Δεν τους έφταναν οι σύγχρονοι, τώρα τα έβαλαν και με τους αρχαίους Έλληνες οι “φίλοι” μας οι Γερμανοί: “Ως γενέτειρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα” δήλωσε χθες ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ρόμαν Χέρτσογκ μιλώντας στην εφημερίδα Der Handelsblatt, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων. Εσπευσε δε να προσθέσει ότι θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική που ασκείται από τις χώρες του Νότου προς την Γερμανία, σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσωσης.
Μετάφραση: η “αποκαθήλωση” της αρχαίας Ελλάδας είναι η απάντησή του στην κριτική για τη σημερινή Γερμανία. Αν δεν υπήρχε αυτή η κριτική, θα ήταν μια χαρά και οι αρχαίοι Έλληνες. Τόσα πολλά έχει καταλάβει από τη δημοκρατία ο πρώην πρόεδρος της μεγάλης χώρας…
Όλα αυτά είναι φυσικά απλώς γραφικά και ανάξια λόγου, αν και δείχνουν το επίπεδο, τη λογική και τις προθέσεις… Δείχνουν ακόμα ότι στην πορεία της προς τον ηγεμονισμό, η Γερμανία έχει αποφασίσει να αλλάξει και να ξεχάσει πολλά. Θα δούμε λοιπόν τι άλλο ακόμα θα αμφισβητηθεί με τον καιρό, πλην της σημασίας της αρχαίας Ελλάδας στη θεμελίωση της δημοκρατίας.
Όμως η συζήτηση για το που γεννήθηκε ή όχι η δημοκρατία, πρώτον έχει περιορισμένη σημασία σήμερα, και, δεύτερον, έχει από πολύ καιρό λάβει τις απαντήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο κι αν ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας έχει άλλη όψιμα άλλη άποψη.
Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι άλλο: όχι το που γεννήθηκε, αλλά το που πέθανε η δημοκρατία. Κι αυτό όχι πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, αλλά πολύ πιο πρόσφατα, πριν από μόλις μερικές δεκαετίες. Στη Γερμανία πέθανε και μάλιστα με τον πιο άγριο, κτηνώδη τρόπο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το γιατί σε πείσμα κάθε λογικής το Βερολίνο επιμένει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει σήμερα στην Ελλάδα εκείνες τις συνθήκες που θυμίζουν το θάνατο της δημοκρατίας στην ίδια τη Γερμανία στο Μεσοπόλεμο, στη Βαιμάρη.
Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή: γιατί αυτό είναι το τίμημα της νέας ευρωπαϊκής ηγεμονίας της. Και το Βερολίνο αδιαφορεί παντελώς για το ποιος θα το πληρώσει και πόσο ακριβά.