Ακόμα και ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα ρίχνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Μάλιστα, αναμένεται να ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεων από αρμόδιες υπηρεσίες για να μπει φραγμός σε επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων.
Τα νοσοκομειακά απόβλητα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών περιβάλλοντος, υγείας αλλά και της Περιφέρειας Αττικής.
Την Τετάρτη το πρωί, υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εντόπισαν ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς με περίπου 8 τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή.
Απέτρεψαν την εναπόθεση των αποβλήτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κ.ά.), ενώ κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, εκτός των άλλων, μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (ραδιενέργεια).
«Μπλόκο» σε άλλο φορτίο προ 12ημέρου
Το περιστατικό κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό, και λόγω της ύπαρξης ραδιενεργών υλικών (προφανώς απόβλητα από ραδιοθεραπείες) αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι μόλις πριν από 12 ημέρες, και πάλι στον ΧΥΤΑ της Φυλής, είχε «μπλοκαριστεί» από τους υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ φορτίο με επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Στις 29 Νοεμβρίου είχε εντοπιστεί φορτίο 10 τόνων απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 7 ήταν νοσοκομειακά και οι υπόλοιποι οικιακά απορρίμματα. Κατά τον έλεγχο είχαν βρεθεί οροί, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες και διάφορα άλλα νοσοκομειακά απόβλητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα τα νοσοκομειακά απόβλητα. Τα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει να οδηγηθούν για επεξεργασία αδρανοποίησης υλικού σε ειδικές μονάδες ενώ όλα πρέπει να οδηγούνται στη μόνη στην Ελλάδα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που λειτουργεί στη Φυλή (προβλέπεται χρέωση για αποτέφρωση ανά τόνο αποβλήτων).
Συχνά τα νοσοκομεία έχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και μεταφορά ιατρικών απορριμμάτων.
Χτύπησαν «κόκκινο» από τη ραδιενέργεια
Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί τον τελευταίο καιρό στον ΧΥΤΑ της Φυλής για να αποτρέπεται η παράνομη εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Έτσι, την Τετάρτη, με τον εντοπισμό του φορτίου με μολυσματικά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ σήμανε συναγερμός. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ που έσπευσαν στο σημείο, ενώ μετά την εντολή της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος, τα νοσοκομειακά απορρίμματα οδηγήθηκαν στην ειδική Μονάδα Αποτέφρωσης Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων που λειτουργεί στη Φυλή για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.
Όμως, κατά την είσοδό τους στη μονάδα αποτέφρωσης «η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού υποβάθρου», όπως επισημαίνεται από το επιτελείο του ΕΔΣΝΑ.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι επιστήμονες του νοσοκομείου από το οποίο προέρχονται, προκειμένου να προσέλθουν άμεσα στον χώρο, ενώ «ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας («Δημόκριτος») προκειμένου να υποδείξουν μέτρα και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση» των αποβλήτων.
Ήδη ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός συζήτησε για το θέμα με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων ενεργειών, «ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».
Όπως σημείωσε ο κ. Σγουρός, «κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και θέτουν σε κίνδυνο επανειλημμένα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό Υγείας προκειμένου να επιληφθεί άμεσα και να σταματήσει όλη αυτή η ανευθυνότητα».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής είχε επικοινωνία με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, με τον οποίο συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.