Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια δόθηκε από την Διευθύνση Αλλοδαπών εξάμηνη άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους με δυνατότητα παράτασης στην μητέρα της 13χρονης που έχασε τη ζωή της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιου μαγκαλιού.
Πρόκειται για κορίτσι από τη Σερβία, που διέμενε με την 54χρονη άνεργη μητέρα του. Κατά τις πληροφορίες, στο σπίτι δεν υπήρχε ρεύμα και χρησιμοποιούσαν για θέρμανση το μαγκάλι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, γύρω στις 22:00 την Κυριακή, η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης. Όταν έφτασε το πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρή.
Η 54χρονη μητέρα κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σε βάρος της η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, απήγγειλε ποινική δίωξη, κάνοντας χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Π.Κ., σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.
Η μητέρα της 13χρονης συνελήφθη μετά το τραγικό περιστατικό και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, αλλά με προφορική εντολή της εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερη, για να οδηγηθεί λίγο αργότερα στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα με την παραμονή της στην Ελλάδα. Αρχικά της δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιστρέψει στη Σερβία.
Η ιατροδικαστή εξέταση αναφέρει ότι ο θάνατος της ανήλικης κοπέλας, μαθήτριας γυμνασίου, προήλθε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από το αυτοσχέδιο μαγκάλι.
Σύμφωνα με γείτονες, μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο τρίμηνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχε διακοπεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας της 54χρονης άνεργης γυναίκας.
Η 54χρονη ζούσε τα δέκα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την κόρη της. Η γυναίκα εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορες δουλειάς, προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην, αλλά τους τελευταίους μήνες είχε μείνει άνεργη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ήταν αξιοπρεπής, χωρίς ποτέ να έχει ζητήσει βοήθεια από κανέναν.
Τρεις μήνες ζούσαν χωρίς ηλεκτροδότηση μάνα και κόρη, οι οποίες, απογοητευμένες από τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, είχαν αποφασίσει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, τη Σερβία. Η 54χρονη Ζωή, όπως λένε οι γείτονες, δούλευε περιστασιακά σε ταβέρνες αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργη και προσπαθούσε να κερδίσει κάποια χρήματα πουλώντας ημερολόγια.
«Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχε περιέλθει η οικογένεια…» λέει ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος, που ανέφερε πως είναι συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.
Σοκαρισμένος είναι και ο γείτονας από το απέναντι διαμέρισμα ο οποίος προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής, με τεχνητή αναπνοή, να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κορίτσι.
«Η Σάρα ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου, ερχόταν συχνά σπίτι μας και ήξερα ότι ετοιμάζονταν να γυρίσουν πίσω. Στη Σερβία έμενε η δεύτερη κόρη της 54χρονης ενώ έχει και έναν γιο που ζει στην Αθήνα» λέει και αναρωτιέται πώς μπορεί να χάνει τη ζωή του ένα κοριτσάκι από την προσπάθεια να ζεσταθεί.
Συμμαθητές της μικρής Σάρας περνούσαν το πρωί από το σπίτι του κοριτσιού, στο διαμέρισμα στην Ξηροκρήνη, μη μπορώντας να πιστέψουν τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ. Έδειχναν φωτογραφίες του κοριτσιού που χαμογελούσε ανέμελο, κρύβοντας τις δυσκολίες που περνούσε, αφού, όπως λέει η διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε, κυρία Αρχοντούλα Ανέστη, «κανείς δεν ήξερε για την κατάσταση που είχαν περιέλθει, ούτε καν οι φίλες της».
«Γνωρίζαμε τη Σάρα από την πρώτη γυμνασίου που είχε έρθει στο σχολείο μας και η ίδια όπως και η μητέρα της, ήταν πάντα πολύ αξιοπρεπείς και καλοντυμένες, χωρίς να δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είχαν οικονομικά προβλήματα και ζούσαν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα» αναφέρει στο ΑΠΕ η κυρία Ανέστη.
Προσθέτει μάλιστα πώς αν η 54χρονη είχε απευθυνθεί στο σχολείο, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέσω του δικτύου αρωγής που έχουν αναπτύξει με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
Η γυναίκα όμως δεν είχε ζητήσει ποτέ βοήθεια, ούτε καν και από τον δήμο Θεσσαλονίκης όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Καλυψώ Γούλα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αίτησή της στις δομές του δήμου, όπως το συσσίτιο ή το κοινωνικό παντοπωλείο.
Εν τω μεταξύ την κάλυψη μέρους της δαπάνης για τη μεταφορά της σορού της άτυχης 13χρονης από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Ευζώνους, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ/ Γούλα, ενημέρωσε το Σώμα ότι το ποσό που θα διαθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι 400 ευρώ.
Στη συνέχεια το σερβικό προξενείο θα αναλάβει τη μεταφορά της σορού από τα σύνορα μέχρι το μέρος όπου θα ταφεί.