Πού αναζητούν τον ψυχρό εκτελεστή

«Αναθεωρούμε όλο το δόγμα ασφαλείας. Φοβόμαστε νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών, οικονομικών παραγόντων αλλά και εναντίον αστυνομικών στόχων.

«Αναθεωρούμε όλο το δόγμα ασφαλείας. Φοβόμαστε νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών, οικονομικών παραγόντων αλλά και εναντίον αστυνομικών στόχων. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πλέον επιστρέφει εφιάλτης παρόμοιος με τη «17Νοέμβρη» και ίσως ακόμη χειρότερος. Οι δράστες της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι φανερό ότι έχουν κάνει την προσωπική υπέρβασή τους και έχουν πλέον το υπόβαθρο να προχωρούν σε σειρά δολοφονιών. Και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα στο εγχώριο αντάρτικο πόλης αφού τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες οργανώσεις είχαν σχετικές αναστολές για αιματηρές επιθέσεις. Ξέραμε εδώ και καιρό ότι στον χώρο του αντάρτικου πόλης υπήρχε μια κινητικότητα και προεργασία για αναβαθμισμένα χτυπήματα. Ηταν φανερό ότι ετοιμαζόταν κάτι πολύ «μεγάλο» για τα δεδομένα του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Ημασταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και περιμέναμε το χτύπημα…».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη λίγες ώρες μετά τη δολοφονία –το απόγευμα της Παρασκευής –των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, του Μάνου Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη, έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.
Τι έδειξε η βαλλιστική


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η επίθεση με τους δύο νεκρούς και τον έναν τραυματία ανοίγει έναν νέο κύκλο αίματος και επαναφέρει το καθεστώς του τρόμου με τον φόβο του επόμενου χτυπήματος της οργάνωσης.
Ετσι, ήδη μελετώνται πάλι νέα μέτρα ασφαλείας, αντίστοιχα αυτών που λαμβάνονταν τη δεκαετία του ’90 όταν υπήρχε σωρεία αιματηρών επιθέσεων από τις οργανώσεις «17 Νοέμβρη» και τη συνένωση των οργανώσεων «ΕΛΑ» – «1η Μάη». Οι αστυνομικοί μιλούν μάλιστα για την επίθεση με τον πιο μακάβριο απολογισμό –δύο νεκροί και ένας τραυματίας –στα χρονικά του εγχώριου αντάρτικου πόλης, από το 1975 που ξεκίνησε τη δράση του μέχρι σήμερα.
Η «17 Νοέμβρη» είχε σκοτώσει σε επίθεση τον Ιανουάριο του 1980 στο Παγκράτι τον υποδιευθυντή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου και πυροβόλησε τον οδηγό του Σωτήρη Σταμούλη που πέθανε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Ακόμη, τον Φεβρουάριο του 1985, είχε σκοτώσει στο Κολωνάκι τον εκδότη Νίκο Μομφεράτο και τον οδηγό του Γιώργο Ρουσσέτη. Επιπλέον είχε προχωρήσει σε 15 τουλάχιστον επιθέσεις με νεκρό ή και αρκετούς τραυματίες. Ομως ποτέ τέτοιου είδους έκτασης αιματηρή επίθεση, με τέτοιον τραγικό απολογισμό, παρ’ ότι πολλά χτυπήματά της ήταν παρακινδυνευμένα και είχαν απειληθεί οι ζωές πολλών προσώπων.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τα δραματικά βίντεο της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής -από το κλειστό κύκλωμα των γραφείων –όπου ένας από τους δράστες, κρατώντας πιστόλι, πυροβολεί τουλάχιστον πέντε φορές από κοντά και από πάνω τους, και μάλιστα ενώ είναι πεσμένοι στο έδαφος. Ακόμη, έχουν κύριο στόχο να διευκρινίσουν τι ακριβώς είχε συμβεί με τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποίησαν οι δράστες και η οποία, σύμφωνα με τον αριθμό που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες, δεν έχει δηλωθεί κλεμμένη. Ομως ο ιδιοκτήτης της είναι άφαντος το τελευταίο διήμερο και αναζητείται. Ωστόσο ερευνάται το ενδεχόμενο οι πινακίδες να ήταν πλαστές. Παράλληλα τα πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για τους βαλλιστικούς ελέγχους έδειξαν ότι το όπλο της επίθεσης δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια και ήταν μάρκας Zastava.
Τα σενάρια και οι οργανώσεις


Με βάση αυτό το εύρημα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανό την ευθύνη της επίθεσης να αναλάβει μία νέα οργάνωση ή κάποια παλαιότερη μικρού βεληνεκούς. Λίγες ώρες μετά την επίθεση το σενάριο που κυριαρχούσε, επίσης, στους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι να πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» η οποία από τις αρχές του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010 είχε προχωρήσει σε τέσσερις επιθέσεις από τις οποίες οι δύο ήσαν οι δολοφονίες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Επιπλέον, η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.
Οπως έλεγαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «παρ’ ότι η Σέχτα δεν έχει εμφανισθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μας προβλημάτιζαν ιδιαίτερα. Οπλο Zastava, όμοιο με αυτό που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, απεικονιζόταν στο οπλοστάσιο της οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Τέτοιου είδους ευρήματα 15 ως 25 καλύκων και τέτοιες περιπτώσεις εν ψυχρώ δολοφονιών είχαμε και στις περιπτώσεις των δύο αιματηρών επιθέσεων με θύματα τους Σ. Γκιόλια και Ν. Σάββα. Επιπλέον, σε πρόσφατα κείμενα της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» υπήρχαν δύο φορές αναφορές για επανεμφάνιση της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» για αναβίωση του εγχωρίου αντάρτικου πόλης. Είχαμε την εκτίμηση ότι ορισμένα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί για άλλα αδικήματα, όμως δεν αποκλείουμε τίποτα για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μετά την επίθεση κατά του Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2013 η οργάνωση έγραφε στην προκήρυξή της ότι «η Σέχτα Επαναστατών δεν θα αφήσει ούτε ένα χιλιοστό ασφαλούς εδάφους στη ζωή σας. Τα όπλα μας είναι γεμάτα και έτοιμα να «μιλήσουν»… Αν τα επιχειρήματα κάνουν τον ιδρώτα να κυλάει, οι αποδείξεις θα κάνουν να χυθεί αίμα…». Πλέον δεν μιλάμε για ένοπλη προπαγάνδα, αλλά την εφαρμόζουμε στην πράξη». Ομως από τότε δεν είχε εμφανισθεί ξανά… Ωστόσο, με βάση αυτή την εκδοχή, οι αστυνομικοί προβληματίζονται γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε όπλο-σφραγίδα.
Η περίπτωση Μαζιώτη


Οι αστυνομικοί εξέτασαν ακόμη σαν ιδιαίτερα σοβαρό το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) που είχε αναλάβει την ευθύνη –με καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών –για τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού στις 14 Ιανουαρίου 2013. Τότε η οργάνωση στην προκήρυξή της σημείωνε ότι «κλείνουμε με την υπόσχεση προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, ότι την επόμενη φορά θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί». Ομως η μη χρήση καλάσνικοφ –με βάση την ανάλυση των καλύκων –στην επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής μείωσε τις πιθανότητες η επίθεση της Παρασκευής να διευκρινισθεί αν προέρχεται από την ΟΛΑ…
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανόν ότι στην οργάνωση αυτή δίνει παρών ο άφαντος 42χρονος αντιεξουσιαστής Νίκος Μαζιώτης που θεωρείται ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που έδρασε από το 2003 ως το 2010.
Ανησυχητικές ομοιότητες


Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν ότι η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχει εξαιρετικές ομοιότητες με εκείνη –στις 5 Ιανουαρίου 2009 –κατά της δύναμης των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του Διαμαντή Μαντζούνη. Η επίθεση αυτή ήταν ανταποδοτική για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη 2008 στα Εξάρχεια. Τότε στο σημείο της επίθεσης είχαν βρεθεί 27 κάλυκες. Ηταν η πρώτη αιματηρή επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα ο οποίος ανέφερε στην προκήρυξή του ότι «είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάιο του 2007, όταν με προκήρυξή μας αναλαμβάναμε την επίθεση στο 2ο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας, ότι θα απαντήσουμε δυναμικά αν οι δολοφόνοι τραβήξουν όπλο και πυροβολήσουν». Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά ότι «εμείς έχουμε ευαίσθητα συνειδησιακά αντανακλαστικά και αντιδρούμε έντονα μπροστά στις εγκληματικές προκλήσεις των φρουρών του καθεστώτος».
Ο Νίκος Μαζιώτης, που παραμένει άφαντος από τον Ιούνιο του 2012, φέρεται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. να είχε αναμειχθεί σε πέντε ληστείες τραπεζών (στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στην Ακράτα, στη Νεμέα και στις Σπέτσες) για τη χρηματοδότηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης με 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σε αυτές τις ληστείες οι δράστες κρατούσαν όπλα Glock που δέχονται σφαίρες των 9 mm, σαν κι αυτές που βρέθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Το τελευταίο τρίμηνο η ΕΛ.ΑΣ. φοβόταν χτύπημα από την ομάδα του Νίκου Μαζιώτη και η πρόσφατη αποστολή ηλεκτρονικού κειμένου για τον θάνατο του Παύλου Φύσσα και το «ζήτημα» της Χρυσής Αυγής είχε μεγεθύνει τις ανησυχίες για επίθεση από μια νέα οργάνωση που σχετίζεται με αυτόν. Οι αστυνομικοί, λοιπόν, δεν μπορούν να αποκλείσουν την περίπτωση το Zastava να είναι ένα από τα νέα όπλα της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχει εξαιρετικές ομοιότητες και με την επίθεση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες γάζωσαν το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών αστυνομικών. Η οργάνωση ΟΠΛΑ που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή δεν εμφανίστηκε πάλι. Ομως τότε υπήρχε ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης αφού δεν υπήρχαν στοχευμένα πυρά και η περιοχή γέμισε από περίπου 100 κάλυκες από τους τέσσερις τουλάχιστον δράστες που γάζωναν αδιακρίτως το κτίριο με καλάσνικοφ και ένα πιστόλι των 9mm. Ομως τότε είχε χρησιμοποιηθεί και όπλο των 9 mm που επίσης προβληματίζει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Τα θύματα
Φίλοι και στο Facebook

Μαζί στη Χρυσή Αυγή αλλά και κοινοί φίλοι στο Facebook ήταν ο 22χρονος Μάνος Καπελώνης (δεξιά) και ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Λίγες πληροφορίες είχε στο προφίλ του, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μάνος Καπελώνης. Εκτός από φωτογραφίες και μερικές αναρτήσεις, οι μόνες προσωπικές πληροφορίες που δίνονται είναι ότι σπούδασε στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο και ζούσε στην Αθήνα ενώ ήταν «φίλος» με τον Γιώργο Φουντούλη.
Περισσότερα στοιχεία δίνει ο Γιώργος Φουντούλης, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν σε σχέση και ότι τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου. Στο προφίλ του στο Facebook πληροφορεί επίσης ότι εργαζόταν εφέτος στην υποδοχή και στην εξυπηρέτηση πελατών στο κλαμπ «Deep Inside», στην οδό Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο. Ηδη στον «τοίχο» του, φίλοι του αφήνουν μηνύματα με τα οποία τον αποχαιρετούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.