Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» στην οποία βρίσκεται το επίμαχο νομοθέτημα, οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Τσιάρας, Θ. Λεονταρίδης και Αλ. Κοντός με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης.
Όπως επισημαίνουν, πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η κατοχή και χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της και τονίζουν ότι η αγροτική-παραγωγική γη αποτελεί εθνικό, δημόσιο αγαθό, καθώς είναι ο βασικός συντελεστής-κεφάλαιο της πρωτογενούς παραγωγής για την εξασφάλιση σε πρώτο στάδιο της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας.
Σχετικά με τους συντελεστές θέσης των αγροτεμαχίων, τις διακρίσεις ανάμεσα σε καλλιέργειες, τη φορολόγηση των κτισμάτων εντός της αγροτικής γης, τους συντελεστές απομείωσης επιφανειών, καθώς και την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε εγκαταλελειμμένα, μισογκρεμισμένα και ατελή στην κατασκευή τους σπίτια στην ύπαιθρο, τονίζουν ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου ενδεχομένως να κριθούν αντισυνταγματικά και ως αντιβαίνοντα τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Προειδοποιούν» δε, ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει για εισπρακτικούς και μόνο λόγους στην επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων στις αγροτικές εκτάσεις, οι βουλευτές ζητούν το ποσό του φόρου να είναι «συμβολικό» (ιδιαίτερα χαμηλό) και μόνο για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι οι αγρότες δεν συμβάλουν στα φορολογικά βάρη.
Παράλληλα, τονίζουν πως μπορεί το μέτρο να έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, δηλαδή να συνδυαστεί με μειώσεις ή και κατάργηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κλήρος και να μειωθεί ο αριθμός των ακαλλιέργητων, χέρσων και σχολαζουσών εκτάσεων. Όπως τονίζουν, εξάλλου, η επιβολή «εύκολων» ταμιακών μέτρων, για εισπρακτικούς και μόνο σκοπούς, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό πληθυσμό και πληθώρα προβλημάτων στην εν γένει λειτουργία της πρωτογενούς παραγωγής. «Σπέρνοντας ανέμους, μόνο θύελλες θερίζεις», επισημαίνουν.