Τα 7 σενάρια για την προκήρυξη της επίθεσης στο Ν. Ηράκλειο

Στο κατακόρυφο το ενδιαφέρον αλλά και η αγωνία των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη καθώς έχει καθυστερήσει η αποστολή προκήρυξης με την οποία θα γίνει η ανάληψη ευθύνης για την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου με θύματα δύο μέλη της και άλλο έναν σοβαρά τραυματία.

Στο κατακόρυφο το ενδιαφέρον αλλά και η αγωνία των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη καθώς έχει καθυστερήσει η αποστολή προκήρυξης με την οποία θα γίνει η ανάληψη ευθύνης για την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου με θύματα δύο μέλη της και άλλο έναν σοβαρά τραυματία. Έχοντας περάσει περίπου δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και οι αστυνομικοί προχωρούν σε αρχικούς συνδυασμούς αλλά και σενάρια για αυτή την «καθυστέρηση».
Όπως επισημαίνουν, «η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» που θεωρείται μία από τις υποψήφιες για την ανάληψη της ευθύνης έχει δημοσιοποιήσει τα κείμενα με τα οποία «υπέγραφαν» τις τέσσερις επιθέσεις της το ανώτερο μέχρι έξι-επτά ημέρες. Υπάρχει ήδη υπέρβαση αυτού του χρονικού ορίου και αυτό μας προβληματίζει. Σε άλλες ένοπλες οργανώσεις όπως η Συνωμοσία, ο Επαναστατικός Αγώνας ή η ΟΛΑ υπήρξε πολλές φορές χρονική απόσταση του κτυπήματος με το κείμενο ανάληψης της ευθύνης. Όταν ο Επαναστατικός Αγώνας είχε προχωρήσει σε επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας, είχε στείλει προκήρυξη 11 ημέρες αργότερα. Και αυτές οι διαφορές χρονικής φάσης ίσως μπορεί να μας δείξουν πολλά».

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν επτά πιθανοί λόγοι καθυστέρησης αποστολής του κειμένου ανάληψης το οποίο πάντως αναμένεται από στιγμή σε στιγμή:
ΠΡΩΤΟΝ: Τα μέλη της άγνωστης οργάνωσης που σκότωσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να περιμένουν να προσαρμόσουν το κείμενό τους σε αναφορές και δημοσιεύματα που ακολούθησαν την επίθεση. Όπως και να συνεκτιμήσουν στα δεδομένα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του κτυπήματος όπως και στις μεταγενέστερες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Επιπλέον δεν αποκλείεται το κείμενο να συνοδεύεται από κάποιο άλλο ντοκουμέντο, επίδειξης ισχύος της νέας οργάνωσης όπως είχε κάνει παλιότερα η «Σέχτα».
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Να υπάρχει λόγω αποστάσεων και απομακρυσμένων «κρησφύγετων» ή για κάποιον άλλο λόγο δυσπραγία ή αδυναμία άμεσης αποστολής της προκήρυξης.
ΤΡΙΤΟΝ: Να έχει ανακύψει ζήτημα με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα διαδικτυακοί τόποι του αντιεξουσιαστικού χώρου οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σχετικά ηλεκτρονικά κείμενα ή να υπάρχει κάποιο κώλυμα στην αποστολή του κειμένου σε έντυπο.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν στην επίθεση ίσως να έχουν δεχθεί «πίεση» από κάποια άγνωστη πλευρά έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό τους και να μένουν αδρανείς.
ΠΕΜΠΤΟΝ: Για λόγους άγνωστης τακτικής να έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν σημαντικά την αποστολή του κειμένου, όπως εξάλλου έπραξε και η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε τον Ιανουάριο του 2013 στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών, γράφοντας: «Περιμέναμε να ωριμάσει η ενέργεια στη συνείδηση των πολιτών».
ΕΚΤΟΝ: Να έχει ανακύψει κάποιο ζήτημα στο εσωτερικό της οργάνωσης σχετικά με το περιεχόμενο του κειμένου, την ανάληψη της ευθύνης αλλά και σε σχέση με την εξέλιξη της επιχείρησης.
ΕΒΔΟΜΟΝ: Κάτι που θεωρείται σχετικά απίθανο: Η συγκεκριμένη αιματηρή ενέργεια να μείνει επί μακρόν «ορφανή» όπως έχει συμβεί για διαφόρους λόγους στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη το 2004 στην Κηφισιά και στη βομβιστική επίθεση του 2010 στα Πατήσια με τον θάνατο 15χρονου Αφγανού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.