Οι σαράντα κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης

Από την ερχόμενη Πέμπτη που θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός ξεκινά για την κυβέρνηση ο δεύτερος και κρισιμότερος γύρος της δοκιμασίας για τους βουλευτές της.

Από την ερχόμενη Πέμπτη που θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός ξεκινά για την κυβέρνηση ο δεύτερος και κρισιμότερος γύρος της δοκιμασίας για τους βουλευτές της.

«Πολλοί νομίζουν ότι από τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ξεπεράστηκε. Στην πραγματικότητα όμως τώρα ξεκινούν τα δύσκολα»
υποστηρίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, εκφράζοντας φόβους για το κλίμα αστάθειας και αναταραχής που εξακολουθεί να επικρατεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Παρά την αποδοχή της νέας ρύθμισης για τον φόρο των ακινήτων από τους αντίστοιχους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, οι επιτελείς των δύο κυβερνητικών κομμάτων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια ομάδα επτά-οκτώ βουλευτών δεν έχει ακόμη πειστεί για την ορθότητά του και είναι πιθανό να αρνηθούν να τον υπερψηφίσουν.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ δείχνουν καθαρά πλέον ότι ασφυκτιούν από το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στα κόμματά τους και δείχνουν καθαρά ότι θα προτιμούσαν μια «ηρωική έξοδο» από τη Βουλή για να διεκδικήσουν είτε μια άλλη κομματική στέγη είτε ένα αξίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα τους κρατούσε πολιτικά «ζωντανούς» για μία ακόμη πενταετία. «Μη σας απατά η φαινομενική ηρεμία. θα περάσουμε σαράντα ημέρες αναταραχής» παρατηρούν οι παλαιότεροι στη Βουλή…
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου. Θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εντός δεκαπέντε ημερών και αμέσως μετά στην Ολομέλεια για τελική επικύρωση. Για την ψηφοφορία αυτή, το κυβερνητικό επιτελείο δεν εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η ψήφος στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο ισοδυναμεί με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Οσο διαρκεί η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η κυβέρνηση προγραμματίζει να εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Ο χρόνος αυτός επελέγη, έτσι ώστε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το κλίμα «κομματικής πειθαρχίας» που θα επικρατεί στη Βουλή λόγω του προϋπολογισμού.
Παρά την αρχική εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι οι βουλευτές αποδέχονται τις τροποποιήσεις του οικονομικού επιτελείου, τελικώς υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις που είναι πιθανό να οδηγήσουν ορισμένους βουλευτές στην απόφαση, αν όχι να καταψηφίσουν, τουλάχιστον να αρνηθούν να υπερψηφίσουν τον νέο νόμο.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αρνηθεί ψήφο σε αυτές τις διατάξεις ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β. Πολύδωρας και ενδεχομένως ο κ. Ν. Σηφουνάκης του ΠαΣοΚ, ο οποίος τονίζει ότι η ψήφος του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ώσπου να πληροφορηθεί τις τελικές ρυθμίσεις. Ερωτήματα υπάρχουν ακόμη για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Μωραΐτης, αλλά και ορισμένοι ακόμη βουλευτές της ΝΔ που αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως.

«Ο παραγκωνισμός των βουλευτών στις κρίσιμες αποφάσεις έχει δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης, το οποίο δεν ξέρουμε πού και από ποιους θα ξεσπάσει»
τονίζουν χαρακτηριστικά επιτελείς των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η απογοήτευση φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να είναι μεγαλύτερη στις τάξεις της ΝΔ, επειδή οι βουλευτές του ΠαΣοΚ με τις παρεμβάσεις τους δείχνουν να επηρεάζουν περισσότερο τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ απειλούν σε κάθε ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση και τελικώς γίνεται το δικό τους» παρατηρούν βουλευτές της ΝΔ, επιδοκιμάζοντας στην πλειονότητά τους την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

«Αν αρχίζει να εκβιάζει τις αποφάσεις το ΠαΣοΚ, μπορούμε να αρχίσουμε να εκβιάζουμε κι εμείς»
επισημαίνουν, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυξανόταν και δεν έτρεμε με την απειλή κάθε διαφοροποίησης.
Η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξει παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι με νομοθετική ρύθμιση, όπως ζητεί η τρόικα. Επειδή η κυβέρνηση φοβάται την αναταραχή που θα προκληθεί, ενώ έχει υποσχεθεί τη μερική άρση των πλειστηριασμών για κατόχους ακινήτων που είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, θα μεταθέσει αυτή την υποχρέωση για το νέο έτος. Επειδή όμως το πάγωμα των πλειστηριασμών λήγει υποχρεωτικά στις 31 Δεκεμβρίου, θα θεσπίσει νέα παράταση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μη ρισκάρει μία ακόμη ψηφοφορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.