Στα ύψη ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος και φουντώνει η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Το πολιτικό κλίμα φορτίζεται και πάλι με μεγαλύτερη ένταση, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
«Πλήρης εφαρμογή των νόμων – τέρμα στην παρανομία». Αυτό είναι το βασικό δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου όπως μεταδίδεται και με βάσει αυτό έγινε και η επέμβαση της Αστυνομίας, που έχει ένα υψηλό βαθμό πολιτικής επικινδυνότητας.
Η κυβέρνηση, μετά από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία είχαν σταλεί αρκετά τελεσίγραφα για να εκκενωθεί το κτίριο, έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσει η αστυνομική επιχείρηση.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος ήταν πλήρως ενήμεροι για την επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε παρουσία Εισαγγελέα και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου ήταν σε πλήρη συνεννόηση.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όλα έγιναν για να τελειώσει μια παράνομη πράξη, αυτή της κατάληψης ενός δημόσιου κτιρίου, ενώ διευκρινίζεται πως είχε ζητηθεί πολλές φορές να αποχωρήσουν οι απολυμένοι από το ραδιομέγαρο.
Παράλληλα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι καθημερινά το δημόσιο ζημιωνόταν με την κατάληψη, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μην καλυφθεί η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος στη συνέχεια, στις πολλές παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ, είπε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε με νομιμότατο τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επιλογής της να κλείσει η ΕΡΤ είναι νομικά ισχυρή και επικαλείται την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας που είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού σκέλους, έλαβε την εντολή να επιδειχθεί ψυχραιμία και να αποφευχθούν ακρότητες. Γι’ αυτό και επελέγη να παραστεί Εισαγγελέας, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να υπάρξουν επεισόδια.
Από την πλευρά της Εισαγγελίας μεταδίδεται ότι υπεβλήθη αίτημα χθες το βράδυ από την ΓΑΔΑ να παραστεί Εισαγγελέας για να απευθυνθούν συστάσεις στους εργαζομένους ώστε να αποχωρήσουν και να μην προχωρήσει η διαδικασία του αυτοφωρου.
Στην κυβέρνηση αναζητούσαν εδώ και καιρό το χρόνο που θα κινούνταν οι διαδικασίες εκκένωσης των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΡΤ, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση, κ. Π. Καψής έχει επισημάνει έγκαιρα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατη η κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.
Βέβαια, ο ίδιος είχε τονίσει πολύ νωρίς ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα το πώς και πότε θα εκκενωθεί το κτίριο και να αποδοθεί ο χώρος στο Δημόσιο για να προχωρήσει και το έργο του εκκαθαριστή κ. Γκ. Μάναλη.
Πριν περίπου τρεις εβδομάδες, 32 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στον κ. Καψή, ζητώντας να υπάρξει…ανακατάληψη του ραδιομεγάρου. Απαντώντας ο κ. Καψής, υπογράμμισε ότι «η κατάληψη του κτιρίου της πρώην ΕΡΤ είναι παράνομη, αδικαιολόγητη και η συνέχισή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρόσθετο κόστος στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης», καθώς λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης «είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με ιδιώτες για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη».