Διπλή φορολογία στους πλούσιους ιδιοκτήτες

Διπλό φόρο στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά επί τη βάσει «εικονικών» αντικειμενικών αξιών επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειώσει τη φορολογία στους αγρότες, τους οικοπεδούχους αλλά και σε όσους έχουν ένα διαμέρισμα.

Διπλό φόρο στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά επί τη βάσει «εικονικών» αντικειμενικών αξιών επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειώσει τη φορολογία στους αγρότες, τους οικοπεδούχους αλλά και σε όσους έχουν ένα διαμέρισμα.

Από τη νέα φορολογία θα εξαιρούνται ή θα τους επιβληθεί μειωμένος φόρος οι άνεργοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Το υπουργείο Οικονομικών ως αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το νέο σχέδιο νόμου προκειμένου να δοθεί εκ νέου στα δύο κόμματα της κυβέρνησης και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Διαφορά στα έσοδα

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο θα διευρύνει τη φορολογική βάση διατηρώντας εν μέρει το «χαράτσι» του 2013 αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με αυξημένο αφορολόγητο.
Οσοι έχουν ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία θα διαπιστώσουν το 2014 μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τον φόρο ακινήτων του 2013. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για εκείνους που έχουν οικόπεδα ή αγροτεμάχια καθώς θα φορολογηθούν ουσιαστικά για πρώτη φορά. Η επιβάρυνση, ωστόσο, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης που προκάλεσε τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Οι αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν με τη νέα φορολογία ακινήτων μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές αν κάποιος αναλύσει τα έσοδα που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών με το προηγούμενο σχέδιο νόμου και με το τωρινό.
Από τη φορολογία των αστικών ακινήτων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ.) με το προηγούμενο σχέδιο θα αντλούσε ο προϋπολογισμός 2,2 δισ. ευρώ ενώ με το νέο 2,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ελάφρυνση στους ιδιοκτήτες κατοικιών θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.
Πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο προκύπτει για τους οικοπεδούχους (αναξιοποίητα ή μη εξάντληση του συντελεστή δόμησης) καθώς τα τελικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 315 εκατ. ευρώ από 789 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από τις αλλαγές.
Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων διαγράφονται φόροι 160 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αγροτικά κτίσματα (στάνες, κοτέτσια, γεωργικές αποθήκες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια) καθώς αυτά εξαιρούνται πλέον από τη νέα φορολογία.
Από την άλλη, όμως, όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 660 εκατ. ευρώ μέσω του νέου συμπληρωματικού φόρου που ουσιαστικά είναι συνέχεια του υφιστάμενου ΦΑΠ αλλά με μειωμένους συντελεστές.
Αναζητούνται ισοδύναμα

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 250 εκατ. ευρώ που η τρόικα θα ζητήσει από την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση να καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα. Μένει να φανεί αν τελικά η τρόικα θα δεχθεί αυτή την πρόταση ή θα επιμείνει για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.
Ειδικότερα, ο νέος φόρος ακινήτων θα επιβάλει χωριστά «χαράτσι» σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και πρόσθετο φόρο ΦΑΠ στο άθροισμα ατομικής ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι οι αξίες που θα υπολογιστεί ο νέος φόρος είναι «εικονικές» και ότι δεν είναι εφικτή ακόμη η ενιαία φορολόγηση της περιουσίας. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο έκτακτος φόρος των ακινήτων γίνεται μόνιμος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος φόρος θα εισπράττεται από την Εφορία και όχι από τη ΔΕΗ, ενώ για τις κατοικίες θα διαμορφώνεται από 2 ευρώ ως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης (στο προηγούμενο σχέδιο ήταν 2,3 ευρώ ως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).
Πάντως, παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης αποτελούν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης καθώς προσαυξάνουν τον φόρο. Η αδικία όμως είναι ότι οι τιμές ζώνης παραμένουν στα ύψη από το 2007 και οδηγούν σε μεγαλύτερη φορολογία.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία οικοπέδων και αγροτεμαχίων για τα μεν οικόπεδα θα ισχύουν 25 διαφορετικοί συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,3 ευρώ ως 9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η συνολική επιβάρυνση θα εξαρτάται από την τιμή ζώνης, τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, τον Συντελεστή Εμπορικότητας κ.τ.λ.
Ο βασικός φόρος για τα αγροτεμάχια θα κυμαίνεται από 1 ευρώ ως 3 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται το ακίνητο (παραθαλάσσιο, πεδινό, ορεινό κ.τ.λ.). Στον βασικό φόρο θα επιβάλλονται ειδικοί συντελεστές ανάλογα με τη χρήση ώστε να καθοριστεί ο ελάχιστος φόρος ανά στρέμμα για την περίπτωση των δασικών από 0,1 ευρώ ως 0,3 ευρώ το στρέμμα, τα βοσκοτόπια από 0,5 ευρώ ως 1,5 ευρώ το στρέμμα, οι καλλιέργειες από 2 ευρώ ως 6,6 ευρώ το στρέμμα.
Στην περίπτωση αγροτεμαχίων με κατοικία (εξαιρείται η κύρια) ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται επί 5.
Προς μείωση του φόρου μεταβίβασης
Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο φόρο μεταβίβασης. Στην Ελλάδα ο φόρος μεταβίβασης είναι 8%-10% ανάλογα με την αντικειμενική αξία ακινήτων ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός φόρος είναι κάτω από 4%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης είχε αποκαλύψει το περασμένο καλοκαίρι από το βήμα της Βουλής ότι είναι στους στόχους της κυβέρνησης η σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να κινηθεί η κτηματαγορά.

Ποιοι θα εξαιρούνται
  • Αύξηση κατά 2.000 ευρώ των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες από τον νέο φόρο ακινήτων θα προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο.
  • Ειδικότερα, για να μπορεί κάποιος να έχει έκπτωση 50% επί του φόρου ακινήτων θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά του αν πρόκειται για άγαμο να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ (από 7.000 ευρώ που ήταν το προηγούμενο σχέδιο) ενώ αν πρόκειται για παντρεμένο χωρίς προστατευόμενα τέκνα το νέο όριο θα διαμορφωθεί στις 10.000 ευρώ αντί για 8.000 ευρώ. Για τους έγγαμους με ένα παιδί το νέο όριο θα είναι 11.000 ευρώ και για δύο παιδιά 12.000 ευρώ.
  • Από τον νέο φόρο θα εξαιρούνται οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ για πάνω από έξι μήνες και οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα.
  • Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες είτε θα εξαιρούνται είτε θα πληρώνουν πολύ χαμηλό φόρο ανάλογα τα πραγματικά ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.
  • Αναμένεται να παραμείνει η προϋπόθεση ο φορολογούμενους να μην έχει στην κατοχή του ακίνητο άνω των 150 τ.μ. ενώ γίνεται προσπάθεια να απαλειφθεί ο όρος κανένα μέλος της οικογένειας να μη χρωστά σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο ούτε ένα ευρώ.

ΦΑΠ €660 εκατ. θα πληρώσουν 350.000 ιδιοκτήτες
Ο συγκεκριμένος φόρος διατηρείται με νέα κλιμάκια και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον κύριο φόρο

Περισσότερα από 660 εκατ. ευρώ φόρους θα «μοιραστούν» το 2014 περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον νέο ΦΑΠ με νέα κλιμάκια και υψηλότερο αφορολόγητο σε σύγκριση με το 2013 κατά 100.000 ευρώ για να διαμορφωθεί σε 300.000 ευρώ.
Ο συγκεκριμενος φόρος, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον κύριο φόρο που θα επιβαρύνει 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας για το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην επιβαρύνει σημαντικά τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν από το 2007 στα ύψη –το αποκορύφωμα της φούσκας των ακινήτων –είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρυνθούν με ΦΑΠ και εκείνοι με ακίνητα πραγματικής συνολικής αξίας κάτω από 200.000 ευρώ.
Παράδειγμα αδικίας νέου φόρου επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών:
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τ.μ. στο Μαρούσι έχει κληρονομήσει πατρικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη 100 τ.μ.
–Αντικειμενική αξία διαμερίσματος στο Μαρούσι: 216.000 ευρώ.
–Αντικειμενική αξία πατρικού στη Θεσσαλονίκη: 150.000 ευρώ.
Σύνολο αντικειμενικής αξίας ακινήτων: 366.000 ευρώ.
Σύνολο πραγματική αξίας ακινήτων: 260.000 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει
–Κύριο φόρο για το διαμέρισμα στο Μαρούσι.
–Κύριο φόρο για το πατρικό στη Θεσσαλονίκη.
–Πρόσθετο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 66 ευρώ επειδή το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Η μεγάλη αδικία είναι ότι αν το κράτος έβαζε φόρο επί πραγματικών αξιών και όχι αντικειμενικών, ο ιδιοκτήτης δεν θα πλήρωνε ΦΑΠ.
Οι συντελεστές του νέου ΦΑΠ θα είναι χαμηλότεροι, με τον πρώτο συντελεστή να διαμορφώνεται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής προβλέπεται να ανέλθει σε 1% για σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 800.000 εκατ. ευρώ.
Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται μείωση των βασικών συντελεστών από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με αδόμητο οικόπεδο ενός στρέμματος στην Εκάλη για το 2013 επιβαρύνεται με ΦΑΠ 11.500 ευρώ ενώ με τον νέο φόρο θα πληρώσει κύριο φόρο αστικών οικοπέδων και πρόσθετο φόρο συνολικού ύψους περίπου 15.000 ευρώ. Με βάση το προηγούμενο σχέδιο φορολογίας, ο παραπάνω ιδιοκτήτης θα επιβαρυνόταν με 27.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.