«Υποβρύχιες» μίζες 13,7 εκατ. δολαρίων μέσω δύο off-shore

Με δύο υπεράκτιες εταιρείες και μέσω ελβετικής τράπεζας στη Σιγκαπούρη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλιστικών Αντώνης Κάντας εντοπίζεται να διακινεί το ποσό των 13,7 εκατ. δολαρίων την περίοδο προμήθειας των υποβρυχίων στη χώρα μας.

Με δύο υπεράκτιες εταιρείες και μέσω ελβετικής τράπεζας στη Σιγκαπούρη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλιστικών Αντώνης Κάντας εντοπίζεται να διακινεί το ποσό των 13,7 εκατ. δολαρίων την περίοδο προμήθειας των υποβρυχίων στη χώρα μας. «Η επιτυχία ανήκει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτη Νικολούδη» είπε στο «Βήμα» αρμόδιος εισαγγελέας που παρακολούθησε την όλη υπόθεση.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα τις δύο off-shore μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ, γεγονός, που οδήγησε στη σύλληψη του Α. Κάντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεράκτιες έχουν την επωνυμία Olav Engeneering Corporation και Guldenberg International Saa Foundation Cau of Green 4Cut Foundation. Το ποσό αυτό διακινήθηκε μέσω λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα Julius Bear, αλλά στη Σιγκαπούρη.
Τον λογαριασμό εντόπισε ο ίδιο ο επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος, αντεισαγγελέας Νικολούδης. Το έγγραφο της Αρχής εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και διαβιβάστηκε στον ανακριτή που ερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων κ. Γαβριήλ Μαλλή στις 10 Δεκεμβρίου 2013 και τρεις ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, συνελήφθη ο Α. Κάντας.
Λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη. Παρέλαβε μάλιστα το μακρύ κατηγορητήριο, που περιγράφει πολύ παραστατικά ολόκληρο το σκάνδαλο των υποβρυχίων στην πρώτη περίοδο, μετά το 1998 δηλαδή και κυρίως τη διαδρομή μιζών τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, σύμφωνα και με τα γερμανικά δικαστήρια.
«Πήρες δώρα…»
Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, που διαδέχθηκε τον Γιάννη Σμπώκο, κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την προμήθεια των υποβρυχίων. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «πήρες δώρα για να συμφωνήσεις στην προμήθεια των υποβρυχίων, η οποία είναι μη επωφελής για το Δημόσιο και προκάλεσες ζημιά τουλάχιστον 150.000 ευρώ».
Σύμφωνα με την ιστορία του κατηγορητηρίου, ως πρωταγωνιστές των μιζών που διακινήθηκαν στη χώρα μας εμφανίζονται οι γερμανοί πρώην στελέχη της Ferrostaal Μύλενμπεκ και Χάουν (έχει πλέον αποβιώσει), αλλά και ο άλλοτε επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος σύντομα θα κληθεί ως κατηγορούμενος από τον κ. Μαλλή για την ίδια υπόθεση. Μάλιστα φέρεται να έχει εισπράξει μίζα 23 εκατ. ευρώ, επίσης μέσω υπεράκτιων εταιρειών.
Μέρος από αυτή τη μίζα αποτελούν σύμφωνα με τον ανακριτή τα 13,5 εκατ., τα οποία σύμφωνα με την Έκθεση της Αρχής κατά του ξεπλύματος δεν δικαιολογούνται από τις συντάξεις του Α. Κάντα.
Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών (1996-2002) αρνείται τις κατηγορίες, αλλά εκκρεμεί σε βάρος του και άλλη κατηγορία για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ.
Τότε είχε απολογηθεί στον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα για ποσό 500.000 ευρώ που είχε διακινηθεί μέσω λογαριασμών του κατηγορουμένου στο σκάνδαλο της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη. Τα χρήματα είχαν μεταφερθεί με τη μεσολάβηση τότε ελβετού τραπεζίτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.