Πολ Καζάριαν: «Γιατί αγοράζω ελληνικά ομόλογα»

Στις αρχές του περυσινού Ιουνίου οι αγορές σε όλον τον πλανήτη κινούνταν στους ρυθμούς των Αθηνών.

Στις αρχές του περυσινού Ιουνίου οι αγορές σε όλον τον πλανήτη κινούνταν στους ρυθμούς των Αθηνών. Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου του ίδιου έτους και η προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών είχαν στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στη χώρα μας. Εκείνη την περίοδο ο πολιτικός κίνδυνος είχε εκτοξευθεί στα ύψη και σχεδόν κανείς δεν «ακουμπούσε» ελληνικούς τίτλους.

Κόντρα στο γενικότερο κλίμα της εποχής, κάποιοι τόλμησαν και πόνταραν στο θετικό σενάριο. Ηταν η εποχή που ξεκίνησε να «χτίζει» θέσεις στην εγχώρια αγορά κρατικού χρέους το fund Japonica Partners, ο μεγαλύτερος σήμερα ιδιώτης επενδυτής ελληνικών ομολόγων. Ενάμιση χρόνο μετά το στοίχημα φαίνεται ότι του έχει βγει, έχοντας καταγράψει κέρδη που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 100%.
Φήμες για τίτλους 2 δισ. ευρώ


Τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε σε δημόσια προσφορά για την αγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας ως 4 δισ. ευρώ. Αν και ο ίδιος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της σχετικής δημοπρασίας, στην αγορά φημολογείται ότι στο χαρτοφυλάκιό του διατηρεί τίτλους 2 δισ. ευρώ. Εκτοτε ο επικεφαλής του Japonica Πολ Καζάριαν έχει αναλάβει την προβολή της χώρας μας διεθνώς διαφημίζοντας τις εντυπωσιακές, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και μίλησε στο «Βήμα» «για τα νούμερα που πρέπει να δείξουμε στις αγορές ώστε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να προσελκύσουμε επενδύσεις».
Ο Καζάριαν είναι κατηγορηματικός: «Οταν μιλώ σε κάποιον πρώτη φορά για την οπτική μου περί του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, με κοιτά περίεργα. Ωστόσο, μετά την παράθεση επιχειρημάτων οι συνομιλητές μου αρχίζουν και πείθονται. Η χώρα σας αποτελεί μοναδική επενδυτική ευκαιρία, αρκεί να τους δείξετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα». Μάλιστα θεωρεί ότι «η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται στο Α+ και οι βαθμολογίες που δίνουν οι μεγάλοι οίκοι είναι πλασματικοί».

Πρωταθλήτρια στις ανεπτυγμένες


«Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές χρησιμοποιούν μεθόδους αναχρονιστικές και οικονομικά παράλογες» σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η σωστή στατιστική απεικόνιση θα πρέπει να αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα». «Η Ελλάδα από την τελευταία θέση που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια είναι πλέον πρωταθλήτρια μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών με βάση δύο δείκτες: το διαρθρωτικό πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ όπως αυτό υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρωτογενές πλεόνασμα που μετρείται από το ΔΝΤ» υποστηρίζει ο Καζάριαν.

«Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως»
επισημαίνει ο επικεφαλής της Japonica Partners. Πώς μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί η χώρα αυτές τις στατιστικές; «Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δείξετε στον κόσμο τα επιτεύγματά σας υιοθετώντας τα διεθνή στατιστικά πρότυπα αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών. Σε αυτά φαίνεται ότι είστε παντού πρώτοι» απαντά ο Καζάριαν.
Οπως εξηγεί, αν οι αγορές αντιληφθούν ότι η εικόνα που έχουν σήμερα για την Ελλάδα είναι μια οφθαλμαπάτη, αμέσως το κόστος δανεισμού του Δημοσίου θα υποχωρήσει κάτω από το 5%. «Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει με φθηνά κεφάλαια την οικονομία» υποστηρίζει ο ίδιος.
Δημόσια πρόσκληση


Προσθέτει πάντως ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς. «Χρειάζονται γρήγορες νίκες για να μπορέσουμε να πείσουμε τις αγορές για τις δυνατότητες της χώρας» σημειώνει ο Καζάριαν. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει δημόσια πρόσκληση στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της στην ευρωζώνη ή σε όποιον άλλον ιδιώτη ενδιαφέρεται για την άμεση υιοθέτηση των διεθνών προτύπων στατιστικής απεικόνισης.
Οπως αναφέρει σχετικά, η Japonica έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει τα δύο πρώτα σκέλη του σχεδίου ώστε να συγκροτηθεί μέσα στον Ιανουάριο διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από διεθνείς προσωπικότητες. Το νέο σώμα θα αναλάβει την εκτίμηση των νέων δημοσιονομικών δεικτών και την παρουσίασή τους στις αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.