Διχασμένος σε κεντρικά ζητήματα και επιλογές οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα επανέρχεται μετ’ επιτάσεως στο ζήτημα της εξόδου από το ευρώ ως μοναδικής εναλλακτικής δυνατότητας, τη στιγμή που η ηγεσία του κόμματος είτε διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί (βλ. πρόσφατη τοποθέτηση του κ.Αλ. Τσίπραστο Τέξας), είτε κάνει λόγο για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, κάτι που η εσωκομματική αντιπολίτευση απορρίπτει και σχεδόν περιφρονεί, όπως κατέστη σαφές στην χθεσινή συνεδρίση της Κ.Ε. του κόμματος.
Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν, ότι τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για την «Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων», η Πλατφόρμα, αφενός μεν, κατέθεσε ένα δικό της, διαμετρικά αντίθετο σε πολλά σημεία κείμενο-εισήγηση ως συμβολή στην διακήρυξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εν όψει ευρωεκλογών, αφετέρου δε, από βήματος και δια στόματος κ.Π. Λαφαζάνη,επανέφερε και έθετε με εμφατικό τρόπο το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ, ως ζητούμενο και κεντρική επιδίωξη, απορρίπτοντας την δυνατότητα επιτυχούς έκβασης κάθε είδους διαπραγμάτευσης από την οποία θα λείπει αυτό το στοιχείο.
Χαρακτηριστικές ήταν οι διαφορές που αναδείχθηκαν από τις επί μέρους αναφορές του κ. Αλ. Τσίπρα και του κ. Π. Λαφαζάνη επί των συγκεκριμένων θεμάτων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ των άλλων:
– «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Αριστερά σε όλη την Ευρώπη, είμαστε η ελπίδα για μια μεγάλη αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας, που δε κρύβεται από τις μονταζιέρες».
– «(Η κυβέρνηση) είναι με την Ευρώπη των τραπεζών και των αγορών. Με την Ευρώπη της λιτότητας και του αυταρχισμού. Είμαστε με την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Οι λαοί της Ευρώπης, τα εργατικά συνδικάτα, οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς, Αριστεροί Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αριστεροί Οικολόγοι και κοινωνικά κινήματα όχι μόνο συγκροτούν μέτωπα, αλλά μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».
- «Δική μας επιδίωξη είναι η μεγάλη αλλαγή αυτής της Ευρώπης.Και όραμά μας είναι μία Ευρώπη ανοιχτή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική.Η Ευρώπη της σοσιαλιστικής προοπτικής, όπου οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους θα είναι πάνω από τα κέρδη, όπου οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία δεν θα μπαίνουν πάνω από την αξιοπρέπεια και την ευημερία των λαών».
- «Το ερώτημα είναι μπορούμε να σταματήσουμε στη χώρα μας, στην Ευρώπη όλη, την νεοφιλελεύθερη επίθεση; Μπορεί η αριστερά να πρωτοστατήσει στις μάχες στο κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο απέναντι στην βαρβαρότητα της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής πάνω στα κοινωνικά ερείπια;Η απάντηση είναι ναι.Η αριστερά μπορεί.Με την πολιτική της και τις συμμαχίες τηςμπορεί να σταματήσει αυτή την δηλητηριώδη πολιτική που εξαθλιώνει τις κοινωνίες και συνθλίβει τους δημοκρατικούς θεσμούς».
- «Χρειάζεται ριζική επαναθεμελίωση. Πρέπει να ξαναβρεί το νήμα του Διαφωτισμού και της δημοκρατίας. Των προοδευτικών και σοσιαλιστικών παραδόσεων της Ευρώπης.Χρειάζεται αλλαγή πορείας και έναν νέο πολιτικό προσανατολισμό που θα ακυρώσει τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της».
Απαντώντας σχεδόν σε κάθε μία από αυτές τις αναφορές του κ. Τσίπρα, ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του με την «δηλητηριώδη» επισήμανση πως «αν ήταν δυνατόν κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Και συνέχισε:
- «Βεβαίως ξαναθέτουμε το θέμα»(σ.σ. εξόδου από το ευρώ).
- Εν συνεχεία παρομοιωσε την κατάσταση στη Ευρώπη με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, αναφέρθηκε στον «υπαρκτό ευρωπαισμό» και προσέθεσε ότι «διαλύεται το σύμπαν» και πως το «ευρωπαϊκό ιδεώδες μετατρέπεται σε εφιάλτη».
- «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει η Ευρώπη των λαών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- «Ποιά διάσκεψη για το χρέος; Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», υπογράμμισε
- «Αν μείνει στα συρτάρια η πρότασή μας για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση», κατέληξε.
Στο κείμενο που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα εν όψει του συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ασκείται έντονη κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με ενδεικτική φραστική διαφοροποίηση, δια της χρήσης του πρώτου πληθυντικού στην διατύπωση:
«Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».
Στο κείμενο υπάρχουν ρητές αναφορές στην διαγραφή του «συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με όπλο την διακοπή της αποπληρωμής του», στην «γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους έως την διαγραφή του για τις ευάλωτες και αδύνατες κατηγορίες», καθώς και στην εθνικοποίηση τραπεζών, την ανακοπή ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., στοιχεία στα οποία υπάρχει πάντως σύμπτωση με την γραμμή της πλειοψηφίας.