Αποφασισμένος να μην είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός και επί 13 χρόνια πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής. Η αιτία είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, τον οποίο έχει στο στόχαστρο λόγω της πολεμικής που εξακολουθεί και κάνει και της κριτικής που ασκεί στην οικονομική πολιτική της περιόδου διακυβέρνησής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να πει «όχι» στη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, εάν ο κ. Στουρνάρας συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Το ενδεχόμενο συμμετοχής του υπουργού Οικονομικών στα γαλάζια ψηφοδέλτια αποτελεί αιτία πολέμου για τον κ. Καραμανλή που δεν θέλει να ακούσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ο κ. Στουρνάρας. Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, συνδέεται άμεσα και με το εσωτερικό μέτωπο στη ΝΔ κατά του κ. Στουρνάρα, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για μεγάλο αριθμό νεοδημοκρατών, ενώ σχετικά «διαβήματα» έχουν γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κίνηση του κ. Καραμανλή, εάν γίνει –καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα προχωρήσει το σενάριο για συμμετοχή του κ. Στουρνάρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ –έχει ύψιστη πολιτική σημασία και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας όταν ερωτάται για το πολιτικό του μέλλον και για τα σενάρια περί ένταξής του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν το έχω συζητήσει ποτέ με τον Πρωθυπουργό, ούτε με έχει απασχολήσει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω το έργο μου και να υπάρξει η μεγάλη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Στο γραφείο του κ. Καραμανλή την τελευταία περίοδο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τις κινήσεις του κ. Στουρνάρα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο «πόλεμος» φθοράς κατά του υπουργού Οικονομικών από μεγάλο τμήμα βουλευτών.
Ο κ. Καραμανλής έχει αρνητική άποψη για τον κ. Στουρνάρα, αλλά σπεύδει να τον διαχωρίσει από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο και, όπως λέει, σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, στηρίζει. Μάλιστα του αναγνωρίζει ότι κατάφερε και πέτυχε την πολιτική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Βέβαια, για τον πρώην πρωθυπουργό, η στήριξη που δίνει στον κ. Σαμαρά και η ρητή διαβεβαίωση που έχει δώσει ότι ο ίδιος απορρίπτει όλα τα σενάρια αποσταθεροποίησης, τα οποία και δεν υιοθετεί, δεν σημαίνει ότι ξεχνάει τον κ. Στουρνάρα.
Δεν ξεχνάει επί της ουσίας τα όσα έχει πει ο κ. Στουρνάρας ότι η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας επήλθε κατά την διετία 2007-2009, περίοδος που κατά τον υπουργό Οικονομικών, προκάλεσε ουσιαστικά τη χρεοκοπία της χώρας και την ανάγκη να μπει στο πρώτο μνημόνιο και στη σκληρή επιτήρηση των δανειστών και του ΔΝΤ.
Ο κ. Καραμανλής δεν έχει εγκαταλείψει τη συλλογιστική ότι ο κ. Στουρνάρας υπονομεύει την κυβερνητική θητεία του αθωώνοντας την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη, λόγω και της στενής φιλικής και πολιτικής σχέσης με τον τέως πρωθυπουργό του ΠαΣοΚ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται μεγάλη ενόχληση για τις επιθέσεις που δέχεται ο κ. Στουρνάρας, τον οποίο ο Πρωθυπουργός περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.
Οι επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι πολλές και δεν προέρχονται μόνο από το «καραμανλικό» στρατόπεδο, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, αλλά υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις, αλλά συγκλίνουν στην κριτική τους κατά του κ. Στουρνάρα, για τον οποίο λένε ότι «διαλύει τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κεντροδεξιάς παράταξης» αναφερόμενοι και στο μείζον θέμα της φορολογίας των ακινήτων.
Προ ημερών ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε έντονη κριτική στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να τον επικρίνει σε πολλά σημεία. Η κυρία Μπακογιάννη που έχει άριστη σχέση και πολύ συχνή επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή, τον οποίο συναντά και τακτικά, επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για την πρόσφατη δήλωσή του, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολογία.
Επίσης, δεν είναι τυχαίες οι κατά καιρούς επικριτικές δηλώσεις στελεχών, όπως οι κ.κ. Μ. Βορίδης, Π. Παυλόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Ευρ. Στυλιανίδης, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου (συναντά τακτικά τον κ. Καραμανλή), κ.ά. που θεωρούν ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης δεν συνάδει με τον φιλελεύθερο και αστικό χαρακτήρα της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ