Αστυνομικός και δύο αλβανοί νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή

Αιματηρό επεισόδιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο 43χρονος υπαρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης και δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε κοντά στη Μικρή Πρέσπα.

Σύμφωνα με πληφορορίες οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών είχαν καταγγελίες πως αλβανοί έκλεβαν δίχτυα ψαράδων στη λίμνη και λίγο μετά τα μεσάνυχτα τρεις συνοριοφύλακες που αποτελούν τμήμα ομάδας που επιχειρεί στα βουνά της περιοχής ξεκίνησαν προς το σημείο που βρίσκονταν, σε μια καλύβα, καθώς εκεί πιστεύονταν πως κρύβονταν οι δράστες.

Άφησαν το όχημα τους και αφού περπάτησαν για περίπου μισή ώρα σε δύσβατο σημείο με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία έφτασαν στην καλύβα. Ένας από τους αστυνομικούς όταν τράβηξε την κουβέρτα που υπήρχε αντί για πόρτα φώναξε στα δυο άτομα που βρίσκονταν μέσα να παραδοθούν. Όταν αντιλήφθηκε ένοπλο που κρατούσε καλάσνικοφ επιχείρησε να επιστρέψει προς τους συναδέλφους του ωστόσο δέχθηκε πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Οι άλλοι δυο συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κακοποιός.

Αμέσως μετά ο συνεργός του πήρε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα και ο δεύτερος κακοποιός να χάσει τη ζωή του.

Οι δυο συνοριοφύλακες ειδοποίησαν αμέσως να σπεύσουν συνάδελφοι τους για να μεταφέρουν άμεσα τον 43χρονο σε νοσοκομείο ωστόσο λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Ο νεκρός υπαρχιφύλακας ήταν πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού.

Οι δύο κακοποιοί εκτιμάται πώς ήταν λαθρέμποροι. Μετά την εξέταση των δακτυλικών αποτυμάτων τους θα εξακριβωθεί η ταυτότητά τους εάν εμπλέκονται και σε άλλα αδικήματα.

Μιλώντας στο vima.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παν. Χαρέλας έκανε λόγο για ευθύνες της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ λέγοντας πως εδώ και δυο χρόνια καταγγέλλουν την «απογύμνωση» των υπηρεσιών δίπλα στα σύνορα για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες στον Εβρο προσθέτοντας πως εάν υπήρχε προσωπικό στην επιχείρηση για τον έλεγχο της καλύβας θα έπρεπε να είχαν πάει 10 και οχι τρεις συνάδελφοι τους.

Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης

«Εκφράζω τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη μου για την απώλεια της ζωής του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ενός ακόμη αστυνομικού ο οποίος έπεσε σε ώρα καθήκοντος, στην προσπάθεια προστασίας της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στην κόρη του και σε όλους τους οικείους του. Η σκέψη μας είναι μαζί τους.»

Ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

«Σήμερα (08-12-2013), μεταμεσονύχτιες ώρες, ομάδα τριών (3) αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας εκτελούσε περιπολία για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης αλιείας στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, στις Μικρές Πρέσπες.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοσχέδια καλύβα εντός της οποίας βρίσκονταν δύο υπήκοοι Αλβανίας, που όταν κλήθηκαν να ελεγχθούν αντέδρασαν και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την ένοπλη συμπλοκή τραυματίστηκαν θανάσιμα 43χρονος Υπαρχιφύλακας και οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν διαδοχικά πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov το οποίο κατασχέθηκε.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.