Ευτυχώς που δεν υπάρχουν Αρειανοί, αλλιώς ο Άι Βασίλης θα χρειαζόταν διπλές κάλτσες για να τους πάει δώρα. Ο βόρειος πόλος του Άρη, στον οποίο προσφέρει μια εικονική περιήγηση η αποστολή Mars Express, είναι πολύ πιο κρύος από την Αρκτική και καλύπτεται από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου από νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
Μια 3-D βόλτα στους πάγους του Αρη
Το animation που δημοσιοποίησε η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, βασίστηκε στα δεδομένα από το ραντάρ του δορυφόρου Mars Express, ο οποίος παραμένει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη εδώ και μια δεκαετία.
Όπως συμβαίνει και στη Γη, οι πόλοι του Άρη είναι καλυμμένοι από στρώματα πάγου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια πέφτει μέχρι τους -140 βαθμούς στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα, δεκάδες βαθμούς χαμηλότερα από τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη Γη. Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, η NASA ανίχνευσε ενδείξεις χιονόπτωσης στο νότιο πόλο.
Το κάλυμμα του νοτίου πόλου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ξηρό πάγο, δηλαδή παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το βόρειο πολικό κάλυμμα περιέχει κυρίως πάγο νερού στην περιφέρεια και σχεδόν καθαρό ξηρό πάγο στο κέντρο.
Η διάμετρος του βόρειου καλύμματος έχει διάμετρο περίπου 1.000 χιλιόμετρα και το βάθος του κυμαίνεται από ενάμισι μέχρι τρία χιλιόμετρα. Ένα μακρύ φαράγγι που διακρίνεται στο βίντεο να σχίζει τον πάγο είναι το Chasma Boreale, ή «Βόρειο Χάσμα», με μήκος σχεδόν 320 χιλιόμετρα. Υπάρχουν όμως και μικρότερες σχισμές, οι οποίες σχηματίζουν μια σπειροειδή διάταξη και πιστεύεται ότι σχηματίζονται από καθοδικά ρεύματα αέρα.
Το Mars Express είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή που εξερευνά έναν άλλο πλανήτη. Μεταξύ άλλων, βοήθησε να εντοπιστεί κατάλληλη περιοχή για την προσεδάφιση του ρομπότ Curiosity της NASA. Το ραντάρ του δορυφόρου χαρτογράφησε το ανάγλυφο του βόρειου πόλου καταγράφοντας την ανάκλαση ραδιοκυμάτων από την επιφάνεια και τα στρώματα του υπεδάφους.