Οι ευρωβουλευτές που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την περασμένη Τρίτη την πρώην υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Σαρκοζί στη Γαλλία, τη σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, να μιλάει για την ευρωπαϊκή κρίση ίσως έζησαν μοναδικές στιγμές.
Η κυρία Λαγκάρντ είπε δημόσια δύο αλήθειες σε μία ημέρα. Πρώτα ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα για τη θανατηφόρα δόση λιτότητας που επέβαλε το Ταμείο με το πρώτο μνημόνιο.«Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε πότε τα πράγματα δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος» είπε αναφερόμενη στον λανθασμένο πολλαπλασιαστή με τον οποίο μετρούσαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Βεβαίως η κυρία Λαγκάρντ, προκειμένου να τηρήσει τα προσχήματα και να μην αναγκαστεί να απομακρύνει τον κ. Πόουλ Τόμσεν από την Ελλάδα, ως όφειλε σε μια χώρα που πληρώνει με αίμα και δάκρυα τα λάθη αυτών που τη… διασώζουν, πρόσθεσε: «Ακόμη και στην περίπτωση που το λάθος είχε εντοπιστεί εγκαίρως, οι συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αλλά εκτεταμένες σε βάθος χρόνου».
Ισως όλα αυτά να ανήκουν στο παρελθόν και κανείς να μη χρειαζόταν να τα σκαλίζει, αν το ίδιο πρόσωπο, η ίδια ομάδα ειδικών, δεν επέμενε ακόμη και σήμερα σε συνταγές λιτότητας. Ο κ. Τόμσεν κάνει το δεύτερο, το ίδιο λάθος, προκαλώντας δικαιολογημένα απορίες και σκέψεις για τη στάση του. Ποιους άραγε εξυπηρετεί;
Αυτό που ακούστηκε υπέροχο από τα χείλη μιας συντηρητικής πολιτικού είναι η δεύτερη αλήθεια, η ευαισθησία που έδειξε αυτή τη φορά η κυρία Λαγκάρντ απέναντι στους ανέργους όλης της Ευρώπης. «Μπορούμε να πούμε πραγματικά ότι η κρίση είναι πίσω μας, όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι;» διερωτήθηκε μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Και εμείς αναρωτιόμαστε. Εχει σκεφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πώς θα βγούμε από τη δική μας κρίση, όταν η ανεργία βρίσκεται στο 27%; Για αυτή την εξέλιξη, την οποία επίσης δεν είχαν προβλέψει τα experts του ΔΝΤ, τι έχει να πει η κυρία Λαγκάρντ;
Αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απλώς κάνει πολιτική για να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πολιτική σκηνή της πατρίδας της, καλύτερα να μη μας πει ξανά τίποτε…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ