Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να μη χαθεί το εξάμηνο. Ο υπουργός Παιδείας κινείται δικαστικά σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), εφόσον ούτε οι πρυτάνεις ούτε τα Συμβούλιά τους έχουν πράξει κάτι ανάλογο ως σήμερα.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Παιδείας, «εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων».
Για αυτοδίκαιη αργία οι 276 που δεν απογράφηκαν
Επίσης άρχισε και η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν για να αξιολογηθούν μαζί με τους 1.692 συναδέλφους τους που απογράφησαν αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.
Πυρετώδεις ετοιμασίες για έναρξη του εξαμήνου
Πρόγραμμα εξετάσεων και παράλληλα πρόγραμμα μαθημάτων συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που από τη Δευτέρα αρχίζουν μαθήματα για να μη χαθεί το εξάμηνο. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι καθηγητές της Φιλοσοφικής σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών επίσης καταρτίζουν πρόγραμμα για να ξεκινήσουν μαθήματα από τη Δευτέρα, ενώ είναι πιθανόν να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οι άλλες σχολές του.
Ταυτόχρονα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου διέταξε την Τετάρτη συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση για τα θέματα φύλαξης του ιδρύματος, καθώς τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη μείωση των φυλάκων του αλλά και τις καταλήψεις στις πύλες εισόδου έχουν γίνει καταγγελίες για είσοδο στον χώρο ατόμων που δεν ελέγχονται, όπως και να διερευνηθεί γιατί δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας κατά την απεργία.
Από την πλευρά της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης και η Σύγκλητος ανακοίνωσαν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαίουν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».
«Η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς τόσο εγγράφως όσο και προφορικά. Ειδικότερα έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί –ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις την 17.8.2013, 4.10.2013 και 1.11.2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8.8.2013– όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.
«Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος και πάλι θα κάνουν το καθήκον τους προκειμένου να υπερβεί το αδιέξοδο και το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί ακώλυτα στην ακαδημαϊκή αποστολή του. Πρέπει όμως και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι με εισαγγελικές παραγγελίες, διαρροές στον Τύπο και ύβρεις κατά του Πανεπιστημίου και των θεσμικών οργάνων του δεν επιλύονται τα προβλήματα» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Επιστολή διευθυντή προσωπικού
Από την πλευρά του ο διευθυντής διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Φωτόπουλος απηύθυνε την Τετάρτη ανοικτή επιστολή στα μέλη του Ιδρύματος. Σε αυτήν αναφέρεται σε όλες τις κινήσεις που έκανε ως σήμερα το υπουργείο Παιδείας και αναφέρει ότι η πολιτική του με τον περιορισμό των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος οδηγεί μακροπρόθεσμα στην υποβάθμισή του και των σπουδών που παρέχει.
«Πολλές φωνές ακούγονται να εστιάζουν στο άνοιγμα του πανεπιστημίου και να ζητούν ευθύνες. Μετά την παραπάνω ανάλυση, γίνεται φανερό πού βρίσκονται οι ευθύνες και ας αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Απορία προκαλεί η εμμονή του υπουργείου Παιδείας στην αποψίλωση του πανεπιστημίου από προσωπικό και τη στήριξη της λάθους διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι είναι μνημονιακή επιταγή. Αν είναι για λόγους δημοσιονομικούς, μετά τη δήλωση της πρυτανείας ότι θα ζητούσε ακόμη και μείωση της χρηματοδότησης, αλλά όχι του προσωπικού, παύει να ισχύει» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.
«Στην περίπτωσή μας φαίνεται ότι υπάρχει εφαρμογή νόμου που προβλέπει αναδιάρθρωση των δομών λειτουργίας με τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης. Το υπουργείο Παιδείας και οι συντάκτες της έκθεσης δεν συνεργάστηκαν ή δεν έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων που είναι οι διοικούντες το Πανεπιστήμιο, π.χ. πού στηρίχθηκαν για να πουν αν υπάρχει περίσσευμα ή έλλειμμα βιβλιοθηκονόμων ή μηχανικών; γεωτεχνικών ή λογιστών; κηπουρών ή γραμματέων; Η λύση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι οι υπό αργία, συνταξιοδότηση και διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά η ανάκληση των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας που στηρίζονται στο λάθος» καταλήγει.