Για ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με του πιστωτές της που κλονίζονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης, την οργή και τον πανικό κάνει λόγο σε δημιοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Εν μέσω οργής για την λιτότητα συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με του ευρωπαίους δανειστές» τιτλοφορείται το εν λόγω δημοσίευμα, μια αναλυτική ανταπόκριση για τις προσπάθειες της Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.
«Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο θυμός και ο πανικός έχουν επιστρέψει για να δυσκολέψουν τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της στην ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», γράφει η εφημερίδααναφορικά με τις νέες διαπραγματεύσεις κάνοντας μάλιστα λόγο για αίσθηση déjà vu στην Αθήνα.
«»Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται εκ νέου σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αν μας αναγκάσουμε να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα υπάρξει επανάσταση στη χώρα. Είναι τυφλοί;» προσθέτει το ελληνικό κυβερνητικό στέλεχος στην εφημερίδα.
Στη συνέχεια επικαλείται ένα άλλο αξιωματούχο ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα δηλώνει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα «σαν αν είμαστε και πάλι πίσω στο 2010».
ΟGuardian κάνει αναφορά και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας ότι «ο εύθραυστος συνασπισμός της κυβέρνησής του περνά την πιο δύσκολη περίοδο από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012. Με μια πολύ μικρή πλειοψηφία, και με ολοένα και πιο εχθρική αντιπολίτευση κατά των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέτρα, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι πλειστηριασμοί είναι ανάμεσα σε αυτά».
Ωστόσο, αυτό που σύμφωνα με την εφημερίδα ανησυχεί περισσότερο του έλληνες αξιωματούχους είναι η προοπτική περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση φόρων.
«Μετά από πολύ σφίξιμο της ζώνης το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αρνήθηκε ρητά να εγκρίνει περισσότερα μέτρα. Με το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% ο σοσιαλιστής ηγέτης Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε ακόμη περισσότερο επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον φτάσει σε σημείο καμπής. «Οι ξένοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά» προσθέτει το δημοσίευμα.
«Οι οικονομολόγοι, ακόμη και εκείνοι που επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις , λένε ότι περαιτέρω περικοπές θα καταστρέψουν την δημοσιονομική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μέχρι σήμερα».
Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση ενός ακόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος υπογραμμίζει τους φόβους περί πολιτική αστάθειας. «Αυτό που η τρόικα δεν πιστεύει ή δεν καταλαβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει αν πιεστεί υπερβολικά. «Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.