Κατά 32% υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013 σε ετήσια βάση, καθώς η ύφεση να συνεχίζει να πλήττει δραματικά τον κατασκευαστικό κλάδο.

Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα, ο όγκος των αδειοδοτούμενων κατασκευών ανήλθε στα 8,2 εκατ. κυβικά μέτρα το πρώτο οκτάμηνο έναντι 11,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τον Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα σημειωσε μείωση κατά 10,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκδόθηκαν μόλις 1.083 άδειες.

Ο κλάδος των κατασκευών έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την εξαετή ύφεση και τα μέτρα λιτότητας που έχουν περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού.

Ενδεικτικό της δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου είναι ότι ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο οκτάμηνο αντιστοιχεί μόλις στο 14% του όγκου του αντίστοιχου διαστήματος του 2006.

Από το 2008, όταν η οικοδομική δραστηριότητα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, έχουν χαθεί οι μισές περίπου θέσεις εργασίας στις κατασκευές.