Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση. Οι πληροφορίες θέλουν η καθυστέρηση αυτή στη δημοσιοποίησή του να οφείλεται σε ενστάνσεις της τρόικας.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση. Οι πληροφορίες θέλουν η καθυστέρηση αυτή στη δημοσιοποίησή του να οφείλεται σε ενστάνσεις της τρόικας.

«Το νομοσχέδιο ουσιαστικά, εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ» και ολοκληρώνει τον κύκλο «νοικοκυρέματος» του Ασφαλιστικού, εξοπλίζοντας τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητά τους, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.

Τονίζει δε ότι εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη.

Ο ακριβής τίτλος του νομοσχεδίου είναι ««Αύξηση προσωρινής σύνταξης, Βελτίωση όρων συνταξιοδότησης αγροτών, Ρύθμιση τραπεζικών επιδοτούμενων δανείων πρώην ΟΕΚ, Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, Πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο σημείωμά του, με το οποίο καλεί τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης τονίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές».

Επειδή, συνεχίζει σε επιθετικό τόνο «δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Επειδή δεν νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με ‘το ζύγι και το μάτι’, να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα «χαμένα» τους έσοδα».

Επαναλαμβάνει δε ότι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής –με όποια μορφή έχει- αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας.

Το παρόν νομοσχέδιο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνει, λειτουργεί συμπληρωματικά με τις μείζονες μεταρρυθμιστικές τομές και τις νέες πληροφοριακές υποδομές («Ήλιο», «Εργάνη», «Άτλας») του υπουργείου Εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό πλαίσιο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, προσθέτει ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί – μετά τη δημόσια διαβούλευση στη Βουλή – φιλοδοξεί νακαλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014. Περιέχειμια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κής ικανότητας των Ταμείων , αλλά και στη δυνατότητα ρύθμι­σης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Αναλυτικά στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
·Δίδεται η δυ­νατότητας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.
·Επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδο­μένα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο που αμβλύ­νει την ταλαιπωρία αναμονής των συνταξιούχων.
·Η από την 1ηΔεκεμβρίου 2013 ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτι­κών Περιοδικών Δηλώσεων.
·Η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μη­νιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύσ­τημα «Εργάνη».
·Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθει­σών – μέσω της Α.Π.Δ. – και πραγ­ματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επί­δοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλί­σεις.
·Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγο­ρίες περιστασιακά εργαζομένων.
·Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδό­τηση επιτοκίου.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Διαβάστε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.