκατοικίας, της το «χάρισε» ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.
Όπως αναφέρεται στο αρχείο «Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), η πολυκατοικία αυτή, για την οποία ο πολύς Le Corbusier σημείωσε «c’est tres beau» («είναι πολύ όμορφη»), είναι μια από τις παλαιότερες της Αθήνας –αν και όχι η πρώτη, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο του ΕΙΕ, πρόκειται για ένα συγκρότημα δύο χωριστών πολυκατοικιών με ανεξάρτητες εισόδους, οι οποίες επικοινωνούσαν μόνο στο υπόγειο και στο δώμα. Διέθεταν αρχικά 32 διαμερίσματα.
Στο δώμα είχε κατασκευαστεί ένα μεγάλο, κοινό για όλους τους ενοίκους, εντευκτήριο, με εξαιρετική θέα, «εύρημα στο πλαίσιο ενός οράματος κοινωνικής επαφής και συνεύρεσης» για όσους κατοικούσαν στην μπλε πολυκατοικία, δηλαδή «μιας γειτονιάς καθ’ ύψος», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η κυρία Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, συγγραφέας του βιβλίου «Μπλε πολυκατοικία». Αργότερα στο δώμα προστέθηκαν άλλα επτά διαμερίσματα. Στα αρχικά πρωτοποριακά σχέδια του Παναγιωτάκου υπήρχε και πισίνα.
Οι εκδηλώσεις στο Floral
Συζητήσεις, προβολές βίντεο, έκθεση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών και αντικειμένων της μπλε πολυκατοικίας και του Floral, ξενάγηση στους κοινόχρηστους και άλλους χώρους της πολυκατοικίας, ακόμη και πάρτι περιλαμβάνει το διήμερο εκδηλώσεων το οποίο οργανώθηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη (Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής) και της οργάνωσης Monumenta.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. της Παρασκευής και περιλαμβάνουν συζητήσεις με αρχιτέκτονες, ιστορικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ενοίκους της πολυκατοικίας. Σε αυτές θα συμμετάσχουν και οι κληρονόμοι του ιδρυτή της πολυκατοικίας Κωστή Αντωνόπουλου, συγγραφείς που έγραψαν κάποιο βιβλίο τους στο Floral και πολλοί άλλοι.
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν: Η κυρία Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, αρχιτέκτων, υπεύθυνη αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, ανιψιά του Κούλη Παναγιωτάκου, η οποία έχει γράψει πληρέστερη μελέτη για την μπλε πολυκατοικία. Η Ζέφη Κόλλια, συγγραφέας και εμπνευστής του βιβλιοπωλείο του Floral στη σημερινή του μορφή.
Και οι δύο μέρες θα ολοκληρώνονται με πάρτι και ζωντανή μουσική. Την Παρασκευή ο Γιώργης Χριστοδούλου θα θυμίσει μουσικές της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά και από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν εκεί τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης και στο υπόγειο λειτουργούσε «χοροδιδασκαλείο». Το Σάββατο τη σκυτάλη θα πάρουν η Χίλντα Παπαδημητρίου και ο Κώστας Αδαμόπουλος.