Τα παράδοξα του ….αλγόριθμου για τους υπεράριθμους δημοτικούς υπαλλήλους


Ο …αλγόριθμος που «μέτρησε» τους υπεράριθμους δημοτικούς υπαλλήλους ήταν ο αθέατος πρωταγωνιστής στις συζητήσεις δημάρχων , δημοτικών συμβούλων και στελεχών της αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα εθελοντικής μετακίνησης από δήμο σε δήμο απέκτησε μαθηματικό και στατιστικό ενδιαφέρον, τα τελευταία 24ωρα. Κι αυτό εκ παραλλήλου, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την ανησυχία του κόσμου για απολύσεις αλλά και με τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για κινητοποιήσεις (ήδη η ΠΟΕ ΟΤΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας , ή και απεργία μέσα στις γιορτές, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη μελέτη για τη στελέχωση των δήμων ).
Τα παράδοξα του «αλγόριθμου του Λεωνίδα Γρηγοράκου» και τα ετεροχρονισμένα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για τη μελέτη στελέχωσης, με πλεονάζον και ελλείπον προσωπικό ανά δήμο, κυριάρχησαν, την Τετάρτη (18.12.2013) στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Και όχι μόνο. Το ζήτημα της μεθοδολογίας επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη . Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Γρηγοράκο , του ζήτησε συνάντηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων».
Στην πολιτική αντιπαράθεση για τις κυβερνητικές επιλογές ως προς τη διαδημοτική κινητικότητα προστέθηκε η αμφισβήτηση της φερεγγυότητας των αποτελεσμάτων της μελέτης- χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου του 2013 για τους δήμους και ενώ είχαν επέλθει αλλαγές των δεδομένων, δεν υπήρξε καν επικαιροποίηση της μελέτης, προτού αυτή δοθεί στους δημάρχους.
Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε τον κ. Γρηγοράκο να εκδόσει το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση με διευκρινίσεις . Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών:
«
Δρομολογείται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων με τα πρόσφατα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους σε περαιτέρω διαβούλευση για τη μελέτη με την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας.
Τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αυτό της εθελοντικής (διαδημοτικής) κινητικότητας.
Επισημαίνεται τέλος ότι για το Υπουργείο Εσωτερικών οι ΟΤΑ αποτελούν το προπύργιο της Κοινωνικής Πρόνοιας και υπό το πρίσμα αυτό οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις συγκεκριμένες δομές».
Πάντως, έτσι ή αλλιώς, η ουσία είναι ότι η συζήτηση για τη μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων «άνοιξε» και επίσημα … Οι μελέτες είναι , ενίοτε, για να χωράνε «διορθώσεις», που να πείθουν για καλές προθέσεις -πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση προβάλλει τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαδημοτικής μετακίνησης. Κι αυτό χωρίς να φεύγει από την οπτική των εργαζομένων ότι επωδός του κυβερνητικού επιτελείου είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, με το βλέμμα στο νέο κύμα διαθεσιμότητας (12.500 άτομα έως το Μάρτιο) και τις 4000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014.
Χθες, η επιστολή Ασκούνη ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Γρηγοράκο (ΠΑΣΟΚ) επιτάχυνε -οι πιέσεις, και από «γαλάζιους», ουκ ολίγες, – την διευκρινιστική παρέμβαση του αναπληρωτη υπουργού για να αποσυμπιέσει το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη μελέτη στελέχωσης των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε τονίσει προς τον κ. Γρηγοράκο: «Επειδή λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητάμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί αφού πρώτα λάβουμε πλήρη ενημέρωση».
Σε αντίθεση με τις «συγκρατημένες» διατυπώσεις του κ. Ασκούνη, σφοδρά ήταν τα πυρά που εξαπολύθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με δεδομένο ότι από τη μελέτη στελέχωσης του ΥΠΕΣ προέκυψε ότι πρέπει να α απομακρυνθούν από το δήμο 667 εργαζόμενοι. Ισως η πιο ηχηρή «κρούση» του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη ήταν όταν …έδειξε προς την Α΄ Αθήνας. Υπογράμμισε ότι σε μια προσπάθεια να υπάρξει συστράτευση για να μην πληγεί ο δήμος, θα ενημερώσει και θα ζητήσει να λάβουν θέση όλοι οι βουλευτές Α΄Αθηνών – το αίτημα για σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) έπεσε στο τραπέζι και η συνεδρίασή τους αναμένεται σύντομα .
Είχε θυμίσει στο μεταξύ ο κ. Καμίνης ότι το 2009 παρέλαβε το δήμο με 12.500 υπαλλήλους, και σήμερα εργάζονται 7.400 (6.300 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 1.100, οι οποίοι παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις), κάτι που όπως είπε, σημαίνει λειτουργία του δήμου με 60% λιγότερους πόρους και 40% λιγότερο προσωπικό σε σύγκριση με το 2009.
Μίλησε για προχειρότητα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς , για επιλογές που προκαλούν παραλυτικές καταστάσεις στην πόλη και στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, αλλά και για μελέτη χωρίς σοβαρή μεθοδολογία .
Τα μαθηματικά εν …δήμω

Τη σκυτάλη της ….μαθηματικής ανάλυσης και την αποδόμηση της μελέτης του ΥΠΕΣ την ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά τη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προσδιόρισε ότι η μελέτη συντίθεται από «αυθαίρετα στοιχεία και παραδοχές». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δήμων , ιδίως στην Αττική, έχουν πλεονάζον προσωπικό και επομένως, αν ποτέ εφαρμοζόταν η μελέτη, σχεδόν όλοι από τους 667 υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, που εμφανίζονται να περισσεύουν θα αναγκαζόντουσαν ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν εσωτερικά.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Λιβάνιος στον περίφημο «αλγόριθμο» που χρησιμοποιείται στην επιστολή Γρηγοράκου και οδηγεί , όπως σημείωσε, στα εξής, μεταξύ άλλων, παράδοξα:
-ακόμα και με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου του 2013 που χρησιμοποιεί η μελέτη, αν στους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 , θέσει κανείς το ακραίο υποθετικό παράδειγμα να αποχωρήσει το 30% του προσωπικού , λόγω συνταξιοδότησης , και σε αυτή την περίπτωση στο Δήμο Αθηναίων, το πλεονάζον προσωπικό είναι και πάλι 667 υπάλληλοι.
– ακόμα και αν επικαιροποιηθούν τα στοιχεία (βάση της πραγματικής δύναμης του Δήμου , η απόκκλιση σε σχέση με τη «μελέτη» είναι 834 άτομα , χωρίς τα ΝΠΔΔ) -ο αλγόριθμος βγάζει πάλι πλεονάζον προσωπικό 667 ατόμων !
– ακόμα κι αν συμπεριληφθούν και τα ΝΠΙΔ , οι εργαζόμενους του ΕΣΠΑ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που πληρώνονται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, και πάλι ο αλγόριθμος βγάζει 667 άτομα.
-«είναι απαράδεκτο να επιμερίζει σε υποτιθέμενους ανύπαρκτους και υπαρκτούς κλάδους το υποτιθέμενο πλεονάζον προσωπικό χρησιμοποιώντας μάλιστα την απλή μέθοδο των τριών. Αν στους 6.068 υπαλλήλους οι φύλακες είναι 395, τότε στους 667 που αποχωρούν ο άγνωστος Χ είναι 46. Επίσης αξίζουν Όσκαρ για την ανακάλυψη νέων κλάδων όπως του ΥΕ Διοικητικού –Οικονομολόγου, του Μηχανικού ΔΕ».
-η μελέτη συνυπολογίζει και τους συμβασιούχους που παραμένουν με προσωρινές διαταγές . Αν το δικαστήριο εκδώσει αρνητική απόφαση για τους συμβασιούχους, τότε «αυτός ο αλγόριθμος –εφεύρεση θεωρεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει 509 άτομα ελλείπον προσωπικό»….

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.