Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων;

Από το «υγιές» αχνοκίτρινο ως το πιθανώς επικίνδυνο καφέ χρώμα, τα ούρα μπορούν να παίξουν τον ρόλο ενός δείκτη υγείας υποδεικνύοντας ότι (πιθανώς) κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.

Από το «υγιές» αχνοκίτρινο ως το πιθανώς επικίνδυνο καφέ χρώμα, τα ούρα μπορούν να παίξουν τον ρόλο ενός δείκτη υγείας υποδεικνύοντας ότι (πιθανώς) κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.
Αμερικανοί ειδικοί από την Κλινική Κλίβελαντ, στο Οχάιο, εξηγούν πως το χρώμα των ούρων ποικίλλει, ξεκινώντας από διάφανο κίτρινο και καταλήγοντας σε σκούρο καφέ. Η κάθε χρωματική «πινελιά» στη συγκεκριμένη γκάμα ωστόσο σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον οργανισμό μας. Ετσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα γράφημα όπου το κοινό θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να κατανοήσει πότε θα πρέπει να θορυβηθεί από το χρώμα των ούρων του.
Ο πληθυσμός, αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση σε περίπτωση που το χρώμα των ούρων του αλλάξει. Σε μεγάλο βαθμό το χρώμα οφείλεται στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Για παράδειγμα, όταν τα ούρα είναι άχρωμα, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος πίνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενδεχομένως πρέπει να περιορίσει την κατανάλωσή του.
Ατενίζοντας τη… λεκάνη


Το διάφανο κιτρινωπό χρώμα, του άχυρου, σημαίνει ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο το κίτρινο σκουραίνει τόσο αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για νερό.
Εκτός από τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, όμως, το χρώμα των ούρων μπορεί να σηματοδοτεί και άλλους κινδύνους, όπως π.χ. τον κίνδυνο ουρολοίμωξης ή άλλων σοβαρότερων νόσων.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και τη σημασία της παρατηρητικότητας –σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος διαφοροποίηση στο χρώμα των ούρων του που δεν είναι παροδική αλλά φαίνεται να επιμένει, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.
Το πορτοκαλί χρώμα πάλι θα μπορούσε να υποδηλώνει μη ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Η λήψη φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το χρώμα των ούρων αλλάζοντάς το.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόκκινο χρώμα στα ούρα είναι εκείνο που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους πάντες. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή στο χρώμα των ούρων μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χρωστικές ουσίες, π.χ. παντζάρια, μύρτιλλα κτλ. Ωστόσο, αν κάποιος παρατηρεί ότι έχει κόκκινα ούρα και δεν έχει φάει κάποια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες, τότε ο χρωματισμός αυτός θα μπορούσε να οφείλεται σε ύπαρξη αίματος.
Τέλος, αν κάποιος παρατηρήσει ότι τα ούρα του έχουν γίνει πιο «αφρώδη», τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι καταναλώνει υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή του είτε ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.