Σε κούτες στέλνουν τα παραστατικά του ΟΚΑΝΑ

Σε κούτες φυλάσσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Κέντρων Πρόληψης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) τα αιτούμενα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραστατικά δαπανών.

Σε κούτες φυλάσσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Κέντρων Πρόληψης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) τα αιτούμενα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραστατικά δαπανών.
Οι αρμόδιοι του ΟΚΑΝΑ αρνούνται τις κατηγορίες για «μαύρη τρύπα» ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, πλην όμως όλα δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να το αποδείξουν άμεσα. Κι αυτό διότι τα παραστατικά δεν έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα, όπως σημειώνουν. Αντ’ αυτού έχουν καταχωνιαστεί σε φακέλους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κούτες προκειμένου να αποσταλούν από τα 73 Κέντρα Πρόληψης στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ.
Στο υπουργείο Υγείας έφθασαν δύο κούτες με επτά φακέλους η καθεμία από ένα Κέντρο Πρόληψης. Για να ολοκληρωθεί η αποστολή απαιτείται –σύμφωνα με τους ίδιους τους υπαλλήλους του ΟΚΑΝΑ –τουλάχιστον ένας μήνας και πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να γίνει ο έλεγχος.
Η αλήθεια είναι ότι η υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με την παραιτηθείσα πρόεδρο του Οργανισμού κυρία Μένη Μαλλιώρη, η μισθοδοσία ανέρχεται σε 18,5 εκατομμύρια ετησίως, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ρήξη με την αρμόδια υφυπουργό κυρία Ζέττα Μακρή, και την προκάτοχό της κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, δημιουργήθηκε όχι επειδή πιθανότατα υπήρξε «εσωτερικός δανεισμός» (η κυρία Μαλλιώρη υποστηρίζει ότι μέρος του αδικαιολόγητου χρηματικού ποσού πήγε στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών και μισθών), αλλά διότι δεν έχει γίνει γνωστός ο προορισμός των 8,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυρία Μακρή συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Τέντε, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα θέματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ, ενώ έρευνα έχει διατάξει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής. Το πόρισμα είπε ότι θα είναι έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Ρακιντζής δηλώνει ότι διέταξε τον έλεγχο διότι «οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο». Οπως αναφέρει, ένας απλός υπάλληλος μπορεί να έπαιρνε έως και 2.500-3.000 ευρώ, ενώ την τελευταία διετία υπήρχαν κι άλλα κονδύλια, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, υπερωρίες, μεταφορικά που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Επίσης, ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ότι υπάρχουν κι άλλες εκθέσεις –διαχειριστική, οικονομική, φαρμάκων, λειτουργίας και περιφερειακή –που αφορούν τη διετία 2007-2009. Κατά τους ελέγχους αναφέρει ότι βρέθηκαν «αρκετές δυσλειτουργίες και οικονομική ζημία, έργα που δεν είχαν εκπληρωθεί, κονδύλια που πήγαιναν αλλού». Ο κ. Ρακιντζής έστειλε τα πορίσματα στον εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη των διοικήσεων των ετών 2007-2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Μαλλιώρη υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Στην επιστολή παραίτησής της, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η κυρία Μαλλιώρη καταφέρεται εναντίον της υφυπουργού σημειώνοντας ότι οι όποιες διαφορές της με την κυρία Μακρή θα επιλυθούν στα δικαστήρια.
Η κυρία Μαλλιώρη, πάντως, στην επιστολή της ευχαριστεί τον κ. Γεωργιάδη για τη συνεργασία, ενώ σημειώνει ότι επιστρέφει στα καθηγητικά της καθήκοντα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 19 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.