Οταν ερωτάται για την έλλειψη ενημέρωσης των μελών του κεντρικού ΔΣ τη στιγμή που οι εκταμιεύσεις από τη Siemens AG ανέρχονταν σε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες χώρες απάντησε ότι
Βολές εκτόξευσε και εναντίον των Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ για τους οποίους υποστήριξε ότι όσα είπαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης πρόσθεσε ότι στη δικαστική διαδικασία στη Γερμανία προέκυψε ότι
ΦΟΛΚΕΡ ΓΙΟΥΝΓΚ
«Δεν γνωρίζω κανέναν υπουργό»
Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας απολογήθηκε συμπληρωματικά στις 30 Οκτωβρίου 2013 και ο Γερμανός Φόλκερ Γιουνγκ ενώπιον της ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Νικολακέα. Νωρίτερα είχε καταβάλει εγγύηση 80.000 ευρώ για να αρθεί το ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του, λόγω της φυγής του το 2010. Ο κ. Γιουνγκ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω κανέναν υπάλληλο του ΟΤΕ, ούτε τον κ. Σκαρπέλη, αλλά επίσης κανέναν αξιωματούχο». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν γνώριζα ούτε τον Αναστάσιο Μαντέλη και δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του». Και τόνισε: «Κατόπιν επιθυμίας του κ. Χριστοφοράκου επισκέφθηκα το 2002 μαζί του τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών, των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι… Επίσης την ίδια εποχή επισκέφθηκα τη δήμαρχο Αθηναίων… Ο λόγος των επισκέψεων ήταν για να βοηθήσει η Siemens στην εκτέλεση των έργων στην Ολυμπιάδα».
«Δεν μίλησα ποτέ με τον κ. Σίκατσεκ σχετικά με το θέμα των πληρωμών, μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς είπε κάτι τέτοιο. Ο λόγος γι’ αυτές τις δηλώσεις ήταν ο φθόνος και η δυσπιστία για την τοποθέτησή μου στο ΔΣ μετά τη θητεία μου στις ΗΠΑ. Τα είπε αυτά πιθανώς για να ελαφρύνει τη θέση του, εκθέτοντας και τους ανωτέρους του».
ΜΙΚΑΕΛ ΚΟΥΤΣΕΝΡΟΪΤΕΡ
«Τις πληρωμές τις έκανε ο Σίκατσεκ»
Αυτός που βάλλει ευθέως στην απολογία του εναντίον του άλλοτε κολλητού του είναι ο άλλος «ταμίας», προϊστάμενός του και καταδικασμένος αμετάκλητα από το Πρωτοδικείο του Μονάχου για τις «μαύρες» πληρωμές, ο 59χρονος Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, κάτοικος σήμερα Ντουμπάι. Η «κατάχρηση εμπιστοσύνης», όπως αναφέρει η απόφαση σε βάρος του, αφορά σωρευτικά 48 υποθέσεις… Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο, σχεδίασε μαζί με τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ τη δεύτερη φάση παράνομων πληρωμών διοχετεύοντας εκατομμύρια ευρώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον φίλο του Σίκατσεκ. Τον καταγγέλλει μάλιστα και για απειλή όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση…
Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή κ. Νικόλαου Πιπιλίγκα στις 4 Νοεμβρίου 2013, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Προσωπικά ενημερώθηκα στο δεύτερο μισό του έτους 2001 από τον Compliance Officer της Siemens, τον κ. Wallische. Με πληροφόρησε ότι υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά δεν μου εξέθεσε τον σκοπό ύπαρξής τους, απλά με ρώτησε αν ήξερα την ύπαρξή τους και εγώ του απάντησα ότι δεν γνώριζα. Του είπα επίσης ότι πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί, πράγμα το οποίο έπραξα άμεσα, όχι απευθείας, αλλά με την έννοια της εντολής προς το λογιστήριο».
Τι συζητήθηκε σχετικά στη συνάντηση στο εστιατόριο με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων τη δική σας και του Σίκατσεκ; Για το σχέδιο δημιουργίας εικονικών συμβάσεων συμβούλων ήταν ενήμερος ο CEO του τομέα Τόμας Γκάνσβιντ;
«Η Siemens δεν έφτιαξε ως τομέας αυτό το σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι κάτι το οποίο επινόησε ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, πράγμα που ήταν εντελώς άχρηστο, διότι υπήρχε η δυνατότητα καταβολής των προμηθειών κατά το κανονικό σύστημα. Αποφάσισε να ενεργήσει έτσι, εγώ δεν το γνώριζα… Οταν ήρθε ειδοποίηση από το Λιχτενστάιν ότι ανοίχτηκαν οι εκεί λογαριασμοί του, για τους οποίους δεν γνώριζα τίποτε, ο Σίκατσεκ φοβόταν για τη θέση του. Εγώ του είπα ότι «αυτό είναι δική σου υπόθεση, εσύ το προκάλεσες, είναι δική σου ευθύνη» και εκείνος μου απάντησε: «Αν εγώ πάω φυλακή, θα σε πάρω μαζί μου». Εγώ του είπα: «Γιατί, τι έκανα;» και τότε ο Σίκατσεκ είπε ότι «από αυτό το φαγητό στο εστιατόριο θα κατασκευάσω μια ιστορία και θα δεις»…».
Οταν ερωτάται για την επίσκεψη Χριστοφοράκου, απαντά ότι «δεν αφορούσε απαίτηση καταβολής χρημάτων και δεν του ζήτησε να εμβάσει χρήματα σε εξωχώριες εταιρείες…». Επίσης προσέθεσε ότι του δόθηκε φάκελος που μάλλον προοριζόταν για τον Σίκατσεκ, ενώ στον άλλοτε φίλο του (ήταν προϊστάμενός του) απέδωσε μάλλον και το σημείωμα που έγραφε «Ελλάδα, 2% πολιτική». «Μου θυμίζει» είπε «τον γραφικό χαρακτήρα του Σίκατσεκ και φαίνεται να υπάρχει σημείωμα post it, αλλά δεν γνωρίζω για ποιον λόγο το έγραψε, για να πάρει και άλλους μαζί του, δεν γνωρίζω…». Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι πράγματι στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας το 2004 επισημάνθηκαν οι απαιτήσεις που υπήρχαν από τη Siemens προς το Ελληνικό Δημόσιο και ότι του προτάθηκε «να υπάρξουν καταβολές προς τρίτους» για να προχωρήσει η αποπληρωμή, αλλά ότι αντέδρασαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Νοϊμπέργκερ…
Σε σχέση με τις καταβολές προς Μαυρίδη μεγάλων ποσών μέσω Αυστρίας αλλά και μέσω Ελβετίας πάλι δήλωσε άγνοια αφού, όπως είπε,
«με τον κ. Μαυρίδη υπήρχε ένα σημείο επαφής και αυτό ήταν η λειτουργία του εργοστασίου της Siemens Θεσσαλονίκης». Οταν του επιδεικνύονται οι καταβολές μέσω των λογαριασμών Καραβέλα προς στελέχη του ΟΤΕ, που είναι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
ΧΑΪΝΤΣ – ΓΙΟΑΚΙΜ ΝΟΪΜΠΕΡΓΚΕΡ
«Τα έμαθα στη δίκη»
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Siemens την επίμαχη περίοδο, υπεύθυνος για τα οικονομικά, απολογήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013 ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα και ανέφερε πως «πληροφορήθηκε για το σύστημα πληρωμών κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας».
Οταν ρωτήθηκε πώς ένα ποσό 68,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δόθηκε το 1997-2003 από τα γερμανικά ταμεία της εταιρείας για δωροδοκίες αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ, δεν φαίνεται στους ισολογισμούς της Siemens AG απάντησε:
«Το ποσό αυτό δεν εδόθη εφάπαξ αλλά σε διάστημα αρκετών ετών σταδιακά. Η Siemens οργανωτικά ήταν χωρισμένη σε δώδεκα εκτελεστικούς τομείς και κάθε ένας από αυτούς ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως σε 170 χώρες και οι θυγατρικές ήταν 1.800-2.000 επιχειρήσεις…
Ο κάθε τομέας είχε δικό του προϋπολογισμό. Ηταν αδύνατον κάποιος που δεν γνώριζε να εντοπίσει τις παράνομες πληρωμές. Εξωτερικός ελεγκτής ήταν η διεθνής εταιρεία KPMG, που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εντοπίσει τίποτε. Δεν είχα αφορμές ή ενδείξεις να υποθέσω ότι γίνονταν παράνομες πληρωμές σαν κι αυτές που αναφέρει το κατηγορητήριο…». ΦΡΑΝΤΣ ΡΙΧΤΕΡ
Οι δωρεές
Στην απολογία του δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε γνώση για το σύστημα πληρωμών. Παραδέχτηκε ότι ο Πρόδρομος Μαυρίδης πήγαινε μία φορά τον μήνα στο Μόναχο και έπινε καφέ μαζί του.
Στην κατάθεσή σας ενώπιον των γερμανικών Αρχών αναφέρετε ότι θεωρούσατε ότι ο Μαυρίδης έδιδε δωρεές σε κόμματα και εξυπηρετούσε τη διοίκηση του ΟΤΕ με χρήματα. Σας ανέφερε ο Μαυρίδης ή άλλο πρόσωπο συγκεκριμένα πρόσωπα του ΟΤΕ;
«Σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από την εποχή που ήμουν αρμόδιος για την Ελλάδα και λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή μου ρώτησα τον Μαυρίδη τι κάνει με τόσα χρήματα, η απάντησή του ήταν αυτή που είπα… Για τα κόμματα σίγουρα μού είχε πει ο Μαυρίδης, δεν θυμάμαι αν είχε αναφέρει τη διοίκηση του ΟΤΕ…».
Στη συνέχεια αρνείται ότι είχε σχέση με τη σύνταξη εγγράφου που έδινε εντολή για πληρωμή 12.500.000 γερμανικών μάρκων σε 40 ημέρες στη χώρα μας.
Για όλα τα έγγραφα που του υποδείχτηκαν δήλωσε ότι απλώς υπέγραφε…