Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να βάλει την Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης» ώστε να αποφύγει η χώρα του «τα προβλήματα με την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Ερντογάν, επί κεφαλής των υπουργών κ.κ, Νταβούτογλου (Εξωτερικών), Γιλντίζ (Ενέργειας), Τσαγλαγιαν (Οικονομικών), Γιλντιρίμ (Μεταφορών) και Τσελίκ (Τουρισμού) και ομάδας επιχειρηματιών πήρε μέρος στο Ρωσο-Τουρκικο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγια Πετρούπολη στο οποίο προήδρευσε ο ρώσος πρόεδρος.
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Ερντογάν ζητά να ενταχθεί η Τουρκιά στους «Πέντε της Σαγκάης», η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο αλλά τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε σημείο μηδέν, ενώ σήμερα έχουν ξαναρχίσει. Το αίτημα του τότε θεωρήθηκε εκβιαστική κίνηση προς την ΕΕ σήμερα παίρνει διαφορετικές διαστάσεις, όπως σημειώνουν στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που μετέχει, από τον Απρίλιο 2013, αλλά ως «συμμέτοχος στον διάλογο» στους «Πέντε» -στην πραγματικότητα έξι (Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν και Κιργιζστάν).
Στην διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν -οπού διαπιστώθηκε η διαφορά απόψεων και πολιτικής των δυο χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Συριας- ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία «προσανατολίζεται»» να αυξήσει το εμπόριό της με την Ρωσία στα 100 δις δολάρια το 2020, στο πλαίσιο του στόχου της να βρίσκεται τότε μεταξύ των δέκα ισχυρότερων οικονομικών χωρών του κοσμου. Σήμερα το εμπόριο με τη Ρωσία φθάνει τα 35 δις δολάρια (μόλις 5 δις δολάρια το 2004).
Ο κ. Ερντογάν πρόβλεψε ότι την ερχομένη τουριστική περίοδο θα επισκεφθούν την Τουρκία 4 εκατ. (φέτος πήγαν περίπου 3.5 εκατ.). Αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία, ύψους περίπου 50 δις δολαρίων (κυρίως σε κατασκευές), εξέφρασε «πλήρη ικανοποίηση» για την ανάληψη από τους Ρώσους της κατασκευής του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις δυο χώρες η τουρκο-ρωσικη συνεργασία στον ενεργειακό χωρο.