Υστερα από εξαετή ύφεση, τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης, ξεπερνώντας μάλιστα σε διάρκεια ακόμη και τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ το 1929, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» σε ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων που δείχνουν να ωριμάζουν, παράλληλα με την ενίσχυση των εξωστρεφών τομέων της οικονομίας (επί μέρους μεταποιητικοί κλάδοι, αγροτικά προϊόντα και, κυρίως, τουρισμός), θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα, επιτρέποντας μάλιστα το επόμενο έτος μία ομάδα ισχυρές ελληνικές εταιρείες να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο είτε μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.

Ενώ η δημοσιονομική ασφάλεια, η ενίσχυση της ρευστότητας, η περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις επενδύσεις και οι καταλύτες (όπως αποκαλούνται) ανάπτυξης (π.χ. αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) βρίσκονται στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε η οικονομία να βγει από τη στενωπό, ορισμένες μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια ουσιαστική μεταβολή του οικονομικού κλίματος. Τον Νοέμβριο αναμένεται να «κλείσει» π.χ. η πώληση του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, με μεγάλο φαβορί τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της εισηγμένης στον NYSE Costamare και του «Costa Navarino» της Πύλου.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού με τους τέσσερις «μνηστήρες» της αθηναϊκής Ριβιέρας, τη Lamda του Σπύρου Λάτση, το Κατάρ και τις επιχειρήσεις από το Ισραήλ (Εlbit) και τη Βρετανία (London Regional), να έχουν τις ίδιες πιθανότητες, αν και ενθαρρύνονται οι συνεργασίες, δεδομένου ότι η επένδυση θα φθάσει τα 8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4% του ΑΕΠ της χώρας. Καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, προβλέπεται ότι θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενισχύοντας το ετήσιο ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5%. Πέρα από την οικιστική και εμπορική χρήση, που αναμένεται να δημιουργήσει ουσιαστικά μια νέα… πόλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός δεν αποκλείει τη φιλοξενία και πανεπιστημίου.
Παράλληλα αναμένεται η επιτάχυνση της ανάπλασης του Φαλήρου (λειτουργία παράκτιου μετώπου, νέα προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά, καθώς και νέες επενδύσεις fast track ύψους 3 δισ. ευρώ). Το αμέσως επόμενο διάστημα επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί μια σημαντική επένδυση της Microsoft (υποστηρικτική των δραστηριοτήτων της), εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν, και τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί ήδη στη χώρα ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσουν πολλαπλασιαστικά την οικονομία»
σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης. Ειδικότερα, ο αγωγός TAR, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη ΝΑ Ευρώπη. Οι νέες επενδύσεις fast track, Ιτανός Γαία στην Κρήτη, Kilada Hills στην Αργολίδα και Pravita στη Χαλκιδική, ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα από τις εξαγορές της Hellas Sat, του ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ, ενώ οι τελευταίες δραστηριότητες ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Οι τοποθετήσεις των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ προέρχεται από χρήματα του εξωτερικού.
Να σημειωθεί ότι στις επενδύσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται αυτές που έχουν ανακοινωθεί από κολοσσούς όπως η HP, η ZTE, η Huawei, η Phillip Morris, η Vodafon κ.ά., που θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά οι αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς που γίνονται τώρα, στο πλαίσιο της ρύθμισης για τη χορήγηση αδειών παραμονής. Εξίσου κρίσιμος παράγοντας σχετικά με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα θεωρούνται οι τοποθετήσεις ξένων funds σε ομόλογα του Δημοσίου, καθώς στρώνουν ουσιαστικά τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές, ενώ συνέβαλαν στη μείωση του spread.
Την ίδια ώρα οι καθαρές εισροές κεφαλαίων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Χρηματιστήριο άνω του 1 δισ. ευρώ εφέτος, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε μία ομάδα ισχυρών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίων χρηματοδοτούμενες από την αγορά. Στις αρχές του 2014 αναμένεται π.χ. η αύξηση κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ της Eurobank. Τα funds Fairfax, Apollo, Eaglevale, Third Point Rothschild και Cοrsair Capital ενδιαφέρονται να καλύψουν την αύξηση. Κύριος στόχος των ξένων funds είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μετόχου μειοψηφίας, ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει και τη διοίκηση της τράπεζας. Από την άλλη, αν και ακούγονται φωνές για πιέσεις πώλησής της σε ξένη τράπεζα, τα δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για μια τέτοια εξέλιξη.
Χρηματοδότηση από την αγορά θα επιδιώξουν οι μεγάλες εταιρείες
Με 800-900 εκατ. ευρώ ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Συνολικά το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι ένα έτος ποιοτικότερης χρηματοδότησης των μεγάλων ελληνικών εταιρειών από την αγορά μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, με χαμηλότερα όμως επιτόκια. Οι τράπεζες εξάλλου, καθώς ακόμη και η τρόικα ενθάρρυνε την τάση περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης, για να ενισχυθεί ο αποπληθωρισμός, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σημαντική χρηματοδότηση της οικονομίας χωρίς επιστροφή των καταθέσεων ή φθηνή χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά. Μάλιστα υπήρξαν προτάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο –παρά την αντίθετη γνώμη της τρόικας –για αμνηστία σε περίπτωση επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς εκτιμούσαν ότι αν μόνο ένα μέρος γύριζε πίσω (υπολογιζόταν σε 15 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ) θα μπορούσε να ενισχύσει πολλαπλασιαστικά την οικονομία που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα με κεφάλαια 800-900 εκατ. ευρώ θα λειτουργήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Ιnstitution for Growth in Greece – IfG), το οποίο θα παράσχει δανειακή χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, μετοχικό κεφάλαιο σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και δανειακή ή κεφαλαιακή χρηματοδότηση για έργα υποδομής. Η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) θα κυμανθεί στα 250 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει 350 εκατ. ευρώ, η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW αναμένεται να επενδύσει ως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και το Ταμείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας. Η έδρα του Ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, ενώ το μάνατζμεντ θα ανατεθεί σε επενδυτική εταιρεία. Τέλος, η εκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσε να ενισχύσει επίσης καταλυτικά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ