Πολιτικό φρένο στις απαιτήσεις της τρόικας

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι fast track αλλά μια μακρά διαδικασία». Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος περιέγραφε την εν εξελίξει συζήτηση της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι fast track αλλά μια μακρά διαδικασία». Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος περιέγραφε την εν εξελίξει συζήτηση της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι δύο πλευρές δείχνουν να μη βιάζονται ιδιαίτερα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν χρόνο, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν και ο κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βγει αλώβητη και σε καμία περίπτωση δεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Την ίδια αίσθηση έχει και ο βασικός του σύμμαχος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, με τον οποίο έχουν χαράξει κοινή στρατηγική και έχουν θέσει και τις «κόκκινες γραμμές» έναντι της τρόικας.
Ολοι σχεδόν οι συνομιλητές του επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει τόσο σίγουρος που οδηγεί στην εκτίμηση πως ο ίδιος έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ποιες είναι αυτές; Οχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και αύξηση της φορολογίας.
«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται» είναι μια ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πατριάρχη της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Στο πρωθυπουργικό γραφείο στέκονται στο δεύτερο σκέλος της και μιλάνε για τις παρασκηνιακές κινήσεις που κάνει ο κ. Σαμαράς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου επέλεξε να δημοσιοποιήσει μία από αυτές: την προ ημερών μακρά τηλεφωνική συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να δείξει ότι διεξάγεται και πολιτική διαπραγμάτευση παράλληλα με τις συζητήσεις που κάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς.
Εξάλλου για τον κ. Σαμαρά οι επαφές και οι συζητήσεις που γίνονται και θα γίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι αυτές που θα καθορίσουν εν τέλει και τη στάση της τρόικας. Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι επικεφαλής της τρόικας επιδεικνύουν μια περίεργη στάση, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αμφισβητώντας τα θετικά οικονομικά στοιχεία.
Στα θετικά στοιχεία στέκεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, που έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού, παρά τις ενστάσεις και την κριτική από τμήμα της ΝΔ. Ο κ. Στουρνάρας επιμένει σε όλους τους τόνους –το επεσήμανε και στην τρόικα –ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα και θα ρίξει το βάρος στην είσπραξη φόρων και εισφορών.
Οι επικεφαλής της τρόικας κινούνται πολλές φορές με μονομέρεια και με απίστευτο δογματισμό, όπως έπραξαν και προ ημερών με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Πόουλ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έφθασε στο σημείο να εξοργίσει 40 κεντρικούς υπηρεσιακούς παράγοντες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στη συνάντηση που είχαν.

«Πάρτε τους από εδώ»
ήταν το μήνυμα των ελλήνων τεχνοκρατών που βρίσκει υποστήριξη από πολλούς, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ακούγονται επικριτικά σχόλια για τους τροϊκανούς (persona non grata χαρακτήρισε τον Τόμσεν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης) και υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης (π.χ., ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος) και βουλευτές (π.χ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης) που θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρχει πολεμικό κλίμα κατά της τρόικας και ο κ. Σαμαράς επιμένει σε όλους τους τόνους –το έχει αναφέρει και στους συνομιλητές του εκτός Ελλάδος –ότι δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση.
Παράλληλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τη λύση δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες της τρόικας (Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς) αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, οι οποίοι θα καθορίσουν και την τελική στάση των πιστωτών έναντι της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς συνιστά χαμηλούς τόνους, υπομονή και ψυχραιμία και δείχνει να μη βιάζεται, τουλάχιστον την παρούσα χρονική περίοδο. Επιμένει ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ενώ βασικό όπλο του, όπως λέει, είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα, θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, όπως και το ιδιότυπο μπρα ντε φερ της τρόικας με τους υπουργούς. Πίεση μεγάλη δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς, όπως προκύπτει από «διαβαθμισμένες» πληροφορίες, οι μεγάλες δόσεις τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τον EFSF δεν αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του 2013. Παράλληλα, για ορισμένα κρίσιμα θέματα η λύση μετατίθεται για το τέλος του έτους, όπως π.χ. το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Συνάντηση με τη Μέρκελ
Στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο που θα καθορίσουν και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που κάνει η τρόικα στην Αθήνα με τους υπουργούς. Την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στο Παρίσι για τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας.
Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους βασικούς παίκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα συναντηθεί και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο θα ζητήσει στήριξη, στο πλαίσιο της συμμαχίας του Νότου. Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει ανοικτή γραμμή με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και συνομιλεί και με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.
Η βασική συνάντηση όμως είναι αυτή με την κυρία Μέρκελ, η οποία πιθανότατα θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός για τηνετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche» και στην οποία θα είναι βασικός ομιλητής.
Στη συγκεκριμένη σύναξη θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Λέτα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα, πιο ουσιαστική όμως, συνάντηση με την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού πρώτα ορκισθεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.