«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία. Η ελληνική φέτα είναι το μόνο εθνικής κλίμακας προϊόν και για αυτό το τονίζω εμβληματικό. Γιατί παρά το ότι έχουμε το εκατοστό προϊόν με ονομασία προέλευσης ή με γεωγραφική ένδειξη, η φέτα είναι το μόνο προϊόν που έχει ελληνικό όνομα στην επικράτεια» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανασίου Πετράκου, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική κτηνοτροφία και τις συνέπειές της στην οικονομία της χώρας.
Μάλιστα η Ελλάδα πέτυχε σπουδαία νίκη έναντι του Καναδά επιτυγχάνοντας την καθιέρωση της φέτας, αποκλειστικά ως ελληνικού προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Ο κ. Τσαυτάρης επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως «η συμφωνία αυτή αφορά στη διακίνηση της φέτας στον Καναδά. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος ΠΟΠ φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά.
»Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη καναδικά τυριά και να πωλούνται ως ελληνική φέτα. Όχι. Μάλιστα, η συμφωνία έχει τρία ακόμα στοιχεία πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, που αλλάζουν ριζικά ό,τι γινόταν στο παρελθόν.
»Πρώτον, δεν επιτρέπει σε κανέναν να γράψει φέτα. Μπορεί να πει ότι είναι τύπου φέτας, ότι μοιάζει με φέτας, like φέτα, ή style φέτας, αλλά δεν μπορεί να το πει φέτα.
»Δεύτερον, είναι υποχρεωμένος να βάλει την προέλευση, δηλαδή να πει καναδικής προέλευσης προϊόν.
»Τρίτον, να βγάλει όλα τα σήματα που χρησιμοποιούσαν και παραποιούσαν, που αλλοίωναν δηλαδή το χαρακτήρα και κορόιδευαν τον καταναλωτή του Καναδά. Κάτι Ακροπόλεις πάνω στη συσκευασία, κάτι ελληνικές σημαίες, κάτι κίονες κ.λπ. Όλα αυτά που κορόιδευαν τον Καναδό καταναλωτή, νομίζοντας ότι αγοράζει φέτα, τα απαγορεύει πλέον η συμφωνία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα μας δικαιώθηκε».
Παράλληλα ο υπουργός δεσμεύτηκε για την προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος μέσα από διαπραγματεύσεις που «θα συνεχιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου είναι πολύ μεγαλύτερη η αγορά και για τη φέτα, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και θα γίνουν με τη Ρωσία, όπως και με άλλες χώρες. Επομένως, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το προϊόν χωρίς προστασία. Και αν χρειαστεί, θα το προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο.
»Σας θυμίζω ότι δεν είναι οριστική η συμφωνία. Έχει γίνει οριστική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά. Όπως ξέρετε, η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».