Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, ΓιάννηςΜιχελάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον «Καλλικράτη», τους πλειστηριασμούς και την τρόικα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.{{{ audio1 }}}

Για τους πλειστηριασμούς και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Είναι ακατανόητο σε μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους να έρχεται κάποιος και να σου ζητάει να απελευθερωθούν οι απολύσεις. Ακόμη δεν έχω καταλάβει ποιος το ζητάει, γιατί δεν έχω ακούσει καμία από τις εργοδοτικές οργανώσεις να το βάζουν ως αίτημα στην κυβέρνηση. Πρέπει να μας πουν ποιοι το ζητάνε και γιατί. Τι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα αυτό το μέτρο…

Όπως δεν καταλαβαίνω ποιος βάζει το θέμα των απολύσεων, έτσι δεν καταλαβαίνω ποιος βάζει το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν έχω ακούσει τις τράπεζες να τους ζητούν, αυτό που η τρόικα ζητάει αυτή τη στιγμή. Είναι κι αυτή μια απορία, ποιος το ζητάει. Οι τράπεζες δεν το ζητάνε, οι δανειολήπτες φυσικά δεν το ζητάνε… Ποιος το ζητάει και για ποια σκοπιμότητα; Δεν το έχει πει (η ΕΚΤ). Και ελπίζω – γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη αυτό το θέμα – να πάνε (στην αγορά) τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης. Χρειάζεται σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων και για να πάμε στην ουσία αυτής της υπόθεσης, δείχνει σαν κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν – και δεν είναι μια συνωμοτική θεώρηση αυτό – ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτά τα δύο ζητήματα δυναμιτίζουν τη σταθερότητα και η σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρόνο της διακυβέρνησης, και από την περίοδο της ΔΗΜΑΡ, που θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική περίοδος και μακάρι να μπορούσε να επανέλθει αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Θεωρώ ότι αυτό που έχει κερδηθεί μέχρι στιγμής είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.»

Για το αν φοβάται τη Χρυσή Αυγή ή κάποιο άλλο «ατύχημα»

«Για μένα, η μεγαλύτερη αποτυχία είναι η αποτυχία της αποστολής που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.»

Για τη φορολογία και τις δηλώσεις Στουρνάρα

«Αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας δοκιμάζεται από τους φόρους. Είναι δεδομένο αυτό και δεν είναι λαϊκίστικο. Προσέξτε να δείτε: πιστεύω, για να προσπαθήσω να μιλήσω και λίγο τεχνοκρατικά, ότι μπορείς να μιλήσεις και λίγο τεχνοκρατικά, με benchmarks και δείκτες. Μπορείς να βγάλεις ό,τι θέλεις. Αλλά ουσία είναι η καθημερινότητα. Αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας στην καθημερινότητά του ματώνει και έχει γονατίσει. Δεν θεωρώ ότι ο υπουργός Οικονομικών το αγνοεί αυτό. Το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η δήλωση αυτή άλλο ήθελε να πει και άλλο είπε, άλλο βγήκε. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της φορολογίας και μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι το βασικό θέμα που αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει: τη μείωση της φορολογίας, των συντελεστών, παντού.»

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο και ειδικά στους δήμους

«Όταν είχαμε αναλάβει το υπουργείο, σε συνεννόηση με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχαμε συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης των δομών. Νομίζω ότι υπήρχε μια αρνητική τοποθέτηση όλων των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το θέμα της αξιολόγησης. Και φτάσαμε, νομίζω, σε ένα σημείο που τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να αρνείσαι την αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα, τέθηκε το θέμα ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η αξιολόγηση χρησιμοποιείται στην ουσία ως προκάλυμμα απολύσεων. Με τη συζήτηση που έγινε, διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε συμβάλλει με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι (στη διαθεσιμότητα) με σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς, συμφωνήθηκε μια εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα για να λύσει τα προβλήματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αυτό το συζητήσαμε, το συμφωνήσαμε και από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και για τα ΝΠΙΔ ή πολυμετοχικές εταιρείες ή ΑΕ ή σε οποιαδήποτε μορφή που υπάρχουν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους δήμους, κατά βάση.»

Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

«Όχι μόνο θα επιμείνω, αλλά θα ζητήσω να υπάρξει και διακομματική επιτροπή της Βουλής, για να πάμε στην επόμενη φάση του «Καλλικράτη». Θα το κάνουμε άμεσα, πριν τις εκλογές. Γιατί δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Ο «Καλλικράτης» έχει κάνει το πρώτο βήμα.

Θεωρώ ότι ειδικά για τα πέντε μεγάλα νησιά, οι δήμοι πρέπει να σπάσουν. Αυτοί που λένε όχι, ας πάνε στις τοπικές κοινωνίες… Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν πάντα ένα ποσοστό αστοχίας. Η πρότασή μας είναι για τα πέντε μεγάλα νησιά και ήταν πρόταση της παλιάς ΚΕΔΚΕ. Αυτή η πρόταση, είναι αυτό που έλεγαν παλιά οι δήμαρχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι προς το συμφέρον της.»