Ο κ. Σαμαράς και το προξενιό της Ντόρας

Μπορεί τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, να είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ότι η κυβέρνηση είναι πιο ενισχυμένη, εν τούτοις κυρίαρχη είναι η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα.

Μπορεί τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, να είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ότι η κυβέρνηση είναι πιο ενισχυμένη, εν τούτοις κυρίαρχη είναι η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα. Σε αρκετούς κύκλους, επιχειρηματικούς και πολιτικούς, επικρατεί προβληματισμός μήπως προκύψει μια δοκιμασία που μπορεί να επηρεάσει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και προκαλέσει ρήγμα στη δικομματική συνεργασία.
Η οριακή κατάσταση που επικρατεί στο ΠαΣοΚ, με τους βουλευτές του να εμφανίζουν έντονα σημάδια αυτονόμησης και μη συμμόρφωσης με την κεντρική κυβερνητική γραμμή, δείχνει ότι όλα είναι ρευστά, ενώ μπροστά υπάρχει ένας γολγοθάς κρίσιμων ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθεί και συζητείται έντονα και επιχειρείται να ερμηνευθεί η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή προκάλεσε πολιτικό γεγονός από μόνη της, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, ενώ κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς –και εάν –θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα.
Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι θεωρίες και τα σενάρια για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυρίας Μπακογιάννη που ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς ώστε να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. «Η πρόταση χρειάζεται πολύ προσεκτική ανάγνωση» λένε οι πιο μυημένοι και ακυρώνουν εξαρχής την όποια προσπάθεια ανάλυσής της μέσα από τη σκοπιά της «συνωμοσιολογίας».
Με την άποψή της ότι η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμφωνούν αρκετοί στην ΚΟ της ΝΔ, οι οποίοι τονίζουν ότι επιβάλλεται να στηθούν εκ νέου γέφυρες, διότι «διακυβεύεται το μείζον».
Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να εξουδετερώσει κάθε υπόνοια για επαναφορά της θεωρίας «κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή», η κυρία Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι στον πρωθυπουργικό θώκο δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον κ. Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επικαλέστηκε την ασκούμενη πολιτική και είπε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Εξάλλου «δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό στην παρούσα χρονική στιγμή» λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και κινήσεις στο παρασκήνιο και επιμένουν ότι με τη φράση του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής επανόδου.
Τα ίδια πρόσωπα που συμμετέχουν σε πολιτικοοικονομικές συνάξεις διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι διαρκής και συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των συζητήσεων με την τρόικα. «Αν ικανοποιηθεί ο κ. Κουβέλης σε προγραμματικό επίπεδο, όλα μπορεί να γίνουν» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι για να επιστρέψει πρέπει να ικανοποιηθεί σε ορισμένα σημεία για να ενισχυθεί το «αριστερό» προφίλ της ΔΗΜΑΡ.
Και η ίδια η κυρία Μπακογιάννη δεν ανέμενε να πει αμέσως «ναι» η ΔΗΜΑΡ –παρά τη θετική στάση των κκ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού – και γι’ αυτό επανήλθε ρίχνοντας το μπαλάκι στον Πρωθυπουργό, τον οποίο και είχε αποδέκτη η πρότασή της, όπως ανέφερε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκαν από την πρόταση, η οποία υποβλήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και την έμμεση ουσιαστικά ανανέωση της εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση, με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έδιωξε κανείς τη ΔΗΜΑΡ, μόνη της έφυγε»
τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το κόμμα του κ. Κουβέλη, εφόσον το θελήσει.
Η επιλογή για κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ δεν είναι εύκολη, καθώς μπορεί να αποτελέσει, όπως λένε κεντρικοί υπουργοί, παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα στη Βουλή και άρα χρειάζεται άμεσα βοήθεια για να επιτευχθεί και ο διακηρυγμένος στόχος του κ. Σαμαρά να εξαντλήσει την τετραετία.

Εκ των πραγμάτων μια επάνοδος της ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να διαταράξει και τις σχέσεις με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι θα ξαναγίνουν τρεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η υπόθεση δεν κλείνει εδώ και θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια στο μέλλον, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως πριν από την κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη υπήρξε δημοσίευμα της «Die Welt», κεντροδεξιάς εφημερίδας του γερμανικού κατεστημένου, που αναφερόταν μεταξύ άλλων και σε ενδεχόμενη επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνασπισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.