Νέες πιέσεις στην Ελλάδα από το Eurogroup – Αντιπρόταση Στουρνάρα διαρθρωτικών μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό του 2014-15, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς σχετικώς, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».

Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Στουρνάρας: Αντιπρόταση διαρθρωτικών μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.

Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Συνεχίζοντας, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και Τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroupείχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον επίτροπο Όλι Ρεν, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Η συνεδρίαση

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν δεν ήταν αρνητική για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως στα δημοσιομικά στο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παράλληλα πιθανή θεωρείται η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα αύριο Παρασκευή όπου θα μείνει σύμφωνα με πληροφορίες ως και την Τετάρτη

Δηλώσεις

Στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ο επίτροπος Όλι Ρεν.δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί».

Ο επίτροπος απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ύψος στο οποίο το Eurogroup τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για νούμερα, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αλλα σημαντικά στοιχεία των συνομιλιών είναι, όπως είπε ο Όλι Ρεν, η φορολογική μεταρρύθμιση, το να γίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «πιο αποτελεσματικό» και να προωθηθούν οι αλλαγές σε ζητήματα ανταγωνισμού.

Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Ιρλανδία και Ισπανία εκτός μνημονίων

Και οι τρεις αξιωματούχοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες βγαίνουν από τα μνημόνια. Εξάλλου, για την Κύπρο το Eurogroup εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι «σε τροχιά» ενώ υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν περάσει δύσκολες ώρες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.