Επίθεση στον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς για δέκα ημέρες. «Αν πράγματι έχει στόχο την μείωση της δαπάνης ισόποσα τότε ας έρθει σε έναν διάλογο. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις γιατί για εμάς είναι ο μόνος στόχος και η μόνη αγωνία. Αν δεν το κάνει τότε σημαίνει ότι ο μόνος του στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Μόνο που ο νοικοκύρης έχει γελοία επιχειρήματα. Ανέδειξε δήθεν διαπλοκή με τον σταθμό «Στο Κόκκινο», αλλά ο κ. Γεωργιάδης έχει χάσει τον έλεγχο. Εγώ δεν ήρθα εδώ για να καταφερθώ κατά του κ. Γεωργιάδη. Ηρθα για να του δώσω τα εύσημα. Είναι ο καλύτερος υπουργός που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει την δημόσια υγεία. Τον καλώ να ξανασκεφτεί την ανοησία που είπε και να ζητήσει συγγνώμη».

Επίσης σημείωσε ότι με το που ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Γεωργιάδης αύξησε τις τιμές σε 265 φάρμακα.

«Ερχεται τώρα με μια τροπολογία να κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα να μειώνει κατά το δοκούν χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων, αλλά σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό. Κατά την άποψή μας αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και τον υπουργό. Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους. Η τροπολογία δεν υπηρετεί ούτε την δημόσια υγεία, ούτε τον πολίτη. Εξυπηρετεί το ολιγοπώλειο των φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας γενόσημων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας «να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κόλπα και παιχνιδάκια. Ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο. Όταν έχουμε 3 εκατ. συμπολίτες μας έξω από το ασφαλιστικό σύστημα, όταν κινδυνεύει η ζωή ενός τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις. Μας λέει ο υπουργός γενικά και αόριστα, μας μιλάει για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά δεν διευκρινίζει της δημόσιας ή της ιδιωτικής;»

Δηλώσεις Γεωργιάδη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κλιμακώνει τη σύγκρουση, μία ημέρα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε ευθέωςτην αξιωματική αντιπολίτευση γιαδιαπλοκή με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, λέγοντας πως ο διευθυντής του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, έχει παραδεχθεί «πως έχουν ανοίξει νταραβέρι» με τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Το πόσα πήρε ο σταθμός πάνω ή κάτω από το τραπέζι είναι άλλο θέμα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Σας πιάσαμε στα πράσα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Κυρίτση από την εφημερίδα «Αυγή».

«Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας πως η παρέμβαση που γίνεται στις τιμές μέσω της επίμαχης τροπολογίας είναι «επιλεκτική» και αφορά «πρωτίστως τα γενόσημα», υπό τις πιέσεις και της Ευρώπης.

Ο σταθμός «Στο Κόκκινο» έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη για τις κατηγορίες που εξαπολύει κατά του ραδιοσταθμού.