Goldman Sachs: «Λάθος μας το swap με την Ελλάδα το 2001»

...

Τη διαβεβαίωση ότι η Goldman Sachs δεν θα συνομολογούσε ξανά μια άλλη παρόμοια συμφωνία, όπως το παράγωγο που πούλησε στην Ελλάδα το 2001 και με το οποίο συγκαλύφθηκε το χρέος της χώρας προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της ΕΕ παρέσχε χθες σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Καναλιού 4 της βρετανικής τηλεόρασης ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας κ. Μάικλ Σέργουντ.

«Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κάναμε σήμερα μια τέτοια συναλλαγή όπως εκείνη» δήλωσε ο 48ετής Σέργουντ, αποκαλύπτοντας πως υπήρξαν παρόμοιες συναλλαγές αυτού του είδους που έχουν παρουσιαστεί στη Goldman Sachs από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις οποίες η τράπεζα απέρριψε καθώς δεν υπήρχε η κατάλληλη διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως η συναλλαγή της Goldman Sachs το 2001 προέβλεπε την ανταλλαγή ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ από γεν σε ευρώ με τη χρήση μιας ιστορικής τιμής συναλλάγματος, που εμφάνιζε το δάνειο μειωμένο κατά 2,8 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιούσε επίσης ένα swap με επιτόκιο εκτός αγοράς για την αποπληρωμή του δανείου (τα swaps δίνουν τη δυνατότητα στους αντισυμβαλλόμενους να ανταλλάξουν δύο μορφές επιτοκίων, όπως τα σταθερά και τα κυμαινόμενα, με σημείο αναφοράς ένα θεωρητικό ποσό χρέους).

Η διαφορά των 2,8 δισ. ευρώ έγινε ένα έμμεσο δάνειο της Goldman στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα swap, που δεν θα φαινόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν το 2019. Τα κόστη των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί του swap αυξήθηκαν διότι η συμφωνία είχε θεωρητική αξία που ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του ίδιου του δανείου. Λόγω του μεγέθους και της περιπλοκότητας της συμφωνίας η Goldman Sachs χρέωσε αναλογικά υψηλότερες προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών απ’ ό,τι χρέωνε για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους και απλούστερης δομής.

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg -με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Μάικλ Σέργουντ – επαναφέρει στο προσκήνιο δήλωση που είχε κάνει στο πρακτορείο πέρυσι το Μάρτιο ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Σπύρος Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία «το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην Goldman Sachs περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.