Το μαύρο στο σήμα της δημόσιας τηλεόρασης της Βαλένθια (Canal 9) έπεσε στις 12:19 το μεσημέρι (13:19, ώρα Ελλάδας), όταν «πάγωσε» η εικόνα στους δέκτες για λίγα λεπτά και στη συνέχεια διακόπηκε η μετάδοση.
H κυβέρνηση της Βαλένθια, η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πέτυχε την έκδοση δικαστικής απόφασης που ζητούσε από τους εργαζόμενους, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε ζητήσει η εταιρεία που θα κάνει την εκκαθάριση του καναλιού. Στο αίτημά τους προς τη Δικαιοσύνη, οι εκκαθαριστές τόνιζαν ότι η κατάληψη των εργαζομένων ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, ενώ σε κάθε περίπτωση αποτελεί εμπόδιο στην εκτέλεση της απόφασης για το κλείσιμο του Canal 9.
Ο θάνατος ενός καναλιού που εξέπεμπε από τις 9 Οκτωβρίου 1989 μεταδόθηκε ζωντανά από τα στούντιο της τηλεόρασης. Σε μια ολονύχτια μετάδοση, οι δημοσιογράφοι έδιναν όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».
Πράγματι, το μεσημέρι έφτασαν στο σταθμό οι αστυνομικοί και οι εκκαθαριστές. Οι εργαζόμενοι τούς υποδέχθηκαν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Οι εκκαθαριστές έκοψαν το ρεύμα σε όλους τους χώρους του σταθμού. Μικρόφωνα, μόνιτορ και κονσόλες σίγησαν. Παράλληλα, έπεσε από τον αέρα και ο δικτυακός τόπος του καναλιού. Παρά τον εκνευρισμό και την ένταση, δεν σημειώθηκαν επεισόδια και οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν ειρηνικά τις εγκαταστάσεις. Συνολικά, 1.660 απολύονται τις επόμενες μέρες.
Πάντως, ομάδα εργαζόμενων του ραδιοφώνου, που επίσης σίγησε, κατάφεραν να εκπέμψουν μέσω Internet ραδιοφωνική εκπομπή.
Το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αλμπέρτο Φάμπρα έχει συγκαλέσει σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έκλεισε το κανάλι και να περιορίσει την όποια πολιτική ζημιά για τον πρωθυπουργό
.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βαλένθια (PSPV-PSOE) δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να ακυρώσει το «μαύρο».
Στελέχη του έκαναν λόγο για «πραξικόπημα που θύμισε τις μέρες της 23ης Φεβρουαρίου 1981» (ημερομηνία του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Ισπανία).