Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης και τον «Καλλικράτη»{{{ audio1 }}}
Για τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών
«Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου. Πίστευα ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ως στέλεχος της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έκρινε ότι πρέπει να το βάλουμε σε ένα μεγάλο πακέτο που πρέπει να έχει την ποιότητα της δημοκρατίας: να έχει το πολιτικό χρήμα, να συζητήσουμε για τις εθνικές εκλογές και να μην πάμε αποσπασματικά στην αλλαγή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ξηλώσουμε, δηλαδή, τον «Καλλικράτη». Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα συζητάμε όλα, αλλά όχι αποσπασματικά. Ξέρετε ότι αυτά τα πράγματα δεν μπαίνουν μεμονωμένα, αλλά σε ένα πακέτο και γίνεται διαπραγμάτευση. Εγώ το έχω υποστηρίξει (να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου) και ξέρετε ότι έχω υποστεί και τα επιχείρια συναδέλφων μου και κάποιων από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του νόμου στις τοπικές εκλογές, αλλά και του εκλογικού νόμου στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, βάζει ένα γενικό πλαίσιο και ένα μεγάλο πακέτο που αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας, τι γίνεται με το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες κτλ.
Και οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θέλουν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Τι να κάνουμε; Από τη στιγμή που εμείς θέλαμε να γίνει αλλαγή – και εγώ το πιστεύω ότι πρέπει να γίνει – και το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, είναι πλέον θέμα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά πόσον οι κοινοβουλευτικές ομάδες και τα κόμματά τους θα συμφωνήσουν να πάμε σε μια τέτοια πολιτική.»
Για τον «Καλλικράτη» και τις αλλαγές που προωθούνται
«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και είχα τεθεί αναφανδόν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι και ο «Καλλικράτης» πρέπει να αξιολογηθεί και να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, διότι ήταν ένα επιτυχημένο μοντέλο. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έγιναν όλα καλά και υπήρχαν μεγάλες αδικίες στον «Καλλικράτη» και πίστευα ότι εκεί θα υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης και θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ξέρετε, όμως, «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Υπάρχει άσπρο-μαύρο. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό και αντιθέτως πιστεύω ότι η γοητεία της πολιτικής είναι ότι με επιχειρήματα μπορεί να έλθει το πάνω-κάτω και να πείσουμε και τον τελευταίο πολίτη. Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία και η Ν.Δ. δεν έχουν εκφραστεί τα συλλογικά της όργανα και ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συζήτηση, αλλά το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ρήγα έκλεισε αυτή τη συζήτηση.»