Αγαπηµένο µου ηµερολόγιο,

Τελευταία η καθηµερινότητά µου είχε αρκετό µυστήριο, και µένα τα µυστήρια µου αρέσουν, καθ’ ότι λατρεύω τις αστυνοµικές ιστορίες.

Η πρώτη χαρά ήρθε πριν από περίπου έναν µήνα. Στο κέντρο, συγκεκριµένα στην Κολοκοτρώνη 12, άνοιξε το Montalbano. Το µαγαζί των Ιταλών Μαουρίτσιο και Γκιουζέπε Αλίτο πήρε το όνοµά του από τον ήρωα-επιθεωρητή Σάλβο Μονταλµπάνο των βιβλίων του Αντρέα Καµιλιέρι. Ενα all-day µαγαζί µε σιδερένια σκαµπό µε δερµάτινο κάθισµα, ρετρό πλακάκια, χρώµατα και µουσικές. Κάθεσαι και όσο τρως cipollina (κρεµµυδόπιτα µε τυρί), aranchini (τηγανητές µπάλες από ρύζι και κιµά) και pidone (σαν καλτσόνε τηγανητά ή ψητά) καταστρώνεις µε το µυαλό σου σενάρια πως κάποιον παρακολουθείς, πως είσαι στα ίχνη ενός επικίνδυνου κλέφτη διαµαντιών ή πώς θα διαφύγεις από τους διώκτες σου. Αυτό, βέβαια, δεν σε αποτρέπει από το να πάρεις µια τάρτα κι έναν καφέ, να δοκιµάσεις µια pasta di mandorle (αµυγδαλωτό) ή να πιεις ένα σιτσιλιάνικο κρασί. Φεύγοντας και προτού µπλέξεις σε καινούργια µυστήρια και µπελάδες, παίρνεις από το µαγαζί µαρµελάδες (π.χ. αχλάδι µε σοκολάτα), limoncello και άλλα ηδύποτα. Κάθε Πέµπτη έχει aperitivo, δηλαδή µπουφέ και κρασί σε χαρούµενες τιµές.

Οµως ο άρχοντας του τρόµου είναι ο Χίτσκοκ και δεν µπορείς να µην του αποδώσεις τις τιµές που του αξίζουν. Πηγαίνεις, λοιπόν, στο Hitchcocktales (Πορίνου 10, Ακρόπολη, τηλ. 210 9210 023). Πρόκειται για ένα cocktail bar-restaurant που λειτουργεί στον χώρο ενός πρώην συνεργείου µε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, το οποίο είχε φτιαχτεί µε τη σειρά του σε µια παλιά κατοικία. Σουίνγκ και τζαζ στα αφτιά µας, σαλάτες, φιλέτα, ζυµαρικά και λοιπές ασφαλείς λύσεις της διεθνούς κουζίνας στο πιάτο, και στο ποτήρι ένα Ψυχώ ή κάποιο άλλο κοκτέιλ εµπνευσµένο από τις ταινίες του µετρ. Τέχνη, γεύση και ανατριχίλες…

Και τώρα θα λύσω το µυστήριο του πιάτου µε το όνοµα The Last Doge of Venice. Πηγαίνω στο Γκελ Bistrot και ανακαλύπτω πως πρόκειται για µια γόνδολα µελιτζάνας γεµιστή µε µοσχαρίσιο κρέας. Αναρωτιέµαι ποιο είναι το µυστικό της µπεϊµπισίτερ, ή Baby Sitter’s Secret αγγλιστί, και ανακαλύπτω µια βελούδινη κολοκυθόσουπα µε ελαφριά κρέµα και spicy µπαχαρικά. Ο µυστηριώδης Nicolas Louvre αποδεικνύεται ότι κρύβει τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου µε σάλτσα αφρώδους οίνου και σαφράν.Ο Hemingway είναι αποκαλυπτικός: ζουµερό µπέργκερ από µοσχαρίσιο κρέας και σπιτική πατατοσαλάτα. Η υπόσχεση ενός ταξιδιού στη Vendome µε οδηγεί σε µια πράσινη σαλάτα µε βαλεριάνα, ρόκα, προσούτο, ντοµατίνια, βουβαλίσια µοτσαρέλα, πεπόνι και λάδι βασιλικού, ενώ η Corsica µε δελεάζει µε πρασινάδες, σταφύλια, ξινόµηλα, blue cheese και καρύδια. Το Γκελ Bistrot έχει πολύχρωµα σερβίτσια, κάθε πιάτο είναι µοναδικό, κάθε σκαλιστή καράφα δεν έχει το ταίρι της. Για να δώσω περισσότερα στοιχεία, βρίσκεται στη συµβολή των οδών Κολοκοτρώνη 59Β και Λιµπονά (τηλ. 211 4000 863), ένα βήµα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και από τον πολυχώρο του Booze Cooperativa. Με το αστυνοµικό µου δαιµόνιο στα ύψη, ξεκινώ περιπλανήσεις σε µαγαζιά, για να εντοπίσω την καλύτερη καριόκα και τον νοστιµότερο πρόβειο παστουρµά.